Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Κρύφτηκε ο Ιερώνυμος!

Πρωτοφανές! Δεν πήγε στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Λαρίσης
Ιερείς τού ετοίμαζαν «θερμή» υποδοχή εξαιτίας της συμφωνίας με τον Τσίπρα. Επικαλέστηκε ασθένεια. Βαρύ το κλίμα για τον Αρχιεπίσκοπο στην Ιεραρχία
Εξαλλος ο Βαρθολομαίος με την κυβέρνηση! Βροντερό «όχι» από την Εκκλησία της Κρήτης...


«Ηχηρή» απουσία από την ενθρόνιση του μητροπολίτη Λαρίσης! 




Ο Αρχιεπίσκοπος δεν πήγε στην τελετή υπό τον φόβο (;) των διαμαρτυριών
Μ ε παρατεταμένα χειροκροτήματα και την ιαχή «άξιος», οι πιστοί στη Λάρισα υποδέχθηκαν τον νέο ποιμενάρχη τους, τον μητροπολίτη Ιερώνυμο. Η ενθρόνιση του διαδόχου του μακαριστού Ιγνατίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Καθεδρικό Ναό της Μητρόπολης Λαρίσης, τον Αγιο Αχίλλειο. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την ενθρόνιση, πράγμα σπάνιο, καθότι ο νέος μητροπολίτης υπήρξε στενός συνεργάτης του στην Ιερά Σύνοδο, έχοντας και το προσωπικό χρίσμα του για την εκλογή.

Δίνοντας ένα συμβολικό, αλλά βαθιά ουσιαστικό δείγμα ποιμαντορίας, ο νέος μητροπολίτης ζήτησε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να εγκρίνει την αίτηση μεταδημότευσης, προκειμένου να είναι και νομικά δημότης Λαρισαίων. Κατά τον χαιρετισμό του, ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τη Λάρισα «τόπο μου».

Μιλώντας τους τοπικούς άρχοντες και τους πιστούς έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης. «Δεν μου περισσεύει κανείς. Μου είστε απαραίτητοι όλοι. Σε συστράτευση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να γίνει η Λάρισα, εκτός από πανέμορφη πόλη χωροταξικά, και ένας λειμώνας πνευματικός, υπόδειγμα για κάθε γωνιά της Ελλάδος» είπε, μεταξύ άλλων, ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης. Μετά την πανηγυρική δοξολογία της ενθρόνισης, ο νέος ποιμενάρχης της Λάρισας τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του, μακαριστού μητροπολίτη Ιγνατίου, ενώ χθες το πρωί τέλεσε την πρώτη θεία λειτουργία του στη Μητρόπολή του, με συλλειτουργούς τους μητροπολίτες Αυλώνος Χριστόδουλο, Φθιώτιδος Νικόλαο, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Κερκύρας Νεκτάριο, Κυθήρων Σεραφείμ, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Ιλίου Αθηναγόρα, Κίτρους Γεώργιο, Ελασσώνος Χαρίτωνα, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο και Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομο. Αισθητή και αντικείμενο συζήτησης ήταν η απουσία του Αρχιεπισκόπου από την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Λαρίσης.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν απουσιάζει χωρίς σπουδαίο λόγο από τις ενθρονίσεις νέων μητροπολιτών, πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος έδωσε την ευλογία του στον συνονόματό του νέο μητροπολίτη να θέσει υποψηφιότητα και τελικά να εκλεγεί.
Ασθένεια;
Επισήμως, η απουσία του Αρχιεπισκόπου αποδόθηκε σε ασθένεια. Ωστόσο, στο παρασκήνιο συζητείται έντονα η φημολογία ότι η επικαλούμενη ασθένεια ήταν διπλωματική, καθώς το κλίμα στους κόλπους των μητροπολιτών είναι έντονα φορτισμένο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεραρχίας την Παρασκευή για τις διαπραγματεύσεις Τσίπρα - Ιερωνύμου.

Επιπλέον, πληροφορίες φέρουν τους στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου να του εισηγήθηκαν να μην ταξιδέψει στη Λάρισα, καθώς φημολογούνταν ότι ιερείς από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας θα του ετοίμαζαν «θερμή» και αρκετά «ηλεκτρισμένη» υποδοχή, ως αντίδραση σε όσα φέρεται ότι διαπραγματεύεται ερήμην τους για το μισθολόγιό τους με την κυβέρνηση.


Αναστάτωση στους ιεράρχες για τις «βιαστικές» διαδικασίες

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος εν όψει της κρίσιμης σύγκλησης της Ιεραρχίας το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής 16 Νοεμβρίου. Αρκετοί μητροπολίτες εξεπλάγησαν από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να επισπεύσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας και να την περιορίσει σε μόλις μία ημέρα συνεδρίασης, παρότι το ζήτημα είναι κρίσιμο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι μητροπολίτες που εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη μικρή διάρκεια της συνεδρίασης, αναρωτώμενοι πώς ο κ. Ιερώνυμος θα καταφέρει να ενημερώσει αναλυτικά το σώμα και πώς θα τοποθετηθούν όσοι μητροπολίτες το επιθυμούν σε αυτό το διάστημα. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Θέμα υποστήριξε ότι η οργάνωση «δίνει την εικόνα της προχειρότητας». Ωστόσο, γνώστες του εκκλησιαστικού παρασκηνίου και των κινήσεων του κ. Ιερωνύμου εκτιμούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να μεθόδευσε με οργανωμένο σχέδιο τόσο τη μονοήμερη συνεδρίαση όσο και τον χρόνο σύγκλησης της Ιεραρχίας προκειμένου να ανακόψει και την οργάνωση εσωτερικής αντιπολίτευσης, αλλά και να «υφαρπάξει» την ψήφο εμπιστοσύνης των μητροπολιτών στο σχέδιό του με την κυβέρνηση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η αντίδραση και των κληρικών καθώς και το πώς θεσμικά θα τους ενημερώσουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιεραρχία για ένα ζήτημα που τους αφορά άμεσα και φαίνεται ότι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ερήμην τους.

Αρνητική η Κρήτη απέναντι στο «deal»
Ρήγμα στις μέχρι σήμερα αγαστές σχέσεις ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης φαντάζει ικανή να επιφέρει η μονομερής διαπραγμάτευση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό. Η Εκκλησία της Κρήτης συνεδρίασε το Σάββατο και είναι απόλυτα αρνητική με την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το σχέδιο συμφωνίας που προωθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης σε αυστηρό ανακοινωθέν χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21 του Συντάγματος που αφορά τον θεσμό της οικογένειας, διαφωνεί αυστηρά με την αναθεώρηση του άρθρου 3, με το σκεπτικό ότι «ουδεμία εθνική, κοινωνική ή νομική ανάγκη επιβάλλει τούτο», για την προσθήκη της φράσης για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους αλλά και για τη διαγραφή της ρητής αναφοράς στην ειδική δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης.

Αδύνατον
Σε ό,τι αφορά την περιουσία της στην Κρήτη, σημειώνει ότι είναι άνευ σημασίας και αδύνατον να καλύψει τη μισθοδοσία των Κρητών κληρικών. Για τη μισθοδοσία, η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης απορρίπτει το σχέδιο Ιερωνύμου, σημειώνοντας ότι όσα δημοσιεύθηκαν για την αλλαγή του καθεστώτος δεν διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και αφήνουν κενά και ασάφειες σε πολλά επίπεδα.

Μάλιστα, η Εκκλησία της Κρήτης προγραμματίζει να στείλει αντιπροσωπία στην Αθήνα για συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Τα 'ψαλε» σε Γαβρόγλου ο Βαρθολομαίος για να τα... ακούσει ο Τσίπρας!


Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην αποκλείει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από διαπραγματεύσεις και διεργασίες που το αφορούν άμεσα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσω του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Η δυσαρέσκεια στο Φανάρι για τις διαπραγματεύσεις Ιερωνύμου - Τσίπρα, ερήμην του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι έντονη. Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από τον διορισμό του Κωστή Δήμτσα ως διοικητή του Αγίου Ορους, εμφανίζεται να παρακάμπτει και να περιφρονεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τόσο το καθεστώς μισθοδοσίας, ασφαλιστικής κάλυψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κληρικών, αλλά και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας αφορούν άμεσα και την πρωτόθρονη Εκκλησία, εφόσον μέσα στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται και οι Νέες Χώρες, που ανήκουν πνευματικά στο Φανάρι, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και οι μητροπόλεις των Δωδεκανήσων που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Κώστας Γαβρόγλου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο και για περίπου δύο ώρες έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον μητροπολίτη γέροντα Πριγκηπονήσων Δημήτριο, και περιέγραψε με τεχνικές λεπτομέρειες το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του σχεδίου συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Παιδείας, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστήριξε ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Ο κ. Βαρθολομαίος φέρεται ότι ζήτησε αναλυτικές διευκρινίσεις για το πώς θα διασφαλιστούν στο υπό αναθεώρηση ελληνικό Σύνταγμα η σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία, καθώς και το καθεστώς στο Αγιο Ορος, στην Εκκλησία της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα. Επιπλέον, έθεσε ερωτήματα και για την υπό μελέτη αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των ιερέων, κυρίως για αυτούς σε Κρήτη και Δωδεκάνησα και για τους αποσπασμένους κληρικούς στο εξωτερικό.
Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που θα συνέλθει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ' αυτών.

Αντ. Τριανταφύλλου

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου