Google+ To Φανάρι : Βουτιά στο Χ.Α.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βουτιά στο Χ.Α.


Έντονες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου του 2012. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται...
στις 893,34 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,95% και η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 25,285 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση σε ποσοστό 4,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 3,35%.

Παρά τη λύση που βρέθηκε για την Κύπρο, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup διατηρούν τη νευρικότητα στις περισσότερες ξένες αγορές, σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποσταθεροποιούν τα τραπεζικά συστήματα στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-12,25%), της Τεχνολογίας (-6,05%) και των Πρώτων Υλών (-5,48%).

Όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της MIG (-22,61%), της Πειραιώς (-12,07%), της Alpha Bank (-6,74%), του ΟΤΕ (-6,24%), της Μυτιληναίος (-5,53%) και της ΔΕΗ (-5,39%).

Από το σύνολο των μετοχών που τίθενται υπό διαπραγμάτευση, ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 70 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Lavifarm +18,24%, ΑΕΓΕΚ(κο) +10,43%, Moda Bango +8,89% και Παπουτσάνης +6,54%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντεάλ(κο) -289,92%, Γ.Ε. Δημητρίου -23,08%, MIG -22,61% και Καθημερινή -20,00%.

FXCM: Η Κύπρος είναι το «νέο μοντέλο διάσωσης» της Ευρωζώνης

Η παραδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα ότι η Κύπρος αποτελεί το νέο μοντέλο διάσωσης για την Ευρώπη δεν ήταν κάτι νέο για όσους μπορούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς σήμαινε η διάσωση της Μεγαλονήσου.

Χθες, λοιπόν, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε δύο πολύ ξεκάθαρα πράγματα, πριν αναγκαστεί να αναδιπλωθεί, καθώς το ευρώ δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Η πρώτη δήλωση ήταν ότι η Κύπρος αποτελεί το νέο μοντέλο διασώσεων που θα ακολουθηθεί στην Ευρωζώνη. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται όλη η πραγματικότητα. Η Ε.Ε. παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να διασώσει πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε φορά που θα υπάρχει πρόβλημα σε κάποια τράπεζα, η Ε.Ε. δεν θα είναι η αρμόδια για την επίλυσή του, παρά μόνο αν η ίδια η τράπεζα αναζητήσει κεφάλαια πρώτα από τους μετόχους της, τους ομολογιούχους της και τους καταθέτες της.

Η δεύτερη δήλωση είχε να κάνει με την τραπεζική ένωση. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει να συρρικνωθεί. Η φράση αυτή αποτελεί καμπανάκι για τις μέχρι πρότινος χώρες όπου παραδοσιακά κατευθύνονταν τα κεφάλαια.

Οι αγορές δείχνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και αυτό το γεγονός. Η δύναμη της χειραγώγησης είναι τόσο μεγάλη, αλλά κάθε ημέρα που οι δείκτες παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, οι τεχνικές και άλλες ενδείξεις επιδεινώνονται ραγδαία. Μένει να δούμε πόσο ισχυρή μπορεί να αποδειχθεί η παρέμβαση.

Όσον αφορά στην Κύπρο, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Πέμπτη. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα κάποιος νόμος για την απαγόρευση των κεφαλαίων, προκειμένου να προλάβουν τις τραπεζικές εκροές, αν και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι ήδη νεκρό.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του, καθώς ευρώ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν την κατηφόρα. Με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter εξήγησε ότι «η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση» και πως τα προγράμματα προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε χώρας και πως δεν υπάρχουν μοντέλα.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου