Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Τραπεζική «παγίδα» για μπλόκο στον νόμο Κατσέλη

Προτείνουν διαγραφή μέρους των «κόκκινων» δανείων για να αποτρέψουν πελάτες τους να ενταχθούν στην προστατευτική ρύθμιση
Οι τράπεζες προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο να αποτρέψουν τους πελάτες τους να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη που προστατεύει τους δανειολήπτες και μεγαλώνει τις ζημίες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. ...

Τραπεζικά στελέχη προσεγγίζουν πολίτες που προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη και προτείνουν «γενναίες» ρυθμίσεις δανείων σε όσους από τους δανειολήπτες πληρούν αποδεδειγμένα τα κριτήρια του νόμου και δικαιούνται προστασία της πρώτης κατοικίας.
Συγκεκριμένα, προτείνουν ρύθμιση δανείων με μερική άφεση χρέους. Με διαγραφή δηλαδή μέρους της οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει ομαλά το υπόλοιπο δάνειο. Στόχος είναι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να είναι περισσότερο βιώσιμες από αυτές που συνήθως επιδικάζουν τα δικαστήρια.

Προβλήματα
Ενα από τα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών είναι ότι περίπου το 45% με 50% όσων εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και κερδίζουν ρύθμιση, σταματούν να την εξυπηρετούν σε ορίζοντα διετίας, με αποτέλεσμα το δάνειό τους να καθίσταται εκ νέου μη εξυπηρετούμενο.

Στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 να έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων από τις 150 σε λιγότερο από 30.000. Ηδη τους τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός εκδίκασης και αναμένεται να «τρέξει» ακόμη ταχύτερα τη διετία 2018-19.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει η εξής ενδιαφέρουσα εικόνα για όσους έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη:
Το 45% με 50% των υποθέσεων απορρίπτεται είτε για τυπικούς (π.χ. ελλιπής φάκελος) είτε για λόγους ουσίας. Αν τα στοιχεία ισχύουν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους δύο δανειολήπτες έκανε χρήση της περιόδου προσωρινής προστασίας για να κερδίσει χρόνο έναντι των τραπεζών.

Το υπόλοιπο 50% με 55% των δανειοληπτών επιτυγχάνει διευθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με «κούρεμα» μέρους της οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε βάθος χρόνου. Οι οικονομικές δυνατότητες, η ηλικία του δανειολήπτη και τυχόν περιουσιακά στοιχεία καθορίζουν το ποσό της δόσης και επομένως το ποσό που θα εξοφλήσει.

Πλήρη απαλλαγή χρεών, συνήθως για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις ποσών, επιτυγχάνει μόνο το 0,5% όσων έχουν προσφύγει στον νόμο και εφόσον βέβαια προκύπτει ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.
Συνήθως, για καταναλωτικά δάνεια το ποσό της διαγραφής κινείται στο 60% με 70% επί της συνολικής οφειλής.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου