Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ισχυρό sell-off στην Τουρκία - μετοχές, ομόλογα, λίρα σε ελεύθερη πτώση

Οι τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα σημειώνουν βουτιά ενώ η τουρκική λίρα βουλιάζει κατά 2,5% - έχοντας φτάσει να υποχωρεί άνω του 6% νωρίτερα - μετά την διαμάχη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ γύρω από την θεώρηση βίζα...

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στη χώρα για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο την βίζα για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ένα νέο σημάδι της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Οι αποδόσεις στα 10ετή τουρκικά ομόλογα εκτοξεύονται κατά 29 μονάδες βάσης στο 11,38%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η λίρα υποχωρεί άνω του 2% έναντι του δολαρίου στο 3,7000, έχοντας ανακάμψει από το 3,9223 που άγγιξε κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί 3,6% στην μεγαλύτερη πτώση του εδώ και ένα  χρόνο, με μεγαλύτερο χαμένο την μετοχή της Turkish Airlines η οποία σημειώνει βουτιά άνω του 8%, ενώ και οι 100 μετοχές του BIST 100 βρίσκονται στο κόκκινο. Νωρίτερα ο δείκτης είχε βρεθεί κάτω από τις 100.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 21 Ιουνίου.
Οι μετοχές των Akbank TAS και Turkiye Garanti Bankasi AS, των δύο μεγαλύτερων τουρκικών τραπεζών, υποχωρούν άνω του 4%.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura,  Inan Demir, η Τουρκία ήταν ήδη πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές στα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ λόγω του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του υψηλού πληθωρισμού, γεγονός που πλήττει τα τουρκικά assets. Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έρχεται να επιδεινώσει αυτό το ήδη αρνητικό κλίμα γύρω από την τουρκική αγορά.
Οι αποδόσεις στα τουρκικά ομόλογα ενός έτους είναι πλέον πάνω από 12%, αλλά ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει σχεδόν το 11%. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που βλέπουν τον πληθωρισμό να μειώνεται.

"Η Τουρκία βρισκόταν ήδη σε άλλη πορεία σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. Αν αυτό συνδυαστεί με τους υψηλούς πολιτικούς κινδύνους που έρχονται μετά την διαμάχη με τις ΗΠΑ, η απομόνωσή της θα ενισχυθεί περαιτέρω", σημειώνει ο Demir.

Αν και οι αρχές θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια εάν συνεχιστεί η βουτιά στη λίρα, μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας δεν θα είναι ούτε απλή ούτε εύκολη, όπως σημειώνει η Nomura, τονίζοντας την έντονη αντίθεση προς τα υψηλότερα επιτόκια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Το sell-off υπογραμμίζει το πόσο ευάλωτη είναι πλέον η Τουρκία καθώς η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ χτυπά τη ζήτηση για τα assets των αναδυόμενων αγορών, ενώ οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου αυξάνουν το κόστος εισαγωγών της χώρας.
"Αυτή η διαμάχη προσθέτει απλώς σε όλες τις άλλες ανησυχίες που υπάρχουν για την Τουρκία", σημειώνει και η Legal & General Investment Management Ltd. "Δεν πρόκειται να προκαλέσει μετάδοση στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, δείχνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος αποτελεί ανησυχία για τους επενδυτές", όπως προσθέτει.
"Η αγορά θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις για ενδείξεις σχετικά με το αν πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη κρίση ή όχι, δεδομένου ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τον Ερντογάν, και έτσι ίσως και οι δύο πλευρές να μειώσουν την ένταση", σημειώνει η Rabobank. "Η λίρα θα ανακάμψει αν οι επενδυτές ακούσουν εποικοδομητικά σχόλια από Τούρκους και Αμερικανούς αξιωματούχους για να εξουδετερώσουν τη διπλωματική τάση".
Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου