Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Προς τεχνική αξιολόγηση η νέα ελληνική πρόταση


Της Δήμητρας Καδδά
Αντιμέτωπη με ασφυκτικά πλέον χρονικά περιθώρια, δια ζώσης αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει σήμερα τις νέες αντιπροτάσεις της στους δανειστές. Η  αποστολή  υπό τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. να υπάρξει άμεση διαπραγμάτευση και πολιτικές επαφές.
Ωστόσο, προς το παρόν ...
πηγές από τις Βρυξέλλες ομιλούν  για απλή παραλαβή της πρότασης από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αναφέρουν επίσης ότι αυτό που αποφασίστηκε χθες είναι να  γίνει  διανομή του ελληνικού σχεδίου προς τεχνική αξιολόγηση από τους θεσμούς οι οποίοι και θα απαντήσουν.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους, από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ξεκινήσει. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς βρίσκεται ήδη στην έδρα της επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτή είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ANT1, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέλεξε να στείλει αύριο στις Βρυξέλλες τον αρχιτέκτονα του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ και θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ. Το δίδυμο Τόμσεν-Γκογιάλ αναμένεται να φθάσει στις Βρυξέλλες αύριο  Κυριακή.
Ωστόσο,  η κατάσταση όσο περνούν οι ημέρες δυσκολεύει και η ελληνική ομάδα των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Παπά και Χουλιαράκη επιθυμεί -όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές- να υπάρξει ένας διάλογος προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές που απομένουν. Πάντως από κυβερνητικής πλευράς, έγινε σαφές και χθες ότι δεν υπάρχει  θέμα  τεχνικών διαβουλεύσεων, κάτι για το οποίο επιμένει η κοινοτική πλευρά της τρόικας αλλά και -κυρίως- το ΔΝΤ.
Η ελληνική πρόταση επιχειρεί:
- Να γεφυρώσει  ένα χάσμα 0,25% του ΑΕΠ ετησίως στα πρωτογενή πλεονάσματα  με τους θεσμούς να επιμένουν σε πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% του ΑΕΠ το 2017.
- Να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκαλείται και είναι μεγαλύτερο του στόχου των πλεονασμάτων, αφού οι δανειστές διαφωνούν με την απόδοση μέτρων ή τα θεωρούν έκτακτου χαρακτήρα επιμένοντας σε περιστολή δαπανών (σε δημόσιο και ασφαλιστικό) που αρνείται η Αθήνα.
- Να λάβει δέσμευση για τον χρόνο και την μορφή παρεμβάσεων στο χρέος και κάποια δέσμευση για αναπτυξιακό πακέτο
Ανέφικτο το 1% πρωτογενές πλεόνασμα
Ωστόσο,  στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε σήμερα για χαμηλότερο του 1% πρωτογενές πλεόνασμα. Ο υπουργός έγραψε ότι "Το 1,2% ήταν απόλυτα εφικτός στόχος στα τέλη Μαρτίου. Το 1% είναι ανέφικτο μετά από τρεις και πλέον μήνες ασφυξίας. Δεν είναι για γέλια...".

Με το συγκεκριμένο tweet, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον αναλυτή, Γιάννη Κουτσομύτη, ο οποίος χαρακτήρισε "αστεία" τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι στο τέλος Μαρτίου ο Γ. Βαρουφάκης πρότεινε πλεόνασμα 1,2% για το 2015, ενώ τώρα η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου