Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ απλώνουν τα πλοκάμια τους στα Βαλκάνια.

«To Ιράν έχει παρουσία στα Βαλκάνια, αλλά δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Δρα μυστικά», ανέφερε πηγή της βουλγαρικής αντικατασκοπείας και σωστά καθώς πράγματι δεν υπάρχει πληροφόρηση. Ακόμα και πολιτικοί στη Βουλγαρία δεν γνωρίζουν. «Το Ιράν έχει δημιουργήσει δίκτυο σε όλα τα Βαλκάνια και έχει μετατρέψει χώρες όπως η Βουλγαρία σε λογιστικές βάσεις...
Ωστόσο οι Βούλγαροι πολιτικοί προτιμούν να αγνοούν το γεγονός ή απλώς παραμένουν στο σκοτάδι», ανέφερε η αυτή πηγή. Το Ιράν εκτελεί δράσεις χειραγώγησης, επιρροής μέσων και παραπληροφόρησης, αλλά και «πολεμικές» αποστολές εξουδετέρωσης αντιφρονούντων. Αν και οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου του Ιράν σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σκανδιναβικές χώρες, έτυχαν δημοσιότητας, οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια δεν έρχονται στο φως.

Το Ιράν ενδιαφέρεται για τα Βαλκάνια διότι μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή μια βάση υποστήριξης των άλλων του επιχειρήσεων μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν περιορισμένα μέτρα ασφαλείας, αδύναμοι θεσμοί και διαφθορά. Παράλληλα τα Βαλκάνια αποτελούν πέρασμα προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Η Τεχεράνη κατάφερε αρχικά να διεισδύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95. Ο Βόσνιος ηγέτης Αλί Αϊζεμπέκοβιτς ενισχύονταν από το Ιράν ήδη από τη δεκαετία του 1980. Το Ιράν βοήθησε πολύ στην συγκρότηση και εκπαίδευση των βοσνιακών δυνάμεων. επίσης παρείχε υποστήριξη, όπλα, πυρομαχικά και εφόδια.
Φαίνεται πως το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Βοσνία και μετά τα τέλος του πολέμου διατηρώντας σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της χώρας. Το ότι οι Βόσνιοι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι δεν φαίνεται να προβληματίζει την Τεχεράνη, αφού η χώρα αυτή θεωρείται στρατηγικό φυλάκιο προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Το Ιράν εκμεταλλευόμενο τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας και την έλλειψη θεσμών και τη διαφθορά δρα όχι μόνο μέσω των πρεσβειών και των προξενείων του, αλλά και μέσω πρακτόρων της Χεζμπολάχ. Τυπικό παράδειγμα της έλλειψης ασφάλειας αποτελεί η επίθεση στον Πύργο της Βουλγαρίας το 2012, όταν δολοφονήθηκαν πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ένας Βούλγαρος πολίτης.

Οι πράκτορες της Χεζμπολάχ συχνά χρησιμοποιούν ιρανικά διαβατήρια ή και δυτικά. Για παράδειγμα αυτοί που εκτέλεσαν την επίθεση στον Πύργο είχαν αυστραλιανά και καναδικά διαβατήρια. Δυστυχώς τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν αποτελούν πρωτοτυπία. Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βοσνία το 2011 σχετίζεται με το Ιράν και ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βοσνία και την Αυστρία.

Η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά Ιρανών αντικαθεστωτικών στο Παρίσι και οι πρόσφατες συλλήψεις στην Σουηδία όπως και η απειλή επίθεσης στη Δανία αποδεικνύουν το εύρος της ιρανικής διείσδυσης. Επίσης αποδεικνύουν τον ρόλο των ιρανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τα ανωτέρω δείχνουν πως το Ιράν είτε βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του δικτύου του ή απλώς έχει ενεργοποιήσει το υπάρχων που ούτως ή άλλως συνδέεται με τα Βαλκάνια. Η ανωτέρω πηγή ανέφερε πως οι βουλγαρικές αρχές γνωρίζουν την ύπαρξη δικτύου της Χεζμπολάχ σε Σόφια, Φιλιππούπολη και Βάρνα.

Οι πυρήνες αυτοί είναι πιο δραστήριοι σε Σόφια και Βάρνα. Μέλη των πυρήνων αυτών μεταβαίνουν συχνά στην Σερβία όπου συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις ισραηλινές κοινότητες και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

Ακόμα – ακόμα υπάρχουν και Βούλγαροι πολιτικοί, που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού μάλιστα και υπερασπίζονται Ιράν και Χεζμπολάχ.

O ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Επίθεση»Volen Siderov, επισκέφτηκε πρόσφατα το Ιράν και δήλωσε πως η Βουλγαρία πρέπει να πιέσει την ΕΕ να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη. Ο ίδιος ζητά να αγνοηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει τον εθνικιστή ηγέτη το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ αποτελεί απειλή και για τη βουλγαρική εθνική ασφάλεια. Φαίνεται επίσης πως οι βουλγαρικές και οι σερβικές αρχές δεν έχουν στοιχεία για τη δράση της Χεζμπολάχ στα εδάφη τους.

Το Ιράν όμως έχει θέσει πόδι και στην ΠΓΔΜ και στο Κόσοβο, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη, επισήμως, δεν έχει αναγνωρίζει το Κόσοβο. Ρόλο σε όλο αυτό διαδραματίζουν και οι αραβικές κοινότητες στις βαλκανικές χώρες. Οι κοινότητες αυτές χρηματοδοτούν τη δράση της Χεζμπολάχ. Και η Χεζμπολάχ εξαρτάται οικονομικά από εισφορές επιχειρηματιών που όμως κινδυνεύει να χάσει λόγω αμερικανικών κυρώσεων.

Στο μεταξύ το Ιράν, όπως και η Τουρκία, ποντάρει στις μουσουλμανικές κοινότητες. Στην Βουλγαρία προσεταιρίσθηκε ακόμα και τους Αλεβίτες. Το Ιράν εδώ και 20 χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει επαφές με την εν λόγω κοινότητα μέσω του πολιτιστικού τμήματος της πρεσβείας τους στην Σόφια. Αν και η ιρανική παρουσία στα Βαλκάνια είναι εν πολλοίς μυστική δεν στερείται καταστροφικών δυνατοτήτων.

Στοχεύει στην συνεχή πίεση για την εξυπηρέτηση των ιρανικών σκοπών ασφαλείας. Φυσικά οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι βασικοί παίκτες στα Βαλκάνια είναι η Ρωσία και η Τουρκία. Θεωρούν όμως ότι μπορούν και οι ίδιοι να κερδίσουν επιρροή βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν άσχημες ιστορικές μνήμες στους βαλκανικούς λαούς από τους Ιρανούς όπως υπάρχουν από Ρώσους και κυρίως Τούρκους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου