Παράνοια! Το υπ. Εργασίας ζητά από τους εργαζομένους να καταγγείλουν τους εργοδότες για να έχουν μειώσεις
Νέα εγκύκλιο-παρωδία για τα μπλοκάκια εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας,
που προβλέπει το εξής απίστευτο: Ζητά από όσους αμείβονται με δελτία
παροχής υπηρεσιών να «καταγγείλουν» τους εργοδότες που δεν δέχονται τον
επιμερισμό της ασφαλιστικής εισφοράς (26,95%) με... «κίνητρο» μια...
πλασματική έκπτωση για λίγους μήνες στις εισφορές (μειώνονται σε περίπου
10%) που θα καταβάλουν αναγκαστικά από μόνοι τους οι εργαζόμενοι. ...Προσοχή, όμως! Η έκπτωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν, ήδη παραλάβει τα ειδοποιητήρια. Αυτοί, αναγκαστικά, θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο της εισφοράς 26,95% για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και μετά... βλέπουμε! Οσοι δεν έχουν βρει ακόμα τα ραβασάκια τους ενδεχομένως να μπορούν να διεκδικήσουν την έκπτωση από αυτόν τον μήνα.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο προβλέπεται μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) στο 9,22% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους (6,67% για κλάδο σύνταξης και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη), αντί του 26,95% που προβλεπόταν στον νόμο Κατρούγκαλου.
Ετσι, το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί επιδεινώνεται, καθώς:
• οι εισφορές είναι αυξημένες για τον ίδιο τον ασφαλισμένο, αφού με το προηγούμενο σύστημα ο εργαζόμενος καλούνταν να καταβάλει το 6,67% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, ενώ πλέον του ζητείται περίπου το 10%,
• το μέτρο είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύσει για έναν έως δύο μήνες, οπότε δεν λύνεται το πρόβλημα επί της ουσίας, αφού το χαράτσι θα επιστρέψει στο 26,9%,
• ουδείς γνωρίζει αν τα ποσά που θα «γλιτώσουν» οι ασφαλισμένοι αυτό το διάστημα θα κληθούν να τα επιστρέψουν πίσω, με τους συμψηφισμούς που θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Άλλωστε κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις μειωμένες εισφορές των νέων επιστημόνων, που θα ισχύσουν για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, αλλά θα επιστραφούν σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.
Πόσο θα ισχύειΗ διάταξη για τις μειωμένες εισφορές στα μπλοκάκια θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου για τη μορφή της απασχόλησης, από την οποία προκύπτει και το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλονται.
Για να ωφεληθεί από αυτήν ο ασφαλισμένος, θα πρέπει να καταγγείλει ο ίδιος στον ΕΦΚΑ τον εργοδότη του, εάν ο τελευταίος δεν δηλώσει τον απασχολούμενο στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) ως μισθωτό, όπως οφείλει.
Η «έκπτωση» που παρέχει το υπουργείο Εργασίας αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν ή δύο εργοδότες με μπλοκάκι και τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση, για την οποία εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.
Πυρά για την καταστροφική εγκύκλιο
Με αφορμή τη ρύθμιση για τα μπλοκάκια, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει σε απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους, επιστήμονες και αγρότες με τις αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε.
Πρόσθεσε δε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε, μαζί με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Πάρτε πίσω τώρα αυτήν την καταστροφική ρύθμιση.
Μοναδική διέξοδος είναι η μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να ανασάνει η οικονομία. Να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα» τόνισε σε δήλωσή του.
Αιχμές αφήνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου να καταγγέλλει πως «αντί να σοβαρευτούν και πάλι προτείνουν πρόχειρα μεταβατικά μπαλώματα».
Το Ποτάμι σημειώνει πως η κυβέρνηση προκάλεσε μπάχαλο. «Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή: Ολοι προς τα κάτω» τονίζει το Ποτάμι. «Τιμωρεί την εργασία και δημιουργεί εμπόδια στην απασχόληση, αφού εξοντώνει αυτούς που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «πρωτοφανή κοροϊδία να αποκαλείται “ανάσα” η κυβερνητική ρύθμιση, τη στιγμή που οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν και θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά τον Μάρτιο, ενώ η ευθύνη απόδειξης της μισθωτής σχέσης παραμένει στον εργαζόμενο».
Δύο παραδείγματα με τις επιβαρύνσεις
Επιβαρύνσεις στην τσέπη του εργαζομένου κρύβει η πλασματική έκπτωση στις εισφορές. Στην πράξη ο εργαζόμενος που θα επιδιώξει να καταγγείλει τον εργοδότη που δεν δέχεται επιμερισμό εισφορών θα πληρώσει συνολική εισφορά 9,22% μεν, όμως επί της ουσίας τα χρήματα αυτά είναι περισσότερα από το ποσό που του αντιστοιχεί ως συμμετοχή εργαζομένου με το υφιστάμενο σύστημα.
Για παράδειγμα, μηχανικός με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη, με διαρκή και όχι ευκαιριακή σχέση εργασίας και μισθό 2.000 ευρώ, με το παλιό σύστημα θα έπρεπε να μοιράζεται τις εισφορές του με τον εργοδότη καταβάλλοντας ο ίδιος το 6,67% που του αναλογεί (δηλαδή, 133,4 ευρώ τον μήνα) και το υπόλοιπο 13,33% ο εργοδότης του (266 ευρώ τον μήνα). Αν ο εργοδότης δεν δεχτεί τον επιμερισμό, τότε ο εργαζόμενος καταθέτει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ και μέχρι να επιλυθεί το θέμα οριστικά ο εργαζόμενος πληρώνει -σύμφωνα με την εγκύκλιο- το 9,22% επί του εισοδήματός του, δηλαδή 184,4 ευρώ τον μήνα. Ουσιαστικά επιβαρύνεται με 51 ευρώ επιπλέον, απ' ό,τι θα πλήρωνε με το προηγούμενο σύστημα.
Αντίστοιχα, λογιστής που εισπράττει αμοιβή 1.000 ευρώ με μπλοκάκι, ενώ απασχολείται μόνιμα σε ιδιωτική επιχείρηση, κανονικά αν μοιραζόταν την εισφορά του με τον εργοδότη θα πλήρωνε ο ίδιος 66,7 ευρώ τον μήνα και ο εργοδότης του 133,3 ευρώ. Εάν τον καταγγείλει ότι δεν δέχεται τον επιμερισμό, θα πληρώσει 92,2 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 25,5 ευρώ περισσότερα, με την περίφημη... έκπτωση.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου