Πάρτε βαθιές αναπνοές, έρχονται πληροφορίες από εκεί που δεν το περιμένει κανείς για να ξυπνήσουμε και να δούμε τι παίζει στην κυριολεξία στο παρασκήνιο.
Βρισκόμαστε ενώπιον φοβερών εξελίξεων και πρέπει να βλέπουμε μέσα στα πράγματα και όχι στο θολό κάτοπτρο αυτών που μας σερβίρουν.
Μια λέξη , μια κραυγή « ξυπνάτε Ελληνίδες – Έλληνες θέλουν να μας πάρουν στην κυριολεξία το χώμα πάνω στο οποίο πατούμε» ...
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πριν λίγες ώρες σκάζει η είδηση από το ειδησεογραφικό κανάλι sputniknews:
«Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μπορεί να πάρει μια δραματική στροφή για το Πεντάγωνο αν το Πεκίνο, ο κορυφαίος προμηθευτής σπάνιων γαιών, επιλέξει να δώσει στον Donald Trump μια γεύση από το δικό του φάρμακο και να επιβάλλει πιθανή απαγόρευση των πωλήσεων σπανίων γαιών – ορυκτών στοιχείων που είναι κρίσιμα για την παραγωγή όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας – σε αντίποινα για τα μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας , σύμφωνα με το Bloomberg.»
« Θύμα αυτού του εμπορικού πολέμου είναι πρώτα – πρώτα το F-35 Lightning II»
« Οι σπάνιες γαίες είναι κρίσιμα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε πολλά κρίσιμα οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των λέιζερ, των ραντάρ, των ηχοεντοπιστών, των συστημάτων νυχτερινής όρασης, της καθοδήγησης πυραύλων, των αεριωθούμενων κινητήρων και ακόμη και των κραμάτων για τεθωρακισμένα οχήματα.»
« η Daily People επισημαίνει την ασταθή εξάρτηση της Ουάσινγκτον από τα ορυκτά στοιχεία της Κίνας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής»
« Η κατασκευή του F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin απαιτεί περίπου 920 λίβρες ορυκτών σπάνιων γαιών, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Υπό το φως αυτών των μελετών , το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τα ορυκτά σπανίων γαιών, προκειμένου να μετριάσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα.» https://sputniknews.com/world/201905301075465322-china-trade-us-f35-fighter-jet-production/
Αν κλείσει η αγορά της Κίνας από πού μπορούν να βρουν αυτά τα κρίσιμα ορυκτά οι ΗΠΑ ώστε να απεξαρτοποιηθούν πλήρως ;
Φαίνεται να το γνωρίζουν οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, ότι η Μακεδονία του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Αποστόλου Παύλου εκτός από πνευματικούς θησαυρούς διαθέτει και « διαστημικούς θησαυρούς» ( σχήμα λόγου από τις σπάνιες ή διαστημικές γαίες που είναι απαραίτητες για την τεχνολογία των δορυφόρων )
Από το 2013 και μετά επισημάναμε κατά επανάληψη την ύπαρξη τέτοιων θησαυρών στην Ελληνικοτάτη Μακεδονία μας και σήμερα βιώνοντας όλα αυτά τα γεγονότα μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα δηλ. πόσο πολύτιμη είναι η Μακεδονία στο πλανήτη και όχι μόνο από ιστορικής πλευράς.
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και δείτε τι συμβαίνει πίσω από τις πλάτες μας.
« Και την ώρα που οι Έλληνες Αρχαιολόγοι σκάβουν ¨ ιεροπρεπώς¨ την Γη της Μακεδονίας κάποιοι άλλοι αποφάσισαν επιτέλους εκεί δίπλα στον Τύμβο της Αμφίπολης δηλ. στο υποθαλάσσιο αμμώδες υπόστρωμα του Στρυμονικού Κόλπου να ψάξουν για ένα άλλο πραγματικό μεγάλο θησαυρό που ανήκει και αυτός στους Έλληνες και φέρει την ονομασία ¨ διαστημικές ή σπάνιες γαίες ή hi-tech μέταλλα ¨ .
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ !!!
Οι άγνωστες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, σπάνιες γαίες είναι μία ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων με παρόμοιες χημικές ιδιότητες και ασυνήθιστες ονομασίες, όπως Λανθάνιο, Πρασεοδύμιο και Προμήθειο.
Αυτό που τα καθιστά περιζήτητα είναι η μοναδική χρησιμότητά τους σε εφαρμογές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ιατρικές συσκευές, αντιπυραυλικά συστήματα και μαγνήτες.
Μέσα δεκαετίας 1980. Ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εντοπίζει ενδείξεις για την ύπαρξη στην ακτογραμμή του Βορείου Αιγαίου Τιτάνιου και Κοβάλτιου. Ωστόσο, εκείνη την εποχή η τεχνολογία για την εξόρυξη και κατεργασία των ορυκτών αυτών με την περίεργη ονομασία ήταν ανύπαρκτη. Αλλά και οι προτεραιότητες της πολιτείας ήταν εντελώς διαφορετικές.
Έτσι, το πόρισμα εκείνο των επιστημόνων, που φανέρωνε την ύπαρξη στις ελληνικές ακτογραμμές των σπάνιων γαιών στις οποίες στηρίζεται το κινεζικό οικονομικό θαύμα, μπήκε στο συρτάρι.
Είκοσι χρόνια αργότερα, περίπου στα μέσα του 2000, οπότε η ζήτηση για έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές- των οποίων βασικό συστατικό είναι οι σπάνιες γαίες- ξεκίνησε να αυξάνεται αλματωδώς ο φάκελος των δυσεύρετων αυτών στοιχείων να ξανανοίγει στην Ευρώπη και με καθυστέρηση στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα φιλόδοξο εγχείρημα που συντονίζει το ΙΓΜΕ και εκτελεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Με βάση το πόρισμα του 1980, η πολιτεία επιδιώκει να ανακαλύψει τι πράγματι κρύβουν οι ακτογραμμές του βορείου Αιγαίου.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι σπάνιες γαίες αποτέλεσαν το επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zou Xiaoli.
Οι έρευνες θα λάβουν χώρα στους Κόλπους της Ιερισσού, του Στρυμονικού και της Καβάλας και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, σύμφωνα με πληροφορίες. dimitris.delevegos@capital.gr
Όμως πέραν των Κινέζων και οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ¨σφόδρα¨
Η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα που παράγει σχεδόν το 100% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, αποτελεί μία από τις πλέον βασικές προτεραιότητες που υπάρχουν στην ατζέντα της Angela Merkel, η οποία αντιλήφθηκε το τι διακυβεύεται μόλις πριν από μερικά χρόνια.
Μήπως όμως κάτι γνώριζαν περί αυτού και οι Αμερικανοί από την δεκαετία του 80 για την συγκεκριμένη περιοχή;
Στο κείμενο μας ¨ δεν θα προλάβουν- ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ¨ στις 5 Μαρτίου του 2013 γραφόταν τα παρακάτω.
¨ Στις 28 Αυγούστου του 1976 η Εταιρεία Denison Mines Ltd. αγοράζει το ποσοστό συμμετοχής (68,75%) της Oceanic στη κοινοπραξία που συμμετείχε στις ερευνητικές γεωτρήσεις ΠΡΙΝΟΣ.
Ποία είναι η εταιρεία Denison Mines Ltd καναδικών μάλιστα συμφερόντων; διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μητρική Denison Mines Corp. (TSX: DML) (NYSE MKT: DNN) is a uranium exploration and development company with interests in exploration and development projects in Saskatchewan, Zambia and Mongolia……
Η μητρική Denison Mines Corp κατά κύριο λόγο ασχολείται με την έρευνα, εξόρυξη, ανάπτυξη και παραγωγή σε σχέση με το στρατηγικό ορυκτό του ουρανίου.
Μαθαίνουμε όμως ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των ξένων εκείνων εταιρειών ότι, υψηλής προτεραιότητας φαίνεται να είναι για το ΙΓΜΕ η έρευνα για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών – “τα hi-tech μέταλλα της Ελλάδας” – στις άμμους της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη και ότι σχεδιάζεται να γίνει υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του βόρειου Αιγαίου και σε μικρή απόσταση από την ακτή και κοντά στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα (γειτνίαση με τα αντίκλινα του Πρίνου) μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Κίνα παράγει το 95% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών προς την Ευρώπη, οι πύραυλοι ακριβείας θα απενεργοποιηθούν, τα κινητά τηλέφωνα θα πάψουν να λειτουργούν κι ένας μεγάλος αριθμός υβριδικών αυτοκινήτων θα ακινητοποιηθεί.
Οι αξία των σπάνιων γαιών στην νέα τεχνολογία και η προσπάθεια ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων τους συνιστούν Casius belli για τις επερχόμενες τυχόν γεωπολιτικές αναδιατάξεις ανά την υφήλιο.
Τα παραπάνω συνιστούν μία έρευνα προς αξιολόγηση και προβληματισμό και σε σχέση με αυτά που βιώνουμε σήμερα με σκοπό να καταδείξουν τα ¨ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΟΚΑΝΑ¨ που στήθηκαν εδώ και δεκαετίες από τους γνωστούς φίλους μας( που θέλουν να μας τσαλακώσουν) κατά τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ.
Όταν μάλλον συγκεντρώθηκε ο κρίσιμος όγκος γεωλογικών πληροφοριών οι πρώην φιλάνθρωποι δανειστές μας μεταλλάχθηκαν σε στυγνούς τοκογλύφους και μας επέβαλλαν τις σκληρές μνηνονιακές συμβάσεις υποθηκεύοντας την ιδιοκτησία των επόμενων Ελληνικών γενεών.
ΟΜΩΣ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ διαβάζοντας ιστορία ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ το ((Μολών λαβέ)).
Αν σήμερα δεν το πούμε εμείς θα το βροντοφωνάξουν ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ αυτού του ευλογημένου τόπου. ¨
Αυτά λοιπόν γράφαμε το 2013…και τα επαναλάβαμε το 2014
Ο ¨Μέγας Αλέξανδρος¨ στην Αμφίπολη και οι σπάνιες γαίες ή τα hi-tech μέταλλα.
Επειδή όμως ακόμα δεν είπαμε σαν Έλληνες το « Μολών λαβέ»
Αποφάσισαν να το πουν κάτι ΠΕΤΡΕΣ εκεί στην Αμφίπολη της Μακεδονίας.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΥΓ: από την ερευνητική και ιστορική αρθρογραφία μας δεν προσπορίζουμε κανένα οικονομικό όφελος . Ξενυχτούμε με πόνους για την φίλτατη πατρίδα μας. Δεν επιδιώκουμε καμία προβολή ή διαφήμιση. Για αυτό παρακαλούμε αυτούς που αναρτούν τα άρθρα μας να αναφέρουν τις πηγές , τους συνδέσμους και τον αρθρογράφο. Πρέπει κάποιοι στιγμή να φερθούμε τίμια για να αλλάξουμε προς το καλό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους ιστολόγους που ξενυχτάμε μαζί με τους ίδιους πόνους για την Ελλάδα.
Πηγή
Αυτες οι ΓΑΙΕΣ ΔΕΝειναι ΣΠΑΝΙΕΣ. Βρισκονται παντου. Αλλα για να αναπτυχθει η εξορυξις τους χρειαζονται 20 χρονια. Αγνοω το γιατι, δεν ειμαι μεταλλειολογος. Ο διαδοχος του Μαο Ντενγκ Χσιαο Πινγκ αποφασισε το 1970 η Κινα να αποκτησει το της. Και με πολλες θυσιες ζωών--διοτι προκαλουν καρκινο ως ραδιενεργες--απεκτησε αυτη τη θεση! Μονοπωλιου!
ΑπάντησηΔιαγραφή