■ Άρθρο -σοκ στους «Financial Times»
■ Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (όπως πάντα) στην υπηρεσία των δανειστών
■ Προτείνει κεφαλαιοποίηση τόκων που θα κοστίσει στη χώρα επιπλέον 58 δισ., αντί περίοδο χάριτος με την οποία προκύπτει ελάφρυνση 35 δισ. € σε βάθος δεκαετίας (και 70 δισ. € στην εικοσαετία)
Νάρκη στη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βάζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας μέσω της εφημερίδας «Financial Times» μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δανειστών, που θα στοιχίσει περί τα 58 δισ. ευρώ στους Ελληνες φορολογουμένους!...
Την ώρα που Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν βάλει στο τραπέζι ως έναν από τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους την επέκταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων (επί όλων των δανείων) τουλάχιστον ως το 2028, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προτείνει μόνο επέκταση των ωριμάνσεων κατά 20 χρόνια σε συνδυασμό με... πανωτόκια. Δηλαδή, οι τόκοι της 20ετίας να κεφαλαιοποιηθούν και να αποπληρωθούν σε ισόποσες δόσεις και με τόκο!
Βιωσιμότητα
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει στο άρθρο του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ και με μια ήπια ελάφρυνση χρέους, η οποία δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές. Αυτό θα περιλάμβανε επιμήκυνση των λήξεων των δανείων κατά 20 χρόνια και αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων τόκων σε ίσες δόσεις μέσα σε διάστημα 20 ετών».
Πρόκειται για μια πρόταση που σίγουρα έκανε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να... τρίβει τα χέρια του, αφού «δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές», όπως... υπερηφανεύεται ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, και άρα θα μπορεί να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης χωρίς πολιτικές αναταράξεις.
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί ο κ. Στουρνάρας αγωνιά να μη χάσουν ούτε σεντ οι πιστωτές μας και φτάνει στο σημείο να προτείνει την κεφαλαιοποίηση των τόκων, ενώ οι ίδιοι οι δανειστές μας έχουν εφαρμόσει τη φόρμουλα της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων στο δεύτερο Μνημόνιο, και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε παράταση της περιόδου χάριτος τουλάχιστον έως το 2028;
Η Ελλάδα έως το 2020 δεν πληρώνει τόκους και κεφάλαιο για το δάνειο των 52,9 δισ. ευρώ που έλαβε από την ευρωζώνη στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου και το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί την περίοδο 2020-2040. Για το δάνειο των 141,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου η περίοδος χάριτος εκτείνεται έως το 2023 και η αποπληρωμή του έως το 2056. Οσον αφορά το δάνειο του τρίου Μνημονίου, η αποπληρωμή αρχίζει το 2034 και φτάνει έως το 2060.
Με νέα 10ετή ή 20ετή παράταση της περιόδου χάριτος χωρίς ανακεφαλαιοποίηση τόκων θα προέκυπτε ετήσια ελάφρυνση του χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ, άρα το όφελος θα έφτανε τα 35 δισ. ευρώ στη 10ετία ή τα 70 δισ. ευρώ στην 20ετία. Αντιθέτως, με την πρόταση Στουρνάρα για κεφαλαιοποίηση των τόκων και αποπληρωμή τους σε 20 ισόποσες δόσεις και εάν το μέσο επιτόκιο κυμανθεί περί το 2%, οι Ελληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται κατά περίπου 58 δισ. ευρώ.
«Πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. ευρώ!
Την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. θα δώσει το αυριανό Eurogroup, όπως προανήγγειλαν χθες ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η δόση ενδέχεται να εκταμιευθεί ακόμη και την Παρασκευή, ενώ την Τρίτη ή την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ξανακάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε επίσης χθες ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επί σειρά ετών δεν είναι ρεαλιστικός, γι' αυτό θα ισχύσει για το 2018, αλλά στη συνέχεια θα μειώνεται ανά δεκαετία.
Απάντηση Βαρουφάκη στις θέσεις για πλεόνασμα
Στις πλάτες αλλά και στις τσέπες των πολιτών αντιδικούν οι Γιάννης Στουρνάρας και Γιάνης Βαρουφάκης. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εξέφρασε όψιμο ενδιαφέρον για «μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα» και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. τον κατηγόρησε ότι συντάχθηκε με την τρόικα και τον «πολέμησε», όταν είχε προτείνει το ίδιο.
Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας στο άρθρο του κεντρικού τραπεζίτη στους «Financial Times» ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2015 ο ίδιος είχε διασυρθεί εξαιτίας της άρνησής του να υποκύψει στις απαιτήσεις της τρόικας για «ένα γελοία υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%» και για την αντικατάσταση του αποτυχημένου προγράμματος των δανειστών με ένα σχέδιο ανάπτυξης. «Οχι μόνο διασύρθηκα από την τρόικα, αλλά είχα να κάνω με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος συντάχθηκε πλήρως με την τρόικα υποστηρίζοντας ότι η επιμονή μου για μια νέα συμφωνία κόστισε στην Ελλάδα 85 δισ. ευρώ!» επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα: «Κάποιοι λένε, κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου