Καταγγελίες σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη • «Λανθασμένες δραστικές ουσίες»
Ανεξέλεγκτα πωλούνται πλαστά φάρμακα μέσω διαδικτύου, προκαλώντας
έντονη ανησυχία, καθώς αρκετά από αυτά καταλήγουν ακόμα και στα ράφια
των φαρμακείων, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να τα ξεχωρίσει
και ο ίδιος ο φαρμακοποιός....
Τα σοκαριστικά στοιχεία έδωσε ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ) Αρτούρος Ισσέγιεκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 17ο συνέδριο-έκθεση PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η συνολική κατανάλωση φαρμάκων στην Ευρώπη αγγίζει τα 230.000.000.000 ευρώ, οπότε οι λαθρέμποροι στοχεύουν να πάρουν από αυτό τον τζίρο έστω ένα μικρό ποσοστό, το οποίο όμως μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Στα πλαστά φάρμακα που πωλούνται μέσω διαδικτύου δεν περιλαμβάνονται μόνο τα γνωστά «lifestyle» σκευάσματα, όπως π.χ. τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, την αλωπεκία, την παχυσαρκία κ.λπ., αλλά και κάποια που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες, όπως η ελονοσία και η φυματίωση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Το συνολικό κόστος από την παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων αναλογεί κατά μέσο όρο σε 4,4% των συνολικών πωλήσεων στις 28 χώρες της Ε.Ε., το οποίο -όπως ανέφερε ο ομιλητής- αντιστοιχεί σε 10.200.000.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τελωνεία και επιχειρήσεις εντοπισμού παράνομων φαρμάκων, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 12% για την Ελλάδα και σε 10% για την Κύπρο. Στις χώρες, όμως, όπου λαμβάνονται μέτρα πάταξης του φαινομένου, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 1,3% και 1%.
Να σημειωθεί ότι οι βασικές χώρες παραγωγής φαρμάκων στην Ε.Ε. είναι η Γερμανία με κέρδη 41 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 25 δισ. και η Ιρλανδία με 20 δισ. ευρώ.
«Λανθασμένες δραστικές ουσίες»
«Τα πλαστά φάρμακα που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω διαδικτύου δεν έχουν δραστικά συστατικά σε ποσοστό 60%, ενώ έχουν λανθασμένες ποσότητες δραστικών συστατικών σε ποσοστό 17%, λανθασμένα συστατικά σε ποσοστό 16% και, εάν είμαστε τυχεροί, σωστά συστατικά σε ποσοστό μόλις 7%» τόνισε ο διευθυντής του ΚΟΕΦ Αρτούρος Ισσέγιεκ και πρόσθεσε ότι «το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από ιστοσελίδες που αποκρύπτουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι πλαστό».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου