Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Η Τουρκία στο χείλος του γκρεμού

Ολοταχώς προς χρεοκοπία οδεύει η χώρα-τρομοκράτης του (παρανοϊκού) Ερντογάν
Σε δεινή θέση ο «σουλτάνος», βλέπει την οικονομία του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος
Ταυτόχρονη  υποβάθμιση για 24 τράπεζες!
Καταρρέει το σουλτανάτο του Ερντογάν
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε ταυτόχρονα (!) 24 τουρκικές τράπεζες. Μύδροι από ΗΠΑ και Γερμανία για τα παιχνίδια της Αγκυρας
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Ακόμη ένα -ηχηρότατο- «χαστούκι», αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, προς τον νεοσουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε να συγκλονίσει την τουρκική οικονομία,...
που δείχνει να παραπαίει, παρά τις προσπάθειες της Aγκυρας να πείσει τις διεθνείς αγορές για το αντίθετο. Συγκεκριμένα, ο Fitch δεν δίστασε να προβεί στην άμεση και μαζική υποβάθμιση όχι μίας, αλλά 24 τραπεζών της Τουρκίας, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τράπεζες όπως η Ziraat Bank, η ιδρυθείσα από τον Κεμάλ Ατατούρκ Is Bank και η Akbank βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού»!

Στη σχετική αιτιολογική έκθεση του Fitch αναφέρεται ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα και η πρόσφατη επιδείνωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής ήταν οι κύριοι παράγοντες της τελευταίας υποβάθμισης - παράγοντες που αύξησαν παράλληλα την πιθανότητα αφερεγγυότητας για ορισμένες τουρκικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων τριών κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Μάλιστα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εστιάζει στην αποδυναμωμένη πολιτική της Τουρκίας μετά τις προεδρικές εκλογές, γεγονός που αναφέρεται ως ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την υποβάθμιση σχεδόν όλων των τουρκικών τραπεζών.
«Οι εχθροί»
Με τις τράπεζες να βρίσκονται πια στο χείλος του γκρεμού και την τουρκική λίρα να συνεχίζει την «κατρακύλα» της στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού, επιμένοντας στη γνωστή στρατηγική του, αυτήν της ανάδειξης παλαιών ή νέων εχθρών. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, και το έθεσε αυτή τη φορά η Deutche Welle: «Πού οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν;» Ο «σουλτάνος» προχώρησε στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έπειτα από δύο χρόνια. Ομως, στην πραγματικότητα την αντικαθιστά με τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Με αυτόν, ουσιαστικά, θεσμοθετείται και επίσημα, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και εδραιώνεται ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του Ερντογάν, εξήγησε μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο εξωτερικό κανείς δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο ο «σουλτάνος» επιχειρεί να προσεγγίσει τις διμερείς σχέσεις. Σαφείς ήταν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς αρνούνται να συνδέσουν την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 - δύο υποθέσεις που συνεχίζουν να προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η μία από τις διαστάσεις αυτής της έντασης στις σχέσεις (σ.σ.: Aγκυρας - Ουάσινγκτον) ήταν όταν πρόσωπα, κυρίως από τους κόλπους της (τουρκικής) κυβέρνησης, συνέδεσαν άμεσα τον Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Αντριου Μπράνσον» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στην Αγκυρα ο Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ενώ συμπλήρωσε εμφατικά ότι «δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου