Επεσαν οι μάσκες! Ο πρώην υπ. Παιδείας μεθοδεύει τη νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ
Εδωσε «συγχωροχάρτι»
στη Φώφη και στον Γ. Παπανδρέου, ζητώντας να μπουν στην κυβέρνηση (παρά
τις «αμαρτίες» τους) αντί του Καμμένου Τον «άδειασε» ο Αλ. Τσίπρας, τον στήριξαν οι «53».
Ολο το παρασκήνιο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ...
«Δούρειος Ιππος» ο Φίλης για νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά να μπει στην κυβέρνηση αντί των ΑΝ.ΕΛ.
Συμμαχία με το «βρόμικο ΠΑΣΟΚ» -όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε- θέλει ο Νίκος Φίλης, θεωρώντας το κόμμα της Φώφης Γεννηματά με το βαριά αμαρτωλό παρελθόν πιο... συγγενικό(!!) στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, σε ρόλο Δούρειου Ιππου, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής (που έγινε το Σαββατοκύριακο) έδειξε ότι στηρίζει τη νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ της Φώφης και του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας να μπουν αυτοί στην κυβέρνηση αντί του Πάνου Καμμένου, ισχυριζόμενος ότι η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει νομιμοποίηση και ιδεολογικές ταυτίσεις, κάτι που δεν τον ενοχλούσε, όταν μπήκε στην κυβέρνηση.
Ο κ. Φίλης, ο οποίος -ως γνωστόν- «τραυμάτισε» τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία και με κάθε πατριωτική αναφορά γενικότερα, ευθυγραμμιζόμενος πλέον πλήρως με τη γραμμή του Μάρτιν Σουλτς και κύκλων των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που θεωρούν τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του «εθνικιστές», ζήτησε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ο ίδιος την ταφόπλακα στο περιβόητο πια ηθικό πλεονέκτημα του συριζαίικου χώρου. Το «εμείς και οι άλλοι» τελείωσε. Τελείωσε το «εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρώην υπουργός. Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του «πάγωσε» τον... πικραμένο από την αποπομπή του πρώην υπουργό, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει από τη Φώφη Γεννηματά να μη γίνεται «ουρά της Ν.Δ.».
Στον Νίκο Φίλη απάντησε με κάθε επισημότητα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από το ίδιο βήμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του με την πρόταση Φίλη για συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι τέτοια ανοίγματα δεν βοηθούν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και δεν χρειάζονται τέτοια ανοίγματα.
Τη διαφωνία τους με όσα ο πρώην υπουργός υποστήριξε εξέφρασαν δύο κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας. Κατά του Φίλη τάχθηκε και ο Στ. Παππάς, γιατί χρησιμοποίησε τη λέξη «φεύγοντας» αναφερόμενος στην κυβέρνηση.
Αντιθέτως, ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, που πρόσκειται στους 53, συμμερίστηκε πλήρως τις απόψεις, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το αν και κατά πόσο δημιουργείται εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Νίκο Φίλη στα πρότυπα -παλαιότερα- της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Η Μέρκελ να τραβήξει τα λουριά στον Σόιμπλε»
Μήνυμα στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις παράλογες απαιτήσεις αλλά και στο Βερολίνο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με προτροπές προς την Ανγκελα Μέρκελ να... τραβήξει τα λουριά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να σταματήσει την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός το Σάββατο έχοντας μπροστά του το εσωκομματικό ακροατήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στις επάλξεις εν αναμονή θετικών εξελίξεων από τις εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα διότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή του.
Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να μη βιάζεται να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση περιμένοντας από τους δανειστές να κάνουν πρώτοι ένα βήμα πίσω. Στον απόηχο του τελεσιγράφου για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μεν υψηλούς τόνους, απέφυγε πάντως να αναλάβει δεσμεύσεις περί της μη νομοθέτησης των νέων μέτρων για μετά το 2018 περιοριζόμενος να πει ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, χωρίς υποχωρήσεις αρχών».
Ηταν επίσης αρκετά αόριστος σε ό,τι αφορά το θέμα ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, δηλώνοντας ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει και σύντομα θα έρθει η ρευστότητα».
Εσπευσε να εξαπολύσει επίθεση στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από χθες βρίσκεται στο Βερολίνο, κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο της Siemens και στον φυγόδικο Μιχάλη Χριστοφοράκο. Κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ζητήσει από τη γερμανική ηγεσία την έκδοσή του: «Ακούω ότι θα επισκεφθεί Μέρκελ - Σόιμπλε. Το μόνο που δεν θα αναφέρει είναι το θέμα έκδοσης Χριστοφοράκου» είπε.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ αντιπολίτευσης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Η Ν.Δ. τον κατηγορεί ότι ετοιμάζεται να αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα κάνοντας... δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση. «Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Παραδέχεται ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του». Συμπληρώνει δε η Ν.Δ. ότι ο πρωθυπουργός επιτίθεται στους «κακούς δανειστές» για να δώσει άλλοθι στους βουλευτές του να τα ψηφίσουν.
Η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά απάντησε σε αναφορά του πρωθυπουργού: «Για τα περί ουράς της Δεξιάς ας κοιταχτεί στον καθρέφτη του. Εκεί θα δει τον υποτακτικό του Σόιμπλε και το συνεταιράκι των ακροδεξιών εθνολαϊκιστών». Για «χιλιοπαιγμένο έργο των λεονταρισμών εντός της Ελλάδας και των... νιαουρισμάτων στις Βρυξέλλες» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή και υπογραμμίζει: «Ξέρουμε με ποιον τρόπο θα κλείσει η αξιολόγηση τελικά». Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του κάνει πολύ καλά τη βρόμικη δουλειά, στο να περάσουν δηλαδή αυτά τα μέτρα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου