Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αύξηση 850% στις αφίξεις λαθρομεταναστών το 2015!

 Της Γεωργίας Λινάρδου
ΤΟ 44% ΟΣΩΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
Την ίδια στιγμή που οι διακινητές στα τουρκικά παράλια κάνουν χρυσές δουλειές μαζί με εμπόρους που πουλάνε χρηστικά αντικείμενα για το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγράφει για το 2015 μία πρωτοφανή αύξηση στην είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, μέσω Τουρκίας....
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία υποβαθμισμένη συνοικία στην Σμύρνη (Basmane) όπου αποτελεί σημείο συνάντησης των προσφύγων με τους διακινητές. Μιλάμε για ένα… «παζάρι» όπου οι άνθρωποι εδώ μιλούν ανοιχτά για το δουλεμπόριο λες και επρόκειτο για ένα απλό θέμα καθημερινής συναλλαγής.
Γενικότερα η περιοχή της Σμύρνης έχει καταστεί κέντρο… «ανθρώπινου παζαριού». Εκτός, όμως, από τη συνοικία Basmane, ανάλογη εικόνα επικρατεί στο Aydin, Balikesir και στο Canakkale. Τα κέρδη των διακινητών δύναται να φτάνουν και τα 500.000 ευρώ την ημέρα! Το εισιτήριο προς την ελευθερία ή το… θάνατο, κοστίζει 1.200 ευρώ το άτομο ή 1.300 δολάρια. Φυσικά, μετρητά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τουρκικών αρχών, αυτή τη στιγμή στα παράλια βρίσκονται 67.900 πρόσφυγες από τη Συρία που περιμένουν να περάσουν απέναντι.
Και στην Ανδριανούπολη (δέκα χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και είκοσι από τα σύνορα της Βουλγαρίας), όμως, επικρατεί ανάλογη κατάσταση. Και αυτή η πόλη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σταθμό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο Δήμαρχος της Ανδριανούπολης προειδοποιεί πως όποιος μετανάστης ή πρόσφυγας επιχειρήσει να περάσει παράνομα τα σύνορα θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη νότια Τουρκία.

Το προφίλ των προσφύγων
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις κατά 850%. Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο οι αιτήσεις για άσυλο έφτασαν τις 1.200. Βάσει των στοιχείων, το 44% των προσφύγων έρχονται με τα παιδιά τους, το 20% έχουν χάσει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους και το 40% αυτών διαθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το 90% προσφύγων και μεταναστών επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα και το 45% επιθυμεί να καταθέσει αίτημα στη χώρα ασύλου για οικογενειακή επανένωση.
Κατά τα υπόλοιπα, στο νησί της Λέσβου καταγράφονται μέχρι σήμερα οι περισσότερες αφίξεις (96.000).
Συνολικά πάντως από τις αρχές του χρόνου, μέχρι και τον μήνα αυτόν που διανύουμε, από Μεσόγειο και Αιγαίο έχουν φτάσει στην Ευρώπη 442.000 πρόσφυγες. Συνολικά 2.921 άνθρωποι πέθαναν.
Ο αριθμός των αφίξεων χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και κυρίως ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας. Επιπλέον αν και η θαλάσσια διαδρομή μέσω Αιγαίου χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, θεωρείται ασφαλέστερη από την επιλογή της διαδρομής μέσω Κεντρικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου