Η κυβέρνηση έχασε το μήνυμα της κάλπης και με καθεστωτική νοοτροπία επιμένει να καθορίσει την επόμενη μέρα του Αρ. Πάγου
Παρά τη συντριπτική ήττα, την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και
των φαινομένων αλαζονείας από τους Έλληνες στις ευρωεκλογές, οι
υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως δεν πήραν το
μήνυμα... Γαντζωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας, συνεχίζουν ακάθεκτοι να
επιδεικνύουν μια συμπεριφορά με χαρακτηριστικά καθεστωτικής νοοτροπίας
και να βάζουν... υποψηφιότητα για ακόμα μεγαλύτερη συντριβή στις
βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου....Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχθεί ότι η κυβέρνησή του έχει απολέσει τη λαϊκή στήριξη (δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, μετά τις 9,5 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία) και γι' αυτό προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές. Το χειρότερο, όμως, είναι η αντίληψη που έχουν ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση για τη Δικαιοσύνη. Εκεί που δήθεν υπερασπίζονταν την ανεξαρτησία της, κόπτονται τώρα να επιλέξουν οπωσδήποτε τη νέα της ηγεσία. Και το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι το εξής: Θέλει να κρύψει κάτι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή φοβάται για κάτι;
Στη συνείδηση του Ελληνα πολίτη, η ακατανόητη επιμονή των στελεχών της κυβέρνησης σε μια ενέργεια -που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας πραξικοπηματικές κινήσεις και εκτροπή- ενδεχομένως να σημαίνει και «ενοχή», και πιθανότατα θα αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις νέες κάλπες, που θα στηθούν σε μερικές εβδομάδες. Είναι η ίδια και χειρότερη αυταρχική συμπεριφορά που έδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη, την οποία τους την... ξεπλήρωσαν οι πολίτες με «μαύρο» στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ακόμα εδώ
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε στην επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης (λήγει στις 30 Ιουνίου η θητεία της εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου), λέγοντας «αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της» και «από εκεί και πέρα, αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο», ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. «Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο, εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου; Ποιον, αλήθεια, φοβούνται;» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Η αντιπολίτευση συνέχισε, ωστόσο, να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης μίλησε για κατάχρηση εξουσίας και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής. «Οταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει “δεν εκπροσωπώ τη λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές”, πώς θα εκλέξει δικαστές;» αναρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γιώργος Μαυρωτάς, εκ μέρους του Ποταμιού, έθεσε την προϋπόθεση για τα νέα πρόσωπα της Δικαιοσύνης να έχουν υποδειχθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ το ΚΚΕ μίλησε για «πολιτικά παιχνίδια» και «σκοπιμότητες».
Στο μεταξύ, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να ασκεί πιέσεις παραίτησης προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μιλώντας για «επικοινωνιακή σκοπιμότητα, που εξυπηρετεί σε ένα κρίσιμο πολιτικά χρονικό διάστημα τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε βάρος θεσμών, όπως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης».
Αστειότητες Βερναρδάκη για την ήττα: «Μικρό το κακό...»
O Χριστόφορος Βερναρδάκης και o Κώστας Πουλάκης, οι ειδικοί στατιστικολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν όπως όπως να απολογηθούν για την τραγική αποτυχία τους να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτός, ωστόσο, που το τερμάτισε ήταν ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Βερναρδάκης ούτε λίγο ούτε πολύ το έριξε στην... τρελή, καθώς θεωρεί ότι ήταν «μικρό το κακό το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας στη συνέχεια: «Αν η διαφορά ήταν 15 και 17 μονάδες, καταφέραμε να το μειώσουμε στο μισό. Ετσι δεν είναι;»
Ο δημοσκοπικός αναλυτής του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να απαντήσει στις μαζικές βολές που δέχεται ως ένας εκ των «μοιραίων». Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει χρεωθεί διάφορες γκέλες (λόχου χάρη, την κωμική διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στους αποτυχημένους του ΠΑΣΟΚ αλλά και την επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου ως υποψήφιας στο ευρωψηφοδέλτιο), χαρακτήρισε την κριτική που δέχεται σχετικά με τις ευθύνες του όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και τα περί απομόνωσης του πρωθυπουργού «ευπρόσδεκτη μεν», αλλά «σαπουνόπερα» τις ερμηνείες. Διερωτήθηκε δε «αν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που μιλάει με όλους τους ξένους ηγέτες να θεωρείτε ότι μπορεί κάποιος να τον απομονώσει».
O γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, από την άλλη, παραδέχτηκε πιο σεμνά τη δική του αποτυχία, ομολογώντας ότι κανείς δεν περίμενε αυτή την πάρα πολύ μεγάλη ήττα. «Δεν πέσαμε μέσα στις εκτιμήσεις και κανένας δεν περίμενε -μιλάω για την κυβέρνηση- ότι θα υπάρχει αυτή η πάρα πολύ μεγάλη ήττα την Κυριακή. Οταν χάνεις με 9,5 μονάδες διαφορά, σαφέστατα πρέπει να εμβαθύνεις για να δεις τα λάθη, τις αδυναμίες οι οποίες υπήρξαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια με τη διακυβέρνησή σου» ανέφερε.
Σε ερώτηση, μάλιστα, αν αποδέχεται ως βασική αιτία το ήθος και το ύφος της εξουσίας για την ήττα, ο κ. Πουλάκης απάντησε: «Το αποδέχομαι. Σαφέστατα το ύφος και το ήθος που πολιτεύεται καθένας παίζουν έναν ρόλο στο να μαζεύει η κοινωνία θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα».
«Κρυφτούλι» Παππά για τις ευθύνες της συντριβής
Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του ως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να... κρυφτεί, χαρακτηρίζοντας δευτερεύοντα όσα ακούγονται περί απόδοσης ευθυνών για το εκλογικό αποτέλεσμα σε πρόσωπα του περιβάλλοντος Τσίπρα. Περιορίστηκε μόνο να πει πως, όταν είναι δυσμενές ένα αποτέλεσμα, «ξεπηδάνε οποιουδήποτε τύπου ερμηνείες», ενώ «αν ήταν ανάποδα», θα υπήρχαν εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ.
Ο κ. Παππάς, ζαλισμένος προφανώς από το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, δικαιολόγησε επίσης και την ανεπάρκεια του Μαξίμου να «διαβάσει» εκ των προτέρων τη βαριά ήττα που ερχόταν, λέγοντας ότι υπάρχουν περιοχές του εκλογικού σώματος οι οποίες είναι εκτός των ραντάρ των παραδοσιακών δημοσκοπήσεων.
Παράλληλα, «χρύσωσε το χάπι» (σε ποιους, άραγε;) εμφανιζόμενος αισιόδοξος ότι η διαφορά των 9,5 μονάδων είναι εφικτό να κλείσει. «Οποιος έχει δει εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές που είναι κοντά έχει δει δραματικές αλλαγές» είπε και πρόσθεσε ότι «500.000 με 600.000 άνθρωποι που δεν πήγαν να ψηφίσουν κατά τεκμήριο θα πάνε». Μην τον ξυπνάτε, όνειρο βλέπει...
Σε βαρύ κλίμα η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες για την επικοινωνία και «περίεργες» αποχωρήσεις!
Σε βαρύ κλίμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις συνεδρίασε χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα της Κυριακής και με φόντο τα σαφή μηνύματα που έστειλε ο κομματικός μηχανισμός στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα. Το κλίμα δεν ήταν θυελλώδες, ωστόσο εκφράστηκε δυσφορία για την επικοινωνιακή διαχείριση σε σειρά ζητημάτων, καθώς και για σοβαρά ελλείμματα σε πολιτικές που αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Αρκετά μέλη, όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης, άσκησαν κριτική και αναφέρθηκαν σε αρνητικά στοιχεία που συντέλεσαν στη μεγάλη εκλογική ήττα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησαν πριν από την ολοκλήρωσή της ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης, για τους οποίους δεν ακούγονται καλά λόγια στην Κουμουνδούρου, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Οπως επίσης δεν περνά απαρατήρητο ότι άρχισε η συζήτηση για αλλαγή της δημοσκοπικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να επιφέρει και άλλες αλλαγές στο εσωτερικό του Μαξίμου.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, έγινε αναλυτική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών. Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των πολιτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο σχέδια
Προκύπτει επίσης ότι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο θα είναι καθαρά προγραμματικό, καθώς θα προτάξει ως επιχείρημα για να πείσει όσους δεν έπεισε στις ευρωεκλογές ότι το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Οσον αφορά τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο που θα τις αποφασίσει αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα.
Και fake news από τα γνωστά sites (που εκτέθηκαν)
Δεν πρόκειται απλώς για τον ορισμό των fake news, αλλά για περίπτωση κατάφωρης παραβίασης κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ενώ, λοιπόν, ακόμη δεν είχε αρχίσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, site μεγάλης αναγνωσιμότητας σε «ρεπορτάζ» τους παρουσίαζαν τα μέλη του κομματικού οργάνου να «σφάζονται» παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για πρωτοφανή ασχήμια, στην οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν να απαντήσουν με καυστικά τους σχόλια η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος εκείνη την ώρα δεν είχε καν φτάσει στα γραφεία της Κουμουνδούρου και η συνεδρίαση της Π.Γ. καθυστερούσε, αλλά το ρεπορτάζ ήταν από πριν μάλλον... έτοιμο» έγραψε ο κ. Τζανακόπουλος. «Η συνεδρίαση δεν έχει ξεκινήσει καν. Μπράβο στην ανεξάρτητη και έγκυρη ενημέρωση» σημείωσε η κ. Σβίγκου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου