Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ιερέας εξαπατούσε άνεργους, τάζοντάς τους δουλειά.

Είχε συλληφθεί και το 2008 ο ιερέας που εξαπατούσε ανέργους τάζοντάς τους δουλειά Το υστέρημα από τουλάχιστον 166 άνεργους, στους οποίους έταζε δουλειά στην εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, απομυζούσε σπείρα απατεώνων, «εγκέφαλος» της οποίας είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 30χρονος ιερέας. Το κέρδος που αποκόμισε η σπείρα εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 78.000 ευρώ, ποσό που κατατίθετο από τα ανυποψίαστα θύματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, προκειμένου να προχωρήσει η υποτιθέμενη διαδικασία εύρεσης εργασίας.
Ηδη, συνελήφθη ο 30χρονος ιερωμένος, ο οποίος χειροτονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και λειτουργούσε σε ιερό ναό στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και ένας 45χρονος άεργος.

Στην υπόθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμπλέκεται και ένας 40χρονος δικηγόρος που δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής δήλωσε ότι ο 30χρονος κατηγορούμενος ως «διευθύνων» της σπείρας έχει συλληφθεί τον Αύγουστο του 2008 για παρόμοιες πράξεις, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε κατά την τότε δράση του να ξεπερνάει τις 132.000 ευρώ, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενόψει του ποινικού δικαστηρίου. Οπως ανακοινώθηκε, η απάτη, για την οποία συνελήφθη εκ νέου, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009, όταν ίδρυσε αρχικά μία εταιρεία, με έδρα την Καβάλα και γραφεία στη Θεσσαλονίκη, υποσχόμενος στα ανυποψίαστα θύματά του ότι θα τούς εξασφαλίσει εργασία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Αθ. Παζαρλή τα θύματά του τα «ψάρευε» μέσω αγγελιών που δημοσίευε σε εφημερίδες και στο Διαδίκτυο.

Οι «δουλειές» φαίνεται ότι πήγαιναν καλά, αφού μέχρι τον περσινό Μάρτιο, οπότε προέβη - με τη συνδρομή των δύο συγκατηγορουμένων του - στην ίδρυση δεύτερης εταιρείας με συναφές αντικείμενο, είχε εξαπατήσει 49 άτομα, από τους οποίους απέσπασε 36.000 ευρώ. Οπως επεσήμανε ο Αθ. Παζαρλής, στη δεύτερη εταιρεία, οι παθόντες της οποίας ανέρχονται σε 117, είχε βάλει ως διαχειριστή έναν 26χρονο, που δεν ήταν όμως παρά «αχυράνθρωπος». Την ίδια ώρα, ο βασικός κατηγορούμενος παρέμενε «φάντασμα», αφού, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, δεν εμφανιζόταν προσωπικά σε καμία συνάντηση με τα θύματα, παρά μόνο σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους, ούτε αναφερόταν το όνομά του στις χρηματικές συναλλαγές. Εξηγώντας τη δράση της σπείρας, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι αρχικώς ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους ένα βιογραφικό σημείωμα και τη σύναψη ενός υποτιθέμενου συμβολαίου-σύμβασης εργασίας.

«Αξίωναν αρχικά 100 ευρώ μετά άλλα τόσα, και με τη σύνταξη του συμβολαίου άλλα 492 ευρώ» σημείωσε ο Αθ. Παζαρλής, προσθέτοντας ότι τα χρήματα κατατίθεντο στα ονόματα τρίτων προσώπων και μέσω εξουσιοδοτήσεων που εξασφάλιζε η σπείρα. «Εστηναν ένα είδος πυραμίδας εξουσιοδοτήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις θυμάτων, σημείωσε ότι τέσσερις εξ αυτών μετανάστευσαν στη Γερμανία, αλλά όταν έφτασαν εκεί να δουλέψουν οι εργοδότες τούς απέρριψαν, διότι είτε δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα της εργασίας είτε είχαν πρόβλημα με τη βίζα. Το δεύτερο ίσχυε στην περίπτωση Αλβανών υπηκόων, ένας από τους οποίους, μάλιστα, φέρεται ότι κατέθεσε τμηματικά 6.300 ευρώ στα μέλη της σπείρας.

 «Ζητούσαν ειδικευμένους εργάτες, π.χ. μάγειρες σε εστιατόρια της Γερμανίας, αλλά αυτούς που έστελναν δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο» σημείωσε ο προϊστάμενος υποδιεύθυνσης περιουσιακών δικαιωμάτων Νίκος Δημητριάδης. Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο 26χρονος δήθεν διαχειριστής κατήγγειλε τη δράση της εταιρείας, την οποία «έλυσε» ο 30χρονος ιερέας τον περασμένο Οκτώβριο, μεταφέροντας την έδρα της - μαζί με τους συγκατηγορουμένους του - σε σπίτι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή, ενώ η έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται ότι τα θύματα είναι περισσότερα.

 πηγή:tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου