From HEIL GAP ( or mind the GAP )
Μετά τις δηλώσεις της προέδρου τού "Εθνικού Μετώπου" της Γαλλίας Marine Le Pen που καταδίκασε τους Ευρωπαίους πολιτικούς στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αποκαλώντας τους «υπηρέτες» των ΗΠΑ συμπληρώνοντας οτι «Ο σκοπός των Αμερικανών είναι να ξεκινήσει ένας πόλεμος στην Ευρώπη για να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα» ... και ύστερα από την υποστήριξης του πρώην Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί προς την Ρωσία : «είμαστε μέρος ενός κοινού πολιτισμού με τη Ρωσία », προσθέτοντας ότι ....
« τα συμφέροντα των Αμερικανών με τους Ρώσους δεν είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ρωσίας » ... και ότι «δεν θέλουμε την αναβίωση ενός Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.» … « η Κριμαία έχει επιλέξει τη Ρωσία, και δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε γι 'αυτό», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βρούμε τα μέσα για να δημιουργήσουν μια ειρηνευτική δύναμη για την προστασία των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία.» (δηλώσεις που ίσως βέβαια έγιναν για να δικαιολογήσει την πολιτική ύπαρξη του ενόψει της επέλασης της Marine Le Pen για την προεδρία το 2017) …
Χμ, αυτά ενώ ακολουθεί η ... νέα είδηση :
Η απόφαση της Κύπρου να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της για στρατιωτικές εγκαταστάσεις … καθώς η 25η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία που η Κύπρος θα υπογράψει την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ... προσφέροντας στη Ρωσία τη δυνατότητα χρησιμοποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο έδαφός της ...
Η αεροπορική βάση την οποία θα χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά αεροπλάνα απέχει περίπου 40-50 χιλιόμετρα από την κυρίαρχη βάση της Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας στο Ακρωτήρι, στις νότιες ακτές της Κύπρου, η οποία παρέχει υποστήριξη στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στις περιοχές της Μέσης και Εγγύς Ανατολή.
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Elena Holodny του Business Insider … ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις. Η επίσημη συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να υπογραφεί στις 25 Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με Lenta.ru.
"Υπάρχει μια παλιά αμυντική συμφωνία η οποία θα πρέπει να ανανεωθεί ως έχει. Την ίδια στιγμή, ορισμένες πρόσθετες υπηρεσίες θα παρέχονται με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουμε με άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία" δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.»
Η ανακοίνωση της Κύπρου ήρθε αφότου η Ρωσία εξέφρασε το ενδιαφέρον να έχει μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Global Post και Greek Reporter
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη 28-μέλη της ΕΕ, τα οποία κατά το παρελθόν έτος έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την αντιμετώπιση των καταλογιζομένων ενεργειών της στην Ουκρανία.
Και όπως ακριβώς και η Ελλάδα που πρόσφατα προκάλεσε σάλο περιπλέκοντας τη διαδικασία επέκτασης των κυρώσεων για τη Ρωσία, η Κύπρος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή της για πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Έτσι, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και η Ρωσίας είναι μια ακόμη κόκκινη σημαία για την ΕΕ.
Προφανώς, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», μαζί με το διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, στα νοτιοδυτικά του νησιού, περίπου 50 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο "Ακρωτήρι". Επιπλέον, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί μόνιμα την βάση της Λεμεσού, σύμφωνα με Lenta.Ru.
"Το λιμάνι της Λεμεσού στα σύνορα με τη βρετανική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος στο ηλεκτρονικό σύστημα στρατιωτικής επιτήρησης της συμμαχίας", σύμφωνα με την Global Post.
Χμ, βλέπουμε λοιπόν ότι η κυπριακή κυβέρνηση μετά το «λυντσάρισμα» που υπέστη το 2013 από την frau Merkel και την ευρωπαϊκή της ένωση … αντιλαμβάνεται πλέον ότι επιβάλλεται να προσελκύσει νέους συνεργάτες και να σφυρηλατήσει νέες συμμαχίες .... ενώ το γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται τώρα σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία - κατ 'εντολήν των ΗΠΑ, βεβαίως - θα μπορούσε κάλλιστα να καταστεί όφελος της.
Έξαλλου η κυπριακή Δημοκρατία είχε παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία από την εποχή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου … πολύ - μα πάρα πολύ … πριν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
HEIL GAP ( or mind the GAP )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου