Σάββατο 31 Μαΐου 2014

SOS – Εκτόξευση του αριθμού παράνομων μεταναστών

20140531_538987b0634fcΣτις αρχές Απριλίου, ο εκατομμυριοστός (δεν είναι σχήμα λόγου) Σύρος πρόσφυγας εγγράφηκε στα μητρώα προσφύγων του Λιβάνου, χώρας με πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων. 
 Σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύροι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου, διασκορπιζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, στις όμορες χώρες. Την ίδια στιγμή, στην πολύ πλουσιότερη Ευρωπαϊκή Ενωση των 500 εκατομμυρίων κατοίκων επικρατεί προβληματισμός επειδή από τις αρχές του 2014 έχει διασχίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα ο αστρονομικός αριθμός των 25.000 Σύρων προσφύγων.

Οι αρχές προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων διαπιστώνουν ότι ο αριθμός εισερχομένων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί φέτος, φθάνοντας τις 60.000 στο πρώτο τετράμηνο. Μεταξύ των νεοαφιχθέντων, το ένα τρίτο είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόκειται για ολόκληρες οικογένειες ή για μέλη οικογενειών που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο ή διασώζονται από τα καράβια της επιχείρησης Mare Nostrum στα νότια της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, η «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου», από τη Λιβύη προς τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, είναι φέτος η πιο «πολυσύχναστη», με 25.650 αφίξεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014. Το 2013, μέσω της οδού αυτής, είχαν καταφθάσει στην Ιταλία 9.926 πρόσφυγες από την Ερυθραία της Ανατολικής Αφρικής και 9.591 πρόσφυγες από τη Συρία.
Η δεύτερη κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών είναι η «διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου», από τα τουρκικά παράλια προς τη Βουλγαρία μέσω Μαύρης Θάλασσας και προς την Ελλάδα μέσω Εβρου ή Αιγαίου. Δι’ αυτής της οδού εισήλθαν το πρώτο τετράμηνο του έτους 5.800 άτομα. Το 2013 είχαν εισέλθει δι’ αυτής της οδού 12.727 Σύροι και 6.129 Αφγανοί.
Το 2013, οι Σύροι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα νεοεισερχομένων και από τη «διαδρομή της Απουλίας και της Καλαβρίας» (1.912 από τις 4.994). Φέτος μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει μέσω Απουλίας και Καλαβρίας 660 άτομα.
Στη Λαμπεντούζα, τη Σικελία, την Απουλία και την Καλαβρία, οι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν με βάρκες από τη Λιβύη, η οποία έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί μετά τον πόλεμο της λιβυκής αντιπολίτευσης και του ΝΑΤΟ για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. «Η κύρια οδός, μέσω Λιβύης, ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων περιμένουν την πρώτη ευκαιρία για να κάνουν το ταξίδι», είπε ο επίκουρος καθηγητής του Κέντρου για τη Μετανάστευση και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Φρανκ Ντάβελ.
«Αν οι τωρινές τάσεις συνεχιστούν, και αφού έρχεται καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανεβούν οι αριθμοί περισσότερο», δήλωσε στο BBC ο υποδιευθυντής της Frontex Γκιλ Αρίας Φερνάντες. Οι φετινοί αριθμοί είναι συγκρίσιμοι με την κορύφωση των αφίξεων, το 2011, χρονιά των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης. H χρονιά εκείνη έκλεισε με 140.000 αφίξεις.
Τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε και ο εμφύλιος στη Συρία, ενώ η έξοδος των κατοίκων της επιταχύνθηκε όταν έγινε σαφές ότι ο πόλεμος παρατείνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Απρίλιο του 2012 οι καταγεγραμμένοι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο ήταν 18.000. Ενα χρόνο αργότερα ήταν 356.000, ενώ στις αρχές Απριλίου 2014, ένας 19χρονος ονόματι Γιάχγια έγινε ο Σύρος πρόσφυγας στον Λίβανο υπ’ αριθμόν 1.000.000.
O υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Τζεμπράν Μπασίλ, είπε ότι η πυκνότητα πληθυσμού στον Λίβανο «έχει φθάσει τα 550 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και είναι η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή». Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες ζουν επίσης σε καταυλισμούς στην Τουρκία και την Ιορδανία, ενώ οι εκτοπισμένοι που έχουν παραμείνει εντός των συριακών συνόρων υπολογίζονται στα 6 εκατομμύρια.
REUTERS
Πηγή: Hellasforce
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου