Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Καμπανάκι κινδύνου για τη Θράκη από τη νότιο Βουλγαρία

Και όμως! Πολλοί έχουν προσανατολίσει το ενδιαφέρον τους προς τους μηχανισμούς που έχει στήσει η Τουρκία στην Ελληνική Θράκη. Αγνοούν όμως, πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στη νότιο Βουλγαρία, όπου τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα τουρκοφρόνων, το οποίο έχει αναπτυχθεί με τη βοήθεια του μουσουλμανικού κόμματος της Βουλγαρίας και έχει κατορθώσει να «καταλάβει» γεωγραφικά μία ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή,... ενώ –ταυτόχρονα- έχει δημιουργήσει και τις πολιτικές δομές με την «κατάληψη» θέσεων κλειδιών και τοποθετήσεων σκληρών τουρκοφρόνων, που έχουν ιδιαίτερα επικοινωνιακά (και όχι μόνο) προσόντα (όπως ο σημερινός Δήμαρχος του Γκίρτζαλι Χασάν Αζίς, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται την «εμπειρία» άλλων τουρκοφρόνων που την περίοδο του κομμουνισμού ήταν στελέχη των Βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών DS (όπως νυν αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας Μουσταφά Αλή Χατζή).

Με την «επίπονη» εργασία (ιδιαίτερα του πρώην προξένου Κομοτηνής, Μουσταφά Σάρνιτς, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα σαν διπλωματικός υπάλληλος ενώ ήταν στέλεχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών –ΜΙΤ- με παρελθόν και έντονη δράση στο Κόσοβο, όπου οργάνωνε τους ισλαμιστές τζιχαντιστές στον πόλεμό τους κατά των Σέρβων) ανδρών των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και με σαφέστατα ασθενή την άμυνα των Βουλγάρων μουσουλμάνων, οι οποίοι μέχρι και σήμερα ζουν σε συνθήκες φτώχιας, ενώ κατά την περίοδο του κομμουνισμού έγιναν στόχος των Βουλγαρικών κυβερνήσεων, η Τουρκία κατόρθωσε να υλοποιήσει την δημιουργία ενός πολύ ισχυρού φιλοτουρκικού θύλακα στη νότια Βουλγαρία, ο οποίος «παρεμβάλλεται» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας σε αρκετά σημαντικό χιλιομετρικό βάθος, με αποτέλεσμα η περιοχή να χαρακτηρίζεται ως "άγνωστη" από τους Βούλγαρους πολίτες (ακόμη και κρατικών υπηρεσιών) ή "τουρκική" από τους φανατικούς τουρκόφρονες που κατοικούν σε αυτήν.

Πρόσφατα, ο αρχαιολόγος - θρακολόγος - ακτιβιστής Νικολάι Ουσάροφ οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομίας του Γκίρτζαλι (προκειμένου να προστατευθεί), όταν διαμαρτυρήθηκε για την δημιουργία του "Πομακικού Κόμματος". Αξίζει να σημειωθεί πως το "Πομακικό Κόμμα" ανακοίνωσε την δημιουργία του από το Γκίρτζαλι, πόλη που χαρακτηρίζεται ως πυρήνας των τουρκοφρόνων στην ευρύτερη περιοχή, με δήμαρχο τουρκόφρονα (Χασάν Αζίς), ο οποίος επιλέχθηκε πολύ προσεκτικά για τα ιδιαίτερα επικοινωνιακά του προσόντα, αλλά και, φυσικά, για την αυξημένη τουρκοφροσύνη του.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου "Πομακικού Κόμματος", όμως, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και τις Ελληνικές αρχές, αφού η στόχευσή του όσον αφορά τις δράσεις του, είναι σαφής και δεν περιορίζεται ή δεν πρόκειται να περιοριστεί στα στενά Βουλγαρικά γεωγραφικά σύνορα.
Η συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί μία ενέργεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που στοχεύουν στην δημιουργία μίας "εικονικής πραγματικότητας", που όμως είναι δυνατόν να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική εξωτερική πολιτική στα διεθνή φόρα.
Συγκεκριμένα, κι επειδή οι Πομάκοι είναι ένας λαός που ζει επί χιλιετίες (μαρτυρίες ύπαρξής τους υπάρχουν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στην Θράκη, μέρος των οποίων κατοικεί στην Ελλάδα, στα ορεινά των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, η Τουρκία σκοπεύει να τους συμπεριλάβει -χωρίς φυσικά να τους ρωτήσει- μέσα σε έναν γενικότερο πληθυσμό που θα έχει ένα αίτημα: την ανεξαρτητοποίησή τους τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Βουλγαρία, με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Πομακικού (και φυσικά μουσουλμανικού, μετά τον βίαιο εξισλαμισμό τους κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) κράτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα "εργαστούν" οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι των Πομάκων από περιοχές τουρκοφρόνων εντός της Ελλάδας (π.χ. Εχίνος, Κένταυρος, Μύκη κ.α.), οι οποίοι μέσω των συνεργατών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής (ψευτομουφτήδες, πρώην βουλευτές κ.α.) θα αναπτύξουν ιδιαίτερες σχέσεις (π.χ. αδελφοποίησης) με χωριά και πόλεις της νότιας Βουλγαρίας, όπου κατοικούν συγγενείς τους με τους οποίους έχασαν επαφή μετά τον καθορισμό των Ελληνο-βουλγαρικών συνόρων. Από τη στιγμή που θα "επανασυνδεθούν" (γενικά και αόριστα) οι περιοχές αυτές, θα ξεκινήσει η περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων μέσω πολιτιστικών συλλόγων, μουφτήδων και άλλων "εργαλείων" που έχουν αναπτυχθεί από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής εντός της Ελληνικής Θράκης.

Φυσικά, το εγχείρημα δεν θα αφορά απλά την επανασύνδεση των Πομάκων της Ελλάδας με αυτούς της Βουλγαρίας, αλλά θα επιχειρήσει -μέσα από πολύ συγκεκριμένες μεθοδεύσεις- να εμφανίσει ως μαζικό το αίτημα για μία "ανεξάρτητη Θράκη", η οποία φυσικά θα εποφθαλμιά (όπως ακριβώς συμβαίνει με την ΠΓΔΜ) ελληνικά εδάφη, τα οποία δεν κατοικούνται από Πομάκους αλλά θα δίνουν διέξοδο προς το Αιγαίο (και κυρίως προς την Λαδόξερα και το Θρακικό πέλαγος, όπου βρίσκεται και το μεγάλο ενεργειακό κοίτασμα του Μπάμπουρα, ενώ στην διεκδικούμενη περιοχή του νεοσύστατου ανεξάρτητου κρατιδίου θα βρίσκονται και τα Θρακικά κοιτάσματα χρυσού και ζεόλιθου).
Την ίδια στιγμή, η δημιουργία ενός τέτοιου κρατιδίου θα δώσει στην Τουρκία να διαχειριστεί (ως εγγυήτρια δύναμη) την κατασκευή ενός ενεργειακού αγωγού μέσα από τα εδάφη της νότιας Βουλγαρίας και στη συνέχεια διαπερνώντας τη νότια ΠΓΔΜ και την Αλβανία -είτε από τη Βόρειο Ήπειρο, όπου εφαρμόζεται καθεστώς τρομοκράτησης των Ελλήνων βορειο-ηπειρών, είτε από την ευρύτερη περιοχή των Τιράνων, όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι Αλβανοί- θα βγαίνει στην Αδριατική και θα δίνει στη νότια Ευρώπη μία "ασφαλή" διέλευση και παροχή ενέργειας (φυσικό αέριο ή πετρέλαιο).

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αντισταθεί σε μία τέτοια εξέλιξη;
Χρέος της ελληνικής πλευράς είναι η ανάπτυξη των κρατικών υπηρεσιών στην συγκεκριμένη Ελληνική περιοχή που γειτνιάζει με τη νότια Βουλγαρία. Απαιτείται η επαναλειτουργία των αστυνομικών τμημάτων σε χωριά που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην περιοχή. Επίσης, απαιτείται η αυστηροποίηση του ελέγχου εισόδου - εξόδου από τα συνοριακά σημεία ελέγχου, κάτι που είναι εφικτό μόνον εάν τα σημεία ελέγχου περάσουν στο ελληνικό έδαφος (αυτή τη στιγμή τα σημεία ελέγχου βρίσκονται μέσα στο έδαφος της Βουλγαρίας και οι Βουλγαρικές αρχές δεν παρέχουν δικαίωμα τηλεφωνικής επικοινωνίας στους Έλληνες αστυνομικούς οι οποίοι δεν μπορούν να ελέγξουν επαρκώς την είσοδο και την έξοδο από την Ελλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διακόπτεται μέχρι και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα ελληνικά φυλάκια, με αποτέλεσμα οι συνθήκες παραμονής σε αυτά να είναι σχεδόν αδύνατη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επανδρωθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς τα ήδη υπάρχοντα στρατιωτικά φυλάκια, ενώ απαιτείται και η λειτουργία νέων, τα οποία θα περιφρουρούν αυστηρά σημεία παράνομης εισόδου - εξόδου από και προς την Ελλάδα.
Έτσι, θα καταστεί δυνατή η αισθητή παρουσία του Ελληνικού κράτους, το οποίο κατά τα τελευταία χρόνια έχει "αποχωρήσει" από την περιοχή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία του είναι τυπική, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Επίσης, η δημιουργία κρατικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με την υγεία, αλλά και διοικητικές υπηρεσίες προς τους πολίτες των περιοχών αυτών. Φυσικά, θα ήταν πολύ θετικό μέτρο εάν δινόντουσαν κίνητρα από την πλευρά του κράτους προς όσους θα ήθελαν να κατοικήσουν -και να αναπτύξουν μόνιμη επαγγελματική δραστηριότητα- στην συγκεκριμένη παραμεθόριο περιοχή.

Όλα τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν πολιτική βούληση από τους Έλληνες πολιτικούς. Και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο εκείνο, το οποίο εκλείπει εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο από την περιοχή της ορεινής Ροδόπης, αλλά από ολόκληρη σχεδόν την Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ταγούς ως περιοχή αναψυχής και εξωτικών επισκέψεων και όχι ως περιοχή η οποία κραυγάζει για κινδύνους που την απειλούν και η οποία χρειάζεται την άμεση βοήθεια του Ελληνικού κράτους.
Εμείς θέλουμε να θυμίσουμε πως το πολιτικό παραγόμενο έργο, δεν υπολογίζεται μόνο από τις πράξεις των πολιτικών που κυβερνούν, αλλά και από τις παραλείψεις τους. Αλίμονο, δε, στην περίπτωση εκείνη που οι παραλείψεις, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, υπερτερούν των πράξεων, ιδιαίτερα μάλιστα για μία περιοχή η οποία είναι μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς οι οποίοι θα εξασφαλίζουν σε μεγάλο βάθος χρόνου την ελληνικότητά της και θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών της.

Αλήθεια, οι εξ Αθηνών κυβερνώντες, είναι βέβαιοι πως πληρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελληνική Θράκη; Αν διατηρούν και την ελάχιστη αμφιβολία, ίσως θα πρέπει να ζητήσουν την ενημέρωση από τους προϊσταμένους ειδικών υπηρεσιών, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για τα... αυτονόητα και να μην εξυπηρετούν (δια των παραλείψεών τους) τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς του τουρκικού αλυτρωτισμού.

Κωνσταντίνος

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου