Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Μυστήριο με το κεφάλι Σφίγγας που βρέθηκε στον «θάλαμο 4»

Ανήκει στο ανατολικό άγαλμα που «φρουρεί» την είσοδο του τάφου! Βρέθηκαν και τμήματα θυρόφυλλου
Απίστευτη τροπή παίρνει η ανασκαφή στην Αμφίπολη. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν χθες το κεφάλι της μίας από τις δύο σφίγγες της εισόδου!
Το ανέλπιστο εύρημα, που φέρνει τα πάνω κάτω στην ανασκαφή, βρέθηκε στην είσοδο του τέταρτου χώρου μαζί με τμήματα από το μαρμάρινο θυρόφυλλο.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν χθες δοκιμαστική τομή στην είσοδο του τέταρτου χώρου, σε βάθος 0,45 μ.
Σε βάθος 0,15 μ, από την επιφάνεια του κατωφλίου η σκαπάνη έπεσε πάνω στο μαρμάρινο κεφάλι της σφίγγας. Εκπληκτοι οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι είναι ακέραιο, έχοντας μόνο ένα μικρό σπάσιμο στη μύτη, και έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής σφίγγας. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Εχει κυματιστές μπούκλες, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίες πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία.


Οπως έλεγαν οι αρχαιολόγοι, πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των σφιγγών.
Οι ανακαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Μπροστά στην είσοδο του θαλάμου αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο, καθώς επίσης το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι μαρμάρινες πόρτες είχαν μεταλλικούς τροχούς που διευκόλυναν την κίνησή τους.


Οπως προκύπτει από την τομή που έκαναν οι αρχαιολόγοι στο χώμα, στο σημείο όπου βρέθηκαν το κεφάλι και τα θυρόφυλλα υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα.
Τα σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν την ώρα που οι αρχαιολόγοι προχώρησαν την ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Ερωτήματα


Αναπάντητο παρέμενε πάντως το ερώτημα πότε μεταφέρθηκε το χώμα μέσα στο μνημείο. Οι αρχαιολόγοι, που δεν έχουν βγάλει ακόμη συγκεκριμένο συμπέρασμα, δεν αποκλείουν το χώμα να μεταφέρθηκε εκ των υστέρων σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα το μνημείο έμεινε ανοιχτό και προσπελάσιμο.


Στο μεταξύ, το χρώμα των μαλλιών της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό φαίνεται ότι αποτέλεσε τη βάση για τη θεωρία που διατυπώθηκε από επιστήμονες του εξωτερικού ότι «ένοικος» του τάφου ήταν η Ολυμπιάδα. Κόκκινο χρώμα είχαν συνήθως οι γυναίκες που κατάγονταν από την Ηπειρο, η οποία ήταν η πατρίδα της Ολυμπιάδας.
Πολύς λόγος έχει γίνει για το θασίτικο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένα το μνημείο και τα μαρμάρινα ευρήματα, όπως οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες.
Σήμερα, το αρχαίο λατομείο της Θάσου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του βυθισμένο, όμως τα καταγάλανα νερά του κολπίσκου και η σπάνια φυσική ομορφιά συνθέτουν το τοπίο μιας πανέμορφης παραλίας του νησιού.


Πηγή  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου