Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Προαναγγέλλεται μπαράζ κατασχέσεων λογαριασμών και περιουσιών για οφειλές στο Δημόσιο: Οι διαδικασίες, οι εξαιρέσεις

Την «πόρτα» των φορολογουμένων χτυπάει ξανά η εφορία καθώς ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επιστρέφει.
Τον Νοέμβριο θα αρχίσουν πάλι να εκποιούνται κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια....

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παράλληλα με το μπαράζ κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει, βάζοντας στο χέρι τραπεζικές καταθέσεις όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, πατάει το γκάζι και των πλειστηριασμών ακινήτων.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που απειλούνται με κατασχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν, καταρχήν, ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου κρύβει γι’ αυτούς πολλές παγίδες.
Συγκεκριμένα:
-Κάθε ΔΟΥ δικαιούται να κατασχέσει ακίνητο οφειλέτη της εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει.
Το «γράμμα» του νόμου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος, προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Συνεπώς, ο κίνδυνος να μπλέξει σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία του όποιος χρωστά πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητες να τον αντιμετωπίσει είναι πάρα πολύ μικρές.
-Κάθε ΔΟΥ μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης, εφόσον αυτός της χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
* Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
* Το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
* Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
* Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
* Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
* Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).
* Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
* Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου των συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών!

Οι επιλογές

Όμως, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία και δεν μπορούν να πληρώσουν έχουν στη διάθεσή τους δυο επιλογές προκειμένου να προστατεύσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.
Η πρώτη επιλογή είναι το πάγωμα, υπό προϋποθέσεις, της διαδικασίας έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού για την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη και η δεύτερη είναι η επιλογή της προσφυγής στη δικαιοσύνη με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Και στις παραπάνω επιλογές, βέβαια, δεν περιλαμβάνεται αυτή της ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή της ρύθμισης με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά μόνο για τους επιτηδευματίες.
Η δεύτερη επιλογή που έχουν οι οφειλέτες στη διάθεσή τους προκειμένου να γλιτώσουν την κατοικία στην οποία διαμένουν, είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με επίκληση του νόμου Κατσέλη που προστατεύει την κύρια κατοικία των υπερχρεωμένων.

Οι εξαιρέσεις στις κατασχέσεις

Η εφορία όμως δεν μπορεί να κατάσχει τα πάντα. Από τις καταθέσεις γλιτώνουν τα χρήματα έως 1.250 ευρώ που βρίσκονται στον ένα και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό που έχει ο οφειλέτης. Αρκεί ο λογαριασμός αυτός να έχει δηλωθεί στο Taxisnet.
Όταν η Εφορία μπαίνει για κατάσχεση στο σπίτι επίσης δεν μπορεί να κατάσχει τα πάντα. Για παράδειγμα ακατάσχετα είναι τα έπιπλα σαλονιού και έγχρωμη τηλεόραση γιατί εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.
Πιο συγκεκριμένα εξαιρούνται από την κατάσχεση κατοικίας:
• Τα πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και ιδίως ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.
• Τα τρόφιμα και καύσιμη ύλη, απαραίτητα στον οφειλέτη και την οικογένειά του για τρεις μήνες.
• Τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, οι επιστολές, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία.
• Τα βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτη ή της οικογένειάς του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου