Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΔΟΛ./ΒΑΡΕΛΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΝΤ - Βουτιά στα εμπορεύματα!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Κάθε άλλο παρά... εορταστικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς το μακροβούτι διαρκείας των τιμών των εμπορευμάτων -με πρωταγωνιστή το πετρέλαιο- και η αποκόλληση των επιτοκίων του δολαρίου από τη ζώνη του μηδέν που θα συμβεί -όπως όλα δείχνουν- σε μια εβδομάδα από σήμερα πυροδοτούν αναταράξεις σε μια παραδοσιακά ήρεμη περίοδο. ...

Καταλυτικά για τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες ήταν η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία είχε βυθιστεί σε ύφεση συνεπεία της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης:
Ειδικότερα, το μπρεντ υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 40 δολ./βαρέλι («γράφοντας» ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 39,81 δολ./βαρέλι) για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε κάτω από τα 37 δολ./βαρέλι (36,64 δολ./βαρέλι).
Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν στη συνέχεια, σε μια αναμενόμενη αντίδραση μετά από ένα διήμερο μεγάλων απωλειών που πυροδότησαν οι... μη αποφάσεις του ΟΠΕΚ, αλλά αυτό ουδόλως καθησύχασε τους επενδυτές που προεξοφλούν περαιτέρω πτώση για τις τιμές του πετρελαίου, των βασικών μετάλλων και των νομισμάτων, μετοχών και ομολόγων που συνδέονται με τους εν λόγω κλάδους.
Αβεβαιότητα 
«Θα βρει η αγορά εμπορευμάτων τον πάτο ή πρόκειται για ένα... βαρέλι δίχως πάτο;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Charles Stanley Τζέρεμι Καρ. Αλλοι αναλυτές ανέφεραν ως εστία αβεβαιότητας τη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed (στις 15-16 Δεκεμβρίου), η οποία θα καταλήξει, εκτός δραματικού απροόπτου, στη πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2006. Οι προθεσμιακές αγορές ήδη επικεντρώνονται στην επόμενη κίνηση της Τζάνετ Γέλεν, δίνοντας πιθανότητες 50% για μια δεύτερη αύξηση έως τον Μάρτιο του 2016.
Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώθηκαν και οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της Κίνας, μετά τη δημοσίευση αρνητικών στοιχείων για τις εξαγωγές και εισαγωγές της χώρας που «έστειλαν» το γιουάν σε χαμηλό τετραετίας έναντι του δολαρίου, στα 6,41 γιουάν/δολάριο. Το τοξικό αυτό «κοκτέιλ» είχε ως αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηαμτιστήρια να κλείσουν στο «βαθύ κόκκινο» με απώλειες 1,5% - 2%.
Στη... γραμμή του πυρός βρέθηκαν οι εταιρείες του κλάδου των πρώτων υλών καθώς και τα νομίσματα των παραγωγών χωρών, από το δολάριο Καναδά (που υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) έως τη νορβηγική κορόνα, το πέσο Μεξικού και το ρούβλι.
Κέρδη για ευρώ
Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν ευρώ και γεν, που λειτουργούν ως καταφύγια σε περιόδους κλυδωνισμών. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου αγγίζοντας εκ νέου το 1,09 δολ./ευρώ, ενώ κατέγραψε κέρδη 1% έναντι της στερλίνας, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα «αναβάλει» την αύξηση των επιτοκίων του βρετανικού νομίσματος έως το τέλος του 2016.
Πτωτικά κινούνταν στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη και οι βασικοί δείκτες της Wall Street: Στις 21.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,88%, ο S&P κατά 0,64%, ενώ μικρότερες απώλειες -0,17% κατέγραφε ο δείκτης Nasdaq των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου