Γην και ύδωρ στους θεσμούς με το e-mail Τσακαλώτου για να κλείσει η αξιολόγηση
Τ ην επιβολή των νέων επαχθών και άδικων δημοσιονομικών μέτρων, όπως η
κατάργηση φοροαπαλλαγών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ναυτικούς,
αλλά και το ψαλίδισμα του επιδόματος θέρμανσης, του φοιτητικού
επιδόματος και των οικογενειακών επιδομάτων φαίνεται ότι αποδέχεται η
κυβέρνηση....Στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον τη δεύτερη αξιολόγηση, δίνει γην και ύδωρ στους δανειστές, υπαναχωρώντας σε πολύ κρίσιμα ζητήματα. Συμμορφώνεται, δηλαδή, με τις υποδείξεις των δανειστών να εφαρμόσει μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, ναυτικών, τριτέκνων και πολυτέκνων.
Τα μέτραO υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Tσακαλώτος δήλωσε, μέσω απαντητικού e-mail που απέστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών, ότι δέχεται να εφαρμόσει τα ακόλουθα νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, και συγκεκριμένα:
• Την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία αφορά 2.935.737 φορολογουμένους και προκαλεί δαπάνη 67.950.000 ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών και των νοσοκομειακών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος, η οποία προκαλεί… απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 120.640.000 ευρώ.
• Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών με συντελεστές 10%-15%, από το οποίο ευνοούνται συνολικά 27.318 φορολογούμενοι και το οποίο «κοστίζει» στον Κρατικό Προϋπολογισμό 91.210.000 ευρώ.
Με την αποδοχή της κατάργησης των παραπάνω φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση ουσιαστικά θα φορτώσει περισσότερους από 3.000.000 φορολογουμένους με 280.000.000 ευρώ πρόσθετους φόρους εισοδήματος!
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα Τσακαλώτου:
• Από το 2018 θα γίνει αναμόρφωση στα οικογενειακά επιδόματα, με ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων και πολυτέκνων. Το συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι οικογένειες των δύο κατηγοριών θα περιοριστεί σημαντικά, είτε μέσω κατάργησης των εν λόγω επιδομάτων είτε μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το αποτέλεσμα θα είναι να υποστούν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες περισσότερες από 700.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, οι οποίες σήμερα λαμβάνουν ετησίως έως και 980 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
• «Ψαλίδι» αναμένεται και μπει και στο φοιτητικό επίδομα, που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ.
• Από το 2018 θα επέλθει και ο επανασχεδιασμός του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά.
Δίνουν εργασιακή ζούγκλα για να μη θιγούν οι συνδικαλιστές
«Παζάρι» με τους δανειστές κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφέρει σε μεταγενέστερο χρόνο ορισμένες δύσκολες αποφάσεις στα εργασιακά, που ούτως ή άλλως θα ληφθούν! Το υπουργείο Εργασίας φέρεται διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που θα μετατρέψουν την ελληνική αγορά εργασίας σε «ζούγκλα», προκειμένου να μη θιγούν τα δικαιώματα των συνδικαλιστών και να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς της απεργίας.
Ταυτόχρονα καταβάλλει προσπάθεια να μετατοπίσει χρονικά (για το 2017 ή και το 2018) τις δύσκολες αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να μη φανεί η κατά κράτος ήττα των ελληνικών θέσεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατούν ιδιαίτερα σκληρή στάση, ζητώντας πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος και γενναίες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση της προέγκρισής τους, εν αναμονή και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η ελληνική πλευρά, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες που πιθανώς να προκύψουν, επεξεργάζεται σχέδιο μεταβίβασης σε άλλη ανεξάρτητη Αρχή της προέγκρισης των προτάσεων για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ έχει υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα, με συμβάσεις «μηδενικών ωρών».
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί θα έχει σήμερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Θολό τοπίο από Κομισιόν για ολοκλήρωση της συμφωνίας
Καμία εγγύηση ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας δεν έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η δουλειά μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών είναι στη σωστή τροχιά και προέβλεψε αορίστως κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον.
Το παράθυρο
Ο κ. Ντομπρόφσκις άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για πρόσθετα μέτρα, καθώς είπε ότι η Κομισιόν αξιολογεί τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018, «προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».
Με τη διατύπωση αυτή έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν άμεσα τον στόχο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου