Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Και νέα ΔΕΚΟ για... άφαντο έργο

Την επόμενη Παρασκευή θα γίνει ο διορισμός της διοίκησης της ΔΕΠΕΝΕ για τον αγωγό Ρωσίας - Τουρκίας, που όμως έχει «παγώσει»
Μπορεί ο αγωγός Turkish Stream να βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας, αλλά την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή ο διορισμός της...
διοίκησης της εταιρίας ΔΕΠΕΝΕ, που ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη ως όχημα συμμετοχής της Ελλάδας στην επένδυση!
Από την ιστοσελίδα της Βουλής μαθαίνουμε ότι στις 8 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, για τη θέση του προέδρου ο Αντώνης Γεωργόπουλος, της αντιπροέδρου η Ελένη Ζαφειροπούλου και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Αργύριος Αργυρίου.
Υποτίθεται πως η ΔΕΠΕΝΕ θα έχει σημαντικό ρόλο στην έρευνα των υδρογονανθράκων, αν και έχουμε ήδη ιδρύσει εταιρία με αυτό το αντικείμενο, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Ποια η διαφορά; Οτι η ΔΕΠΕΝΕ με χρήματα του πτωχευμένου Ελληνικού Δημοσίου θα μπορεί να συμμετέχει ως μέτοχος σε επενδύσεις έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι αναζητούν εναλλακτικές διελεύσεις για τον αγωγό, έπειτα από την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της κατασκευής του, κυρίως επειδή εμπλέκονται δικές τους εταιρίες. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ζητούν, όμως, να αλλάξει διέλευση και αντί να στρίβει προς Σκόπια και Σερβία, να διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και μέσω Ηγουμενίτσας να συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.) είχε ιδρυθεί με στόχο να αποτελέσει το σχήμα μέσω του οποίου θα συμμετέχει η Ελλάδα στον ελληνορωσικό αγωγό. Αρκετοί, μάλιστα, αναρωτιούνται αν χρειάζεται ακόμη μία ενεργειακή εταιρία, αφού το Δημόσιο διαθέτει πλήθος εταιριών και κυρίως τη ΔΕΠΑ. Τότε ο κ. Λαφαζάνης είχε υποστηρίξει πως η εταιρία θα συμμετάσχει και στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου