Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ

Στην Κομοτηνή το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας διεξήχθη Συνέδριο με τίτλο «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης». Από μόνη της αυτή η είδηση είναι ένα σημαντικό γεγονός, γιατί στον δημόσιο λόγο υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα σχετικά με τη δημογραφική παράμετρο της κρίσης....
Μόνο οικονομικά θέματα συζητιούνται, ελάχιστα η κοινωνική μας παρακμή και η αξιακή κρίση και περιθωριακά η δημογραφική κατάρρευση, ίσως γιατί πολλοί από τις διάφορες ελίτ στη χώρα θεωρούν εύκολο να αντικαταστήσουν τον ελλείποντα (νεανικό κυρίως) πληθυσμό με κάθε είδους μετανάστες.

Σταχυολογώντας ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν, να σημειώσουμε ότι η δημογραφική κατάρρευση ξεκίνησε από τα χρόνια της ευμάρειας και άρα είναι κυρίως πρόβλημα ιεράρχησης αξιών μιας κοινωνίας. Έτσι η οικονομική κρίση έρχεται ως φυσιολογικό αποτέλεσμα (συνεπικουρούμενο βέβαια και από προσωπικές πολιτικές, διεθνείς παράγοντες κτλ) και όχι ως αποκλειστικό και ανεξάρτητο γεγονός που δημιουργεί κοινωνικές και άλλες παρενέργειες. Απλώς η κρίση των τελευταίων χρόνων επιδείνωσε ήδη προβληματικούς δείκτες. Οι προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας μετά από 20 χρόνια είναι δυσοίωνες: κατά 1 εκατομμύριο λιγότεροι κατά το απαισιόδοξο σενάριο και κατά 0,5 εκατομμύριο λιγότεροι κατά το αισιόδοξο και σε κάθε περίπτωση με συνεχώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας. Τονίστηκε η σημασία της δημογραφικής έρευνας για τον σχεδιασμό πολιτικών, από το ασφαλιστικό μέχρι την ανακαίνιση κι επέκταση ενός σχολείου σε ένα χωριό. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα επιδότησης από τις Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης των τρίτεκνων χριστιανικών οικογενειών, το οποίο είχε σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο αναγνωρίστηκε από όλους ότι η επιδοματική πολιτική δεν επαρκεί, όταν λείπουν παιδικοί σταθμοί και γενικά δομές υποστήριξης οικογενειών με μικρά παιδιά.
Έλειψαν ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών είτε προς το εξωτερικό (η λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων») είτε προς το εσωτερικό με την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου ή τις διαστάσεις της αναζωογόνησης της υπαίθρου με νέους αγρότες. Οι μετακινήσεις αυτές είναι μια σπουδαία παράμετρος για την συλλογική αυτογνωσία μας. Επιπλέον, λείπει γενικά από το ελληνικό πανεπιστήμιο η δυνατότητα να παράγει λόγο εξωστρεφή, με στόχευση σε πρακτικά και πραγματικά κοινωνικά θέματα. Υπήρξαν πάρα πολλά γραφήματα, καμπύλες, μοντέλα ανάλυσης που αμφισβητούσαν παλαιότερα, δείκτες με ξενικά αρ- κτικόλεξα κτλ και ελάχιστη …εκλαΐκευση και ουσιαστικός λόγος.
Φάνηκε, τελικά, πως μπορεί να αποτελέσει το εν λόγω συνέδριο μια σοβαρή αρχή για να μελετηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Πάντως σίγουρα μπορεί να ανασχεθεί η δημογραφική μας κατάπτωση με μέτρα που δεν απαιτούν υψηλό οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, μπορούν να δοθούν κίνητρα όχι μόνο στους τρίτεκνους για να προσληφθούν με ποσόστωση ως συμβασιούχοι στο δημόσιο, αλλά και σε νέους κάτω των τριάντα ετών με ένα παιδί. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει η νομοθεσία για τις εκτρώσεις (γίνονται πολλές χιλιάδες στη χώρα κάθε χρόνο) και μαζί της η νομοθεσία για τις υιοθεσίες. Αυτά τα δύο, εκτρώσεις και υιοθεσίες, μπορούν να συνδεθούν. Αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες χρειάζεται η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή και σίγουρα όχι … βιασμό της ανθρώπινης φύσης με διόρθωση τάχα φύλου.,
Παν. Καρακολίδης
 antifonitis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου