Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Λαφαζάνης: Ντρέπομαι και λυπάμαι για την κυβέρνηση Μέγαρο Μαξίμου: "Ο Λαφαζάνης επιλέγει ξεχωριστό δρόμο από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ"

Υπάρχει όμως εναλλακτική, δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο, είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ - Είχε προηγηθεί η «προαναγγελία» του νέου κόμματος μέσω του iskra.gr,  ενώ το Μαξίμου είχε απαντήσει πως «ο Λαφαζάνης αποφάσισε ξεχωριστό δρόμο»...

Τον δικό του δρόμο χαράζει πλέον ξεκάθαρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που παίρνοντας το λόγο για πρώτη φορά στις 5:30 το πρωί της Παρασκευής επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν πρέπει να πω λυπάμαι ή ντρέπομαι» και αμέσως μετά «υπάρχει εναλλακτική, δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο».



Αφορμή για την παρέμβαση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας στην συζήτηση στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο ήταν οι νομοθετικές αλλαγές που είχε ανακοινώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάδρας. Μεταξύ των όσων είπε ο κύριος Μάρδας ήταν και η αλλαγή του τίτλου της τροπολογίας για το ασφαλιστικό, κάτι που είχε προτείνει νωρίτερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και που θεωρήθηκε ότι υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κύριος Λαφαζάνης κατέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα: «Σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι, άλλαξε το όνομα και το έκανε συνταγματικό! Έτσι γίνεται κύριε Μάρδα; Πήρατε το τρικ του κυρίου Βενιζέλου και νομίζετε ότι σας δίνει λύση; Είναι ντροπή, είναι συνταγματική εκτροπή», τόνισε.

«Κάνετε συνταγματική εκτροπή. Κάνετε κουρελόχαρτο το σύνταγμα, κουρελιάζετε το πολίτευμα» είπε ο κύριος Λαφαζάνης και ακολούθως σημείωσε πως η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει καταλυθεί, ότι ζούμε την «δικτατορία της Ευρωζώνης στη νεοαποικία που λέγεται Ελλάδα» και τόνισε σε... προεκλογικούς περισσότερο τόνους: «Θα την γκρεμίσουμε αυτή τη δικτατορία γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει μονόδρομος».

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε στην απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να προχωρήσει σε κάλεσμα για «πολιτική και κοινωνική συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος», προετοιμάζοντας έτσι το νέο κόμμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για «από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μαξίμου
«Η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα  νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο.

Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο - δηλαδή  Δραχμή με Μνημόνιο - μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».


Νωρίτερα, ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην Βουλή, επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του».

Στην παρατήρηση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», έκανε λόγο για «μεταβατική κατάσταση», ενώ στην παρατήρηση πως ο πρωθυπουργός (και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας) ως πρόεδρος της ΚΟ, μπορεί να σας διαγράψει», είπε «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Την Πέμπτη ο κ. Λαφαζάνης και άλλα δώδεκα στελέχη της Αριστερης Πλατφόρμας ανακοίνωσαν ουσιαστικά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με το οποίο θα κατέλθουν στις εκλογές.

Το κείμενο που υπογράφουν και έδωσαν στην δημόσιοτητα έχει τον τίτλο "Όχι στο νέο μνημόνιο – κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα".

Σε αυτό ασκείται σκληρή κριτική στη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και Κουαρτέτου σημειώνοντας μεταξύ των άλλων πως "το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης".

Την ανακοίνωση υπογράφουν εκτός από τους κ.κ. Λαφαζάνη και Νταβανέλλο της ΔΕΑ, στέλεχη της αντιμνημονιακής αριστεράς που παλαιότερα ήταν υποψήφιοι βουλευτές με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως ο κ. Αλέκος Βερναρδάκης, ο κ. Δημήτρης Σαραφιανός, ο κ. Νίκος Γαλάνης, ο κ. Σπύρος Σακελλαρόπουλος -ψηφοδέλτιο Επικρατείας.  Επίσης η κα Μαρία Σουάνη από το μέτωπο κοινωνικής αλληλεγγύης και ανατροπής, ο κ. Ανδρέας Παγιάτσος γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης “Ξεκίνημα”, ο κ. Παναγιώτης Μαντάς δήμαρος Βόρειας Κυνουρίας προερχόμενος από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημήτρης Καλτσώνης Επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Θέμης Τζήμας από το Σχέδιο Β’, ο Δημήτρης Κάβουρας από τους Πράσσινους-Δημοκρατική Αριστερά.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου