Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Πώς ο Πλεύρης στρίμωξε νομικά τους Βρετανούς για τα Μάρμαρα

Κατέθεσε έγκληση κατά της διοίκησης του Βρ. Μουσείου (την οποία απέστειλε και στο υπ. Πολιτισμού) για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έστειλε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης. Μάλιστα, τη μήνυση αυτή απέστειλε και στο υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία νομική ενέργεια για την επιστροφή τους, «παρά μόνον παρακλήσεις», ενώ ζητά το υπουργείο να συμπαρασταθεί στο αίτημά του, που έχει ως σκοπό την προστασία των μνημείων. ...

Σύμφωνα με τη μήνυση, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, το Βρετανικό Μουσείο «ωθούμενον εξ ιδιοτέλειας» αγόρασε παράνομα, κατέχει και εκθέτει ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς ανυπολόγιστου αξίας, οι οποίοι ήρθαν στα χέρια του «εκ διακεκριμένης κλοπής».
Βέβαια, όπως σημειώνει ο κ. Πλεύρης, πολλοί ήταν οι διακεκριμένοι άνθρωποι της Αγγλίας από τον κόσμο του πνεύματος και της πολιτικής που επέκριναν την αποδοχή των κλοπιμαίων. Μάλιστα, ο λόρδος Βύρων σε ένα ποίημά του κατηγόρησε με σφοδρότητα αυτή την κίνηση του Μουσείου.
«Προσβλητικό» χαρακτηρίζει ο κ. Πλεύρης για την Αγγλία το γεγονός της έκθεσης των Γλυπτών τα οποία προήλθαν από κλοπή και προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει για οικονομικό όφελος.

«Ονομάζεται Βρετανικό Μουσείον, αλλά στα αίθουσάς του δεν υπάρχει κάτι βρετανικόν. Ας ετοποθέτουν οι Αγγλοι στο Μουσείον τους τα έργα των προγόνων τους, αλλά δεν το πράττουν διότι προφανώς οι αρκουδοτόμαροι πρόγονοί τους ήσαν άξεστοι, ημιάγριοι και το πολύ πολύ να κατεσκεύαζαν κάτι πέλεκεις» σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο γνωστός δικηγόρος.
Ανήκουν στην Ελλάδα
Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης απαριθμεί τους νομικούς λόγους για τους οποίους τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο Ελγιν με τα σημερινά ποινικά δεδομένα διέπραξε «διακεκριμένην κλοπή», το Βρετανικό Μουσείο αποδεδειγμένα αγόρασε και εκμεταλλεύεται οικονομικά τα μνημεία, το ελληνικό κράτος όφειλε, με βάση το Σύνταγμα, να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα κατά του κλεπταποδόχου ιδρύματος, κάτι το οποίο δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι το κράτος, όπως και ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να τα προστατεύσει.

Επίσης, το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί για την αποδοχή προϊόντων κλοπής. Τέλος, την εποχή που ο λόρδος Ελγιν λεηλάτησε τα ελληνικά μνημεία η χώρα ήταν κάτω από τον «ζυγό» των Τούρκων, οι οποίοι ως κατακτητές στερούνταν νομίμου δικαιώματος διακυβέρνησης της χώρας.

«Επομένως ο Σουλτάνος δεν ενομιμοποιείτο να χαρίση στον ιερόσυλον κλέπτη τους ελληνικούς αρχαιοελληνικούς θησαυρούς» αναφέρει ο κ. Πλεύρης και καταλήγει εγκαλώντας τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου ενώπιον της Δικαιοσύνης και ζητά την παραδειγματική τιμωρία της.
Σημειώνεται πως η μήνυση κοινοποιήθηκε και στον δήμαρχο του Λονδίνου, «μήπως διαθέτει περισσοτέραν ευθιξίαν από το Βρετανικό Μουσείον και συμπαρασταθή στο αίτημα επιστροφής των Ελληνικών γλυπτών».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου