Πάμε για νέα πειράματα προβληματικών συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτών αν βγει η ΝΔ στις εκλογές!
Tην ίδια επιθετική τακτική με το θέμα της επταήμερης εργασιακής εβδομάδας ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας, προκαλώντας απορίες και ερωτήματα για τη συζήτηση που άνοιξε με τη συνέντευξή του στον Σκάι...
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά πρότεινε την παραχώρηση της διοίκησης των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης και, δείχνοντας ότι έχει επίγνωση όσων προτείνει, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την Υγεία και σαχλαμάρες. Δεν με νοιάζει το νοσοκομείο να είναι κρατικό. Με νοιάζει η υγεία να είναι δημόσια, όχι κατ' ανάγκην κρατική».
Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα, στο πλαίσιο της θέσης του για εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τι μας ενοχλεί αν, αντί να αγοράζουμε εμείς ως κράτος μαγνητικούς τομογράφους, να συνεργαζόμαστε με μία εταιρία και να αγοράζουμε, όχι μαγνητικούς τομογράφους, αλλά τις υπηρεσίες; Σε αυτή τη δομή θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι. Και μπορώ να σας πω και κάτι ακόμα; Η ιδιωτική εταιρία θα μπορεί να έχει και τη δυνατότητα, αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, να δώσει και ένα πρόσθετο μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα εργάζονται εντός του ακτινοθεραπευτικού κέντρου μέσα σε ένα νοσοκομείο. Γιατί το κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα, θα αγοράζει υπηρεσίες, θα αγοράζει αριθμό εξετάσεων»!
Ειδικά με το τελευταίο σκέλος της πρότασής του ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει τον δρόμο για το νόμιμο «λάδωμα» των δημοσίων υπαλλήλων από τους ιδιώτες μέσω των μπόνους, πέραν του γεγονότος ότι οι ιδιώτες θα μισθώνουν τζάμπα με κρατικό χρήμα δημοσίους υπαλλήλους.
Σε μια εξίσου προβληματική τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν ότι αυτά είναι νεοφιλελεύθερα, θα τους πω ότι γίνονται και σε χώρες σοσιαλδημοκρατικές».
Το Μαξίμου αντέδρασε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «νεοφιλελεύθερο αμόκ» που βρίσκεται σε «εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων». Ωστόσο η Ν.Δ. επανήλθε και έβαλε στο στόχαστρο την Ολγα Γεροβασίλη λέγοντας με νόημα πως «έκανε χρυσές δουλειές με το ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο που διατηρεί στην Αρτα».
Σε αυτό το πλαίσιο η Ν.Δ. τόνισε ότι με τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη «στηρίζει αναφανδόν τη θεσμοθετημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ώστε να «πάψουν οι υπόγειες διαδρομές ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και κάποια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα». Ουσιαστικά η Ν.Δ. επιχειρεί να ξεπλύνει ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις μέσω των «γαλάζιων» καταγγελιών κατά της... γιατρού Ολγας Γεροβασίλη. Για «αήθεις επιθέσεις» και «χυδαίες προσβολές» έκανε λόγο το γραφείο του πρωθυπουργού.
«Αντεπίθεση» από Πειραιώς για την επταήμερη εργασία
Επιθετικά έναντι της κυβέρνησης επιχειρεί η Ν.Δ. να μαζέψει τη «χοντράδα» για την επταήμερη εργάσιμη εβδομάδα, παίζοντας σε διπλό ταμπλό. Αφενός μεν τα στελέχη της Ν.Δ. για να νομιμοποιήσουν πολιτικά τη θέση τους βγάζουν στη σέντρα τα «άπλυτα» του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση συμβάσεων «επταημέρου» και αφετέρου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την αρχική του τοποθέτηση τονίζοντας ότι αναφερόταν στην εταιρία Παπαστράτος ως ένα «ωραίο παράδειγμα» επένδυσης που θα πρέπει να γενικευτεί για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η «μονταζιέρα» του Μαξίμου τού βάζει λόγια στο στόμα που δεν είπε!
Γιάννης Βρούτσης και Κωστής Χατζηδάκης προχώρησαν στη Βουλή στη δημοσιοποίηση συμβάσεων μετατροπής του πενθημέρου σε επταήμερο. Ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός Εργασίας κατέθεσε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα. Το ένα αφορά υπαλλήλους του ΕΦΚΑ στη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων, όπου με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα συστήνονται «ομάδες εργασίας που θα μπορούν να παρέχουν απογευματινή εργασία και υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες», και θα αμείβονται με βάση τον ν. 4353/20015. Επίσης, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η Εφη Αχτσιόγλου με υπογραφή της στις 27 Μαρτίου 2018 θεσμοθέτησε την επταήμερη εργασία σε υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπεγράφη το 2018 έφερε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «η σύμβαση λέει ότι οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για δύο επιπλέον μέρες, επτά συνεχόμενες μέρες». Η Εφη Αχτσιόγλου απαντά ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να παρέμβει στο περιεχόμενο των συμβάσεων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου