Google+ To Φανάρι : Σκάνδαλο SIEMENS. Ο αναπλ. οικονομικός εισαγγελέας Γ. Μπρης πρότεινε παραπομπή μετά από οκτώ χρόνια

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Σκάνδαλο SIEMENS. Ο αναπλ. οικονομικός εισαγγελέας Γ. Μπρης πρότεινε παραπομπή μετά από οκτώ χρόνια



Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια και η Δικαιοσύνη να διεξάγει μια δύσκολη και πολύχρονη έρευνα σε μια υπόθεση με ιδιαιτερότητες, για να φτάσει στη χθεσινή πρόταση του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη για παραπομπή 64 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens από τους συνολικά 80 που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. 
Η πολυσέλιδη πρόταση του κ. Μπρη (εκτάσεως 2.368 σελίδων) αφορά...
τη σύμβαση 8002/1997 η οποία υπογράφηκε επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη και είχε ως αντικείμενο την προμήθεια υλικών, λογισμικού και υπηρεσιών για την ολοκλήρωση της ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ, με συνολικό κόστος πάνω από 236 δισεκατομμύρια δραχμές.


Πρόκειται ουσιαστικά για τη σύμβαση που αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της δικαστικής έρευνας, καθώς οι δικαστικές Αρχές κατάφεραν να ιχνηλατήσουν την πορεία μιζών, ύψους 69.942.441,50 ευρώ, έργο δύσκολο, καθώς άνοιξαν δεκάδες λογαριασμοί μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, πάρα πολλοί εκ των οποίων ήταν με κωδικές ονομασίες! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπρης επισημαίνει στην πρότασή του ότι όσο είναι το ποσό των παράνομων πληρωμών (69.942.441,50 ευρώ) υπολογίζεται η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι μίζες που διακινήθηκαν προς κρατικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους του ΟΤΕ μετακυλήθηκαν στο κόστος της σύμβασης.



Βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, οι οποίοι φέρονται να έπαιξαν ρόλο στη διακίνηση των παράνομων πληρωμών, είναι, από την πλευρά της Siemens, ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος καθώς και ο πρώην οικονομικός διευθυντής Χρήστος Καραβέλας. Τα δύο πρώην στελέχη έχουν διαφύγει στο εξωτερικό από το 2009. Στην αντίπερα όχθη, ενώπιον των δικαστικών Αρχών βρέθηκαν στελέχη του ΟΤΕ, όπως ο πρώην γενικός διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Σκαρπέλης.
Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας επισημαίνει στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ότι «σκοπός των δωροδοκιών ήταν, κατά παράβαση των καθηκόντων των εμπλεκομένων υπαλλήλων της ΟΤΕ Α.Ε., να επιτευχθεί η κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας (8002) και εν συνεχεία η επέκτασή της χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του ΟΤΕ». Σημειώνει ότι σκοπός ήταν, επίσης, «κατά την υλοποίηση (της 8002) να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες 8 (ανταγωνιστικής προσφοράς), 9 (πλέον ευνοούμενου πελάτη) και 10 (κοστολογικού ελέγχου) που διασφάλιζαν τα οικονομικά συμφέροντα του ΟΤΕ».


Ποινές μέχρι και για ισόβια!

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή των
19 στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών, για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επιπλέον, προτείνει να παραπεμφθούν 14 πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και οκτώ υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.


Βάσω Παλαιού

Επιπλέον, ζητά να δικαστούν 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και μία κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τέλος, ζητά την απαλλαγή δώδεκα κατηγορουμένων και την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος τεσσάρων που έχουν αποβιώσει.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου