Παριζάκι με κρέας αλόγου
Εσείς έχετε δοκιμάσει αλογίσιο
κρέας; Προσέξτε καλά προτού απαντήσετε «Όχι». Πάνω από δυο χρόνια
εκτιμάται ότι το αλογίσιο κρέας έκανε το γύρο της εγχώριας κι ευρωπαϊκής
αγοράς προτού σκάσει σαν βόμβα η είδηση ότι τα αλλαντικά από βόειο ή
χοίρειο κρέας μπορεί να έχουν το κατιτίς τους από αλογίσιο.
Με σημερινή
ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, ο οποίος βάσει καταγγελίας είχε προχωρήσει σε
δειγματοληψία του αλλαντικού με την εμπορική ονομασία «ΑΒ Παριζάκι» της πολυεθνικής
εταιρίας «ΑΒ Βασιλόπουλος» διαπίστωσε πως έστω και κάτω του 1% είχε
το...αλογάκι του, προσθέτοντας άλλον ένα κρίκο σ΄αυτόν τον δαιδαλώδη
λαβύρινθο των διαδρομών του κρέατος.
Παρότι το αλλαντικό είχε αποσυρθεί από την Πρωτομαγιά από την αγορά, με πρωτοβουλία της επιχείρησης, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ό,τι καταναλωτές, επιχειρήσεις - βιομηχανικές μονάδες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία - είναι σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά εκτεθειμμένα στα διεθνή διατροφικά σκάνδαλα, με πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης. Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν κι όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αφού κι άλλες ελληνικές εταιρίες φέρονται να προμηθεύονταν πρώτες ύλες για την παρασκευή κρεατοσκευασμάτων ή αλλαντικών από ομίλους της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Τέσσερις μήνες αφότου πρωτοέσκασε το σκάνδαλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα αναρωτιόμαστε πόσο αλογίσιο κρέας καταναλώσαμε κι αν τελικά πήραμε και πόση φαινυλοβουταζόνη για να είμαστε «σπιντάτοι». Η ουσία φαινυλοβουταζόνη ως γνωστόν χρησιμοποιήθηκε ως αντιφλεγμονώδες στα άλογα κούρσας ενώ παλαιότερα αποσύρθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες για χρήση στον άνθρωπο, γιατί είχε ενοχοποιηθεί για αρθρίτιδες.
Από τις 17 του περασμένου Γενάρη που υπήρξε η πρώτη ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι με το αλογίσιο κρέας, το νήμα μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Μπλεγμένες στον ιστό της διεθνούς μαφίας των τροφίμων, βρίσκονται ηθελημένα ή άθελά τους κι ελληνικές επιχειρήσεις αλλαντικών, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που είχαν χτίσει καλό όνομα στην ελληνική αγορά ενώ το ζήτημα των προμηθευτών πρώτων υλών και των πιστοποιημένων με χαρτιά τροφίμων ξαναμπαίνει στο τραπέζι.
Το διατροφικό σκάνδαλο φάνηκε να μην έχει πατρίδα: Πρώτη στο στόχαστρο ήταν ιρλανδική εταιρία, που DNA αλόγου ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στο σκάνδαλο φάνηκε να εμπλέκονται γνωστές κι άγνωστες επιχειρήσεις προμηθευτών από Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία πλην των ελληνικών, ενώ ο Μάρτιος ήταν ο μήνας των (μεγαλύτερων) παθών, για την εγχώρια αλλαντοβιομηχανία που είδε να τινάζονται στον αέρα όσα έχτισε τόσα χρόνια.
Στην Ελλάδα, αλογίσιο κρέας ανιχνεύθηκε σε ελληνικές εταιρίες που παρασκεύαζαν ή διακινούσαν το προιόν, στην Αλεξανδρούπολη (6ο χιλμΜάκρης), στις Σάπες Ροδόπης, στη Νέα Ευκαρπία και τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, στην Κηφισιά, στον Αγιο Στέφανο Αττικής, στο Ρουφ, στην Καλλιθέα Αττικής, στις Αχαρναί, στη Θήβα, στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου