Google+ To Φανάρι : Θεωρίες “συνωμοσίας” για βότκα

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Θεωρίες “συνωμοσίας” για βότκα

Η βότκα είναι το πιο γνωστό διεθνώς ρωσικό προϊόν. Οι Ρώσοι νιώθουν γι' αυτήν μεγάλη αγάπη αλλά και μεγάλη απέχθεια. Αν υπολογίσουμε, πόσες σελίδες της ρωσικής...
... Λογοτεχνίας είναι αφιερωμένες στα οφέλη, αλλά και στις ολέθριες συνέπειές της, θα μετράμε χιλιάδες σελίδες.

Ποιο είναι το μυστικό αυτού του άχρωμου ποτού με το χαρακτηριστικό άρωμα, την καυτή και απαλή γεύση και τους 40 βαθμούς του; Ας προσπαθήσουμε να το κατανοήσουμε. Κατ' αρχήν, να πούμε δυο λόγια για το τι είναι η γνήσια βότκα. Έτσι μπορεί να ονομάζεται μόνο το ποτό που έχει παραχθεί από οινόπνευμα σίκαλης ή σιταριού, υψηλής διύλισης (96-98 βαθμών, σε αντίθεση με το ουίσκι, το οποίο παράγεται από πιο χαμηλόβαθμα οινοπνεύματα), και έχει αραιωθεί με καθαρό φυσικό νερό, σε αναλογία 40/60, και μόνο ως προς το βάρος, αλλά όχι ως προς την ποσότητα.

Έπειτα αρχίζουν τα θαύματα
Το πρώτο θαύμα: Οι γνώστες συμφωνούν στην άποψη ότι η γνήσια βότκα παράγεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη. Στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και την Πολωνία. 
Μερικοί αναφέρουν και τη Φινλανδία, αλλά εδώ δεν υπάρχει συναίνεση. Οι αληθινοί οπαδοί πιστεύουν ότι όσο ακριβή και να είναι, όσο προχωρημένες τεχνολογίες και να αξιοποιούνται, το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό. Θαυμαστές της Grey Goose ή της Absolut, να το ξέρετε και να το θυμάστε αυτό.

Η μυστηριώδης ψυχή της ρωσικής κουζίνας
Το δεύτερο μυστικό: Γιατί μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, δεν το έμαθε κανείς και ποτέ. Κάποιοι μιλάνε για την ιδιαιτερότητα στη γεύση των σιτηρών, από τα οποία παράγεται το οινόπνευμα, άλλοι για τις εξαιρετικές ιδιότητες του νερού. Ομως δεν υπάρχει κάποια κοινή άποψη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η βότκα εφευρέθηκε στη Ρωσία έχει πια και την νομική της επιβεβαίωση.

Οι Πολωνοί παραγωγοί προσπάθησαν τον περασμένο αιώνα να καταχωρήσουν τη βότκα ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ισχυριζόμενοι ότι αυτή γεννήθηκε στην περιοχή της τωρινής Πολωνίας. Αλλά ο Ρώσος γαστρονόμος και ιστορικός Βίλιαμ Ποχλιόμπκιν, με ιστορικά τεκμήρια στα χέρια του, απέδειξε ότι η πατρότητα ανήκει στη Ρωσία, και το διεθνές δικαστήριο αναγνώρισε το δίκιο του. Στο μεταξύ, η ζωή του Ποχλιόμπκιν χρήζει ενός ξεχωριστού αφιερώματος.

Ο επιστήμονας έγινε γνωστός όχι μόνον χάρις στα έργα του σχετικά με την ιστορία της Σκανδιναβίας, που του εξασφάλισαν κύρος στον ακαδημαϊκό κύκλο, αλλά και για τα βιβλία του με θέμα τη μαγειρική, ανάμεσα στα οποία υπάρχει και η “Ιστορία της βότκας”.

Τα γαστρονομικά του έργα έδωσαν σε μεγάλο βαθμό αφορμή για τη σημερινή αναγέννηση της ρωσικής κουζίνας. Το τέλος του Ποχλιόμπκιν ήταν φρικτό. Βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του, με 11 πληγές από κάτι που θύμιζε τεράστια σύριγγα. Φαίνεται ότι το φονικό εργαλείο ήταν γεμάτο με βότκα. Αν και ο ίδιος έπινε με μέτρο, στους μύες του Ποχλιόμπκιν βρέθηκε αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα. Οι δολοφόνοι δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ.
Συνταγή

Η “Χρενοβούχα” είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πικρά αποστάγματα, ιδιαίτερα σε ρωσικά εστιατόρια, που παρασκευάζεται εύκολα στο σπίτι. Για ένα μπουκάλι καλής βότκας θα χρειαστείτε δύο ρίζες χρένο (horseradish), μισό λεμόνι και ένα κουτάλι της σούπας μη ζαχαρωμένο μέλι, για να το γλυκάνει.

Κόβουμε το χρένο σε μακρόστενα κομματάκια, το βάζουμε μες στη βότκα, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε όλο σ' ένα ζεστό μέρος για μερικές ημέρες. Έπειτα το αποστραγγίζουμε, το κρυώνουμε και... Καταλαβαίνετε! Έχουμε λοιπόν μια “ναστόικα” (απόσταγμα) που είναι καταπληκτικό απεριτίφ, και εξίσου καλό χωνευτικό.

Πως πίνουν οι Ρώσοι
Ας πιούμε ένα σφηνάκι “πικρής” εις μνήμην του Βίλιαμ Βαλεντίνοβιτς, όπως αποκαλούν τρυφερά τη βότκα οι Ρώσοι. Και να το κάνουμε σωστά.
Κατ' αρχάς, χωρίς πάγο! Η βότκα πίνεται παγωμένη (μία ώρα στην κατάψυξη, όχι λιγότερο, και η ιδανικά παγωμένη βότκα αποκτά πυκνότητα, σαν εκείνη της γλυκερίνης), από παγωμένα ειδικά σφηνάκια (των 50 ή 70 ml).

Λοιπόν, κρατάμε στο αριστερό μας χέρι ένα πιρούνι με κάποιον από τους παραδοσιακούς μεζέδες (μανιτάρια τουρσί ή αγγουράκι, κάνουν και μαριναρισμένα), ενώ στο δεξί το σφηνάκι με την παγωμένη βότκα.

Πρέπει να την πιείτε οπωσδήποτε μονορούφι, και κατευθείαν να τσιμπήσετε. Ως μεζές κάνει και το αλατισμένο ψάρι. Το στόμα πικρίζει, ο οισοφάγος καίει, και η ζωή δεν φαίνεται πια και τόσο τραγική. Δεν είναι τυχαίο ότι η βότκα είναι ένα τελετουργικό ποτό που σερβίρεται στα ρωσικά μνημόσυνα. Αλλά και στους γάμους επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου