η Διάσκεψη των Προέδρων, με επικεφαλής την πρόεδρο της Βουλής και ακολούθους αρκετούς από τους μετέχοντες στο προεδρείο, αποφάσισε να παίξει καθυστερήσεις και να οδηγήσει τη χώρα στα πέναλτι με αφορμή την ερμηνεία του αποτελέσματος για το εάν θα ξεκινούσε αμέσως η συζήτηση στη Βουλή ή θα άρχιζε το πρωί.
Από την άλλη, η βιασύνη κάποιων να ψηφιστεί άρον άρον το Μνημόνιο 3 προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, μια και έδειχναν ότι ήταν το μόνο που τους απασχολούσε. Εως μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα συζητούσαν εάν το 10-8-2 (παρόντες από το ΚΚΕ) είναι απόλυτη πλειοψηφία ή όχι! Χρειάστηκε να διακόψει η Ζωή Κωσταντοπούλου, να γίνει εκτίμηση για το αν μπορεί να θεωρηθεί πλειοψηφία και αφού το ΚΚΕ επέμεινε στο «παρών» όλα έδειχναν αδιέξοδο. Εκεί έπεσε η πρόταση να αποφασίσει η Ολομέλεια για το αν θεωρεί το αποτέλεσμα απόλυτη πλειοψηφία ή όχι. Δηλαδή να αποφασίσει η Ολομέλεια εάν θα συνεδριάσει η Ολομέλεια.
Ο απόλυτος παραλογισμός. Τελικά, και ενώ φαινόταν να τινάζονται όλα στον αέρα, μια και κανείς δεν γνώριζε ούτε πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή αλλά και ούτε το πότε θα άρχιζε η κρίσιμη ψηφοφορία, άλλαξε την ψήφο του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος για να μη συνεχιστεί η εμπλοκή. Ο Αλέξης Μητρόπουλος, που αρχικά είχε ψηφίσει να γίνει η συζήτηση το πρωί, ψήφισε να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως... Με την ψήφο αυτή το αποτέλεσμα έγινε 11-7-2 και έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια στη 1.35 τα ξημερώματα και να ολοκληρωθεί το νωρίτερο στις 5 το πρωί. Εκτός και αν κάποιοι επιμείνουν σε δεκάωρη συζήτηση και η ψηφοφορία θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση οριακά πριν από το Eurogroup, που θα ξεκινούσε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας!
Την ίδια ώρα το Ποτάμι διακινούσε πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου της Βουλής, χωρίς να λέει πότε θα την καταθέσει. Εντύπωση όμως προκάλεσε η άποψη του τέως προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε με νόημα: «Δεν ξέρω αν θα υπογράψουμε την πρόταση μομφής του Ποταμιού, γιατί μπορεί να μην έχουμε Τσίπρα».
Ακόμη, έκανε λόγο για «μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρώτη φορά στην Ιστορία γίνονται τέτοια πράγματα». Το Μνημόνιο 3 αναμενόταν να περάσει με τις ψήφους Ν.Δ. - Ποταμιού - ΠΑΣΟΚ και του μεγάλου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επόμενη μέρα που ξημερώνει φέρνει ραγδαίες εξελίξεις, μια και η κατάσταση αυτή, όπως φάνηκε και την Πέμπτη, δεν μπορεί να τραβήξει επί μακρόν.
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Του διέκοψαν τη... σιέστα του
Βαριά έπεσε η... καλογερική για τους βουλευτές, οι οποίοι κλήθηκαν να διακόψουν άρον άρον τις διακοπές τους, προκειμένου να ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εκ Μαγνησίας ορμώμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Μπαλλής, που, κουρασμένος γαρ από το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, έκλεισε λίγο τα μάτια του στο έδρανο. Εκείνη τη στιγμή ο «σύντροφός» του Γιάννης Σταθάς μιλούσε στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών και μάλλον η μπάσα φωνή του φαίνεται ότι διέκοψε απότομα τη σιέστα του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τα χασμουρητά.
Η Ζωή με σπασμένα τα φρένα! Αγριος καβγάς με υπουργούς, βουλευτές
Σε πρωταγωνίστρια της κοινής συνεδρίασης των τεσσάρων συναρμόδιων επιτροπών που επεξεργάστηκαν χθες το τρίτο Μνημόνιο εξελίχθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμφανιζόμενη ως αρχηγός των «ατάκτων» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε, μάλιστα, ότι κάποιοι στο κόμμα της τής έχουν διαμηνύσει ότι θα την «τελειώσουν», με αφορμή την τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη περί δυσαρμονίας κυβέρνησης και Βουλής, του Α. Φλαμπουράρη, ο οποίος, αναφερόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου, σημείωσε ότι «θα χρειαζόταν ο Φρόιντ για να αναλύσει την ανθρώπινη υπόσταση», και φυσικά της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, που την κάλεσε να διευκολύνει τα πράγματα και να υποβάλει την παραίτησή της. «Επιχειρούν να με στοχοποιήσουν με τρόπο ανήθικο για αυτά για τα οποία είχαμε αγωνιστεί. Από την Τρίτη το πρωί, κ. Τσακαλώτε, με στοχοποιήσατε, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα μπει στη Βουλή ''Ζωής θέλοντος''» απάντησε αρχικά η ΠτΒ και αποστασιοποιήθηκε πλήρως, μιλώντας για «κυβέρνησή σας».
«Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής, που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;» αναρωτήθηκε, για να επιτεθεί στον Α. Φλαμπουράρη και σε χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας. Οπως είπε, «όλα αυτά θυμίζουν πρακτικές που στοχεύουν στην εκφυλιστική αποδόμηση της προσωπικότητας εκείνων οι οποίοι διαφωνούν και χρησιμοποιούν τα πιο σκοτεινά καθεστώτα».
Αμέσως μετά την παρέμβασή της, τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης για να «σηκώσει το γάντι». «Ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» είπε, και μάλιστα, με τον τρόπο του, της έδειξε τον δρόμο προς την έξοδο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει: «Η παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου δεν έχει καμία ουσία. Εχει έλλειψη χιούμορ που έκανα αυτό το αστειάκι. Θέλει απλά να ροκανίσει τον χρόνο. Εγώ αυτό δεν θα το κάνω».
Κάπου εκεί έληξε το πρώτο... επεισόδιο στο σίριαλ Κωνσταντοπούλου - κυβέρνησης, όμως δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να φουντώσει εκ νέου η κόντρα. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση δύο πολυσέλιδων τροπολογιών, με την ΠτΒ να γίνεται έξαλλη. Από τη μία τα έβαλε με τον Δ. Μάρδα, τον οποίο χαρακτήρισε «δοτό», από την άλλη με τη Νέα Δημοκρατία και φυσικά με την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι «η Βουλή δεν είναι όργανο του κ. Σόιμπλε». Η συνέχεια περιελάμβανε τους βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου. Τους μεν πρώτους τούς κατηγόρησε ότι «συντάσσονται με τον ναζισμό», για να πεταχτούν από τα έδρανά τους. Με βαριές εκφράσεις μίλησε ο κ. Κεγκέρογλου, υπενθυμίζοντας την υπόθεση με βάση την οποία η μητέρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου συνέχιζε να εισπράττει επίδομα ανήλικου τέκνου από το ταμείο των δημοσιογράφων.
Αλ. Διαμάντης
Παρωδία μέχρι τις 4 το πρωί
Στις 7 το πρωί αναμενόταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από μια διαδικασία που ξεκίνησε με εντάσεις και ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία. Και αφού βέβαια πρώτα στην πρώτη τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είχε επισημάνει ότι χωρίς ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία το Eurogroup δεν θα πάρει απόφαση και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα! Η ένταση ήταν τέτοια, που η Ν.Δ., με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, απείλησε διά στόματος του προέδρου της Ευ. Μεϊμαράκη ότι θα αλλάξει στάση, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να προκαλεί. Το κλίμα ήταν τέτοιο, που ο υπουργός Οικονομικών στην αρχή κάθισε στο έδρανό του και στη συνέχεια επανήλθε στο βήμα για ελάχιστο χρόνο!
«Επεσα σε πλάνη»
Τελικά η συζήτηση ξεκίνησε στις δύο τα ξημερώματα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έδρα, η οποία αποχώρησε έπειτα από μια ώρα και αφού καταψηφίστηκε η πρότασή της για δεκάωρη συνεδρίαση ώστε να μιλήσουν και οι βουλευτές. Προτού κατέβει από το βήμα και παραδώσει στον αντιπρόεδρο Αλ. Μητρόπουλο, κάρφωσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Πολύ κακώς είχα πει από την έδρα αυτή πως η Βουλή αυτή Μνημόνιο δεν θα ψηφίσει. Είχα αυτή την πλάνη». Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να έχει διάρκεια τριών ωρών η συζήτηση και, λόγω της σοβαρότητας, να μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι ευθύνη για την καθυστέρηση φέρουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος της Βουλής. «Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα» τόνισε.
Την καθιερωμένη λογομαχία είχε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν αυτός ζήτησε τον λόγο στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για παρεμπίπτον ζήτημα σε σχέση με τη συμφωνία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ταλαιπωρείται το Σώμα επί μέρες, για να του απαντήσει η Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι με ευθύνες του ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια και ότι η Ιστορία θα καταγράψει τον ρόλο του.
• Η «δ», λόγω της ώρας εκτύπωσης, δεν πρόλαβε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τις τοποθετήσεις των αρχηγών.
Μάχη χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ και στις επιτροπές
Ενα άνευ προηγουμένου μπάχαλο, με ύβρεις και αντεγκλήσεις, επικράτησε χθες στη Βουλή, με τη συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμόδιων επιτροπών να καθυστερεί να ξεκινήσει κατά περίπου μία ώρα, ενώ, όταν τελικά άρχισε, εξελίχθηκε σε μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κορύφωση ήρθε με τις δύο περίφημες τροπολογίες, τις οποίες στην αρχή η κυβέρνηση κατέθεσε και μετά απέσυρε για να τις επανακαταθέσει στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποφευχθεί η ψηφοφορία στις επιτροπές, όπου υπήρχε κίνδυνος να μην περάσουν.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωτοστάτησε για ακόμα μία φορά, ακολουθούμενη και από άλλους βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης. Ολα ξεκίνησαν με τον Νίκο Φίλη να τσακώνεται για τη λήξη της διαδικασίας επί περίπου μία ώρα με τον Στέφανο Σαμοΐλη, καθώς ο πρώτος πρότεινε να τελειώσουν στις τέσσερις, ενώ εκείνος το απέρριψε. «Κάνετε πρόταση μομφής στο προεδρείο;» αναρωτήθηκε, με τον κ. Φίλη να ανταπαντά ότι «αν δεν βάλετε ώρα, θα δούμε πράγματα για γέλια το βράδυ».
Ενδεικτικό όσων διαδραματίστηκαν είναι ότι, αν και αποφασίστηκε το μεσημέρι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στις 4.30, τελικά αυτό έγινε τρεις ώρες αργότερα. Είχαν προηγηθεί αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και δη όσων πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Για παράδειγμα, ο Θ. Πετράκος, ο Σ. Λεουτσάκος και ο Θ. Σκούμας κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, με τη Νάντια Βαλάβανη να σημειώνει ότι το 3ο Μνημόνιο «μας βυθίζει στα βαλτονέρια των μνημονιακών πολιτικών». Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης επέμεινε ότι η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη, ενώ η Ρ. Μακρή, στη «γραμμή Κωνσταντοπούλου», μίλησε για «παράκαμψη όλων των διαδικασιών».
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε στο γνωστό e-mail Χαρδούβελη, το οποίο, όπως είπε, «αναπολούμε»! Τα «εύσημα» στον ΣΥΡΙΖΑ απένειμε κατά την ομιλία της η βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή Δέσποινα Σβερώνη, για τη μεγάλη «επιτυχία να ψηφίζει τα μέτρα του πλέον σκληρού των μέχρι σήμερα Μνημονίων». «Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να κυβερνήσει» είπε ο Χ. Θεοχάρης, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι ξεγέλασε τον λαό.
Προϋπολογισμός του παραλόγου για το επτάμηνο!Κατέρρευσαν τα έσοδα, αλλά το πλεόνασμα έφτασε 3,5 δισ.
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ενώ τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού παρουσίασαν πλήρη κατάρρευση στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας μαύρη τρύπα 4,126 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα!
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 αποτελούν «μαγική εικόνα», καθώς καταλήγουν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,53 δισ. ευρώ (μάλιστα, το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο κατά 542.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού), την ώρα που τα έσοδα έχουν εκτροχιαστεί!
Το «θαύμα» αυτό συντελέστηκε επειδή το Δημόσιο πλήρωνε τα απολύτως αναγκαία και διόγκωνε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες. Στο επτάμηνο οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν μόλις στα 27,713 δισ. ευρώ έναντι στόχου 32,191 δισ. ευρώ, δηλαδή, υπήρξε υστέρηση της τάξεως των 4,478 δισ. ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 1,022 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,375 δισ. ευρώ.
Πλήρης εκτροχιασμός σημειώθηκε στο σκέλος των εσόδων, με τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού να περιορίζονται στο επτάμηνο στα 26,69 δισ. ευρώ έναντι στόχου 30,816 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υστέρηση ύψους 4,126 δισ. ευρώ (13,4%).
Οπως ήταν αναμενόμενο, «ψαλίδισμα» υπέστη και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), του οποίου οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,372 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν στα 1,198 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν 2,57 δισ. ευρώ). Παρ' όλα αυτά, τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν αυξημένα κατά 156.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η τεράστια υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στην παράταση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, στη μη βεβαίωση και πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2015 και στο γεγονός ότι δεν επιστράφηκαν κέρδη ύψους 1,724 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου