Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για τα πετρέλαια

Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για τα πετρέλαια
Έπρεπε να έρθει η απόλυτη οικονομική κρίση και να αντιμετωπίσει η χώρα την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση παγκοσμίως εν καιρώ ειρήνης, για να αρχίσουν ξανά οι κρατικές πρωτοβουλίες για την έρευνα, την ανάθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Κάποιοι λένε, πάλι με βραδύτατους ρυθμούς.
Το ερώτημα είναι, γιατί δεν έγιναν πριν από 15 ή 20 χρόνια; Θα φτάναμε στη σημερινή κατάντια αν οι έρευνες και ακολούθως η εξόρυξη γινόταν τότε; Μήπως θα είχαμε και καλύτερους όρους για τη χώρα μας στην οικονομική συμφωνία που θα γινόταν με τις εταιρείες εξόρυξης, καθώς η Ελλάδα δεν θα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και χέρι προτεταμένο για δανεικά;
468petrelaio9
Κατ’ αρχάς, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε πετρέλαιο στην Ελλάδα είχαμε τον μπαμπούλα της Τουρκίας πάνω από το κεφάλι μας. «Αν βγάλετε πετρέλαιο», μας είπαν –οι Τούρκοι- , «θα έχουμε πόλεμο». Casus belli. «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, θα μπλέξουμε. Αφήστε που δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν πετρέλαια», μας είπαν –οι δικοί μας- ή τουλάχιστο το άφηναν να εννοείται.
Και δεν κάναμε τίποτα. Και ας υποστήριζαν πολλοί ότι η Τουρκία μπλοφάρει. Δικαιώθηκαν πολύ αργότερα, όταν η Κύπρος, παρά τις απειλές της Τουρκίας ερεύνησε και βρήκε υδρογονάνθρακες. Με τους Τούρκους φυσικά να μην κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους.
Στην Ελλάδα όμως, κάναμε σαν να μην ξέρουμε. «Πετρέλαιο δεν έχουμε. Ή τουλάχιστο μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει παρά ελάχιστο», δήλωνε ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής 11 Δεκεμβρίου 2009.
Και ας υπήρχαν καθηγητές πανεπιστημίου που με έρευνές τους έδειχναν ότι υπήρχε και ας μιλούσαν για συγκεκριμένες περιοχές. Δεκάδες βιβλία γράφτηκαν. Το επίσημο κράτος δεν κούνησε ούτε το δαχτυλάκι του. Δεν λέμε να τις υιοθετήσει. Αλλά τουλάχιστον να το ψάξει. Να κάνει έρευνες. Να δει μήπως τελικά, όλοι αυτοί οι σπουδαγμένοι άνθρωποι είχαν δίκιο. Γιατί εκ τω υστέρων, αποδείχτηκε ότι είχαν…
Αφήστε που στο Κατάκολο στην Ηλία, δεν χρειάζεται να κάνεις και ιδιαίτερες έρευνες για να βρεις φυσικό αέριο. Βγαίνει από μόνο του στην επιφάνεια. Αναβλύζει και η θαλάσσια περιοχή είναι γεμάτη με σημεία που βγαίνουν φουσκάλες φυσικού αερίου. Ως επιβεβαίωση το Κατάκολο είναι μια από τις πέντε περιοχές του Ιονίου που το υπουργείο ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι οι σεισμικές έρευνες των Νορβηγών έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων. Εν έτει 2014… Γιατί όχι 20 χρόνια νωρίτερα;
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου