Προτού
σπεύσετε να καταδικάσετε λιμενικούς σα να σας δόθηκε τήβεννος, να
εξηγήσετε στις πανίσχυρες χώρες των λαθροματεναστών (Πακιστάν,
Μπαγκλαντές κλπ.) ότι καλό θα είναι να μη μας πετάνε τους δικούς τους
εδώ, και αντί να κάνουν 35 παιδιά από τα οποία ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ποια θα σταλούν
εξόριστα, να κάθονται να διαβάζουν λίγο το Κοράνι έστω. Ιδίως
οι πρώτοι, αντί να ξοδεύουν δισεκατομμύρια να φτάχνουν ατομικές βόμβες
με τις οποίες μας απειλούν, ας τα διαθέσουν να τους περιθάλπτουν με τα
δικά τους πλοία, κατά προτίμηση κρουαζιερόπλοια.
Μ.Σ.
[Ρεπορτάζ του Θανάση Χαραμή]
Σε δηλώσεις του στη Lifo σχετικά με την τραγωδία που συνέβη στο Φαρμακονήσι με αποτέλεσμα να πνιγούν δύο πρόσφυγες και να αγνοούνται δέκα, ο αντιδήμαρχος Λέρου, Ι. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει ότι « είναι αδικία να χτυπάνε το Δήμο και το Λιμενικό».
Όπως είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας, η τραγωδία αυτή «ήταν μια περίπτωση ατυχής, κόστισε ανθρώπινες ζωές, αλλά όχι εξαιτίας αμέλειας δικης μας».
Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι το θέμα πήρε έκταση εξαιτίας των θανάτων, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια χρόνια κατάσταση με την εισροή μεταναστών, για την οποία ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά αυτή δεν έρχεται ποτέ. «Δεν υπάρχει καμία φύλαξη ή τουλάχιστον δεν είναι επαρκής» σημειώνει και τονίζει ότι στο παρελθόν ακόμη και τα εισιτήρια μεταναστών που έχουν διασωθεί τα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες μεταναστών ότι το Λιμενικό προκάλεσε την τραγωδία λέει: «Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει με τις βάρκες. Ο ίδιος ο οδηγός την βουλιάζει σε σημείο που θεωρεί κατάλληλο και θεωρητικά ασφαλές, μπλέκεται με τους μετανάστες για να μην μπορεί να εντοπιστεί και όλοι μαζί περιμένουν να διασωθούν από το Λιμενικό. Αυτή τη φορά υπήρχαν παιδιά και αρκετοί δεν ήξεραν κολύμπι».
Όπως σημειώνει επίσης ο κ. Κωνσταντινίδης δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία, πόσο μάλλον πράξεις βίαιης απώθησης του Λιμενικού ή καιρικές συνθήκες που ο ίδιος τουλάχιστον να γνωρίζει και που να οδήγησαν στην τραγική εξέλιξη.
«Το σενάριο είναι παράλογο»
Πηγή που είναι κοντά στο Λιμενικό και επιθυμεί να παραμένει ανώνυμη ισχυρίστηκε στη LIFO ότι η ιστορία είναι εξωφρενική και παράλογη. Όπως λέει, έχουν υπάρξει χιλιάδες αποστολές διάσωσης και σε καμία δεν υπήρξε καταγγελία για κάτι αντίστοιχο.
Όπως λέει, δεν θα είχε καμία λογική 4 μόνο άτομα ενός πληρώματος, που υποθετικά θα ήθελαν να προχωρήσουν σε τέτοια βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά, να επιλέξουν να αφήσουν τους άντρες στο σκάφος και να συμπεριφερθούν έτσι στα γυναικόπαιδα.
Τονίζει ότι αυτή η κίνηση «δεν βγάζει λογική». Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «σαν ιστορία ακόμη και ψυχασθενείς να ήταν το τετραμελές πλήρωμα δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη. Θα ήταν απλά παράλογο».
Αναφέρει επίσης ότι καιρικά εκείνη την ημέρα τα μποφόρ ήταν πέντε και ο κυματισμός δεν ήταν πολύ μεγάλος και ισχυρίζεται, όπως και ο αντιδήμαρχος Καρπάθου, ότι οι ίδιοι οι μετανάστες τρυπάνε τα σκάφη και τα βουλιάζουν. Υποστηρίζει ότι αυτό έγινε και εκείνη την ημέρα.
Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η τραγωδία
ανοιχτά του Φαρμακονησίου με θύματα δώδεκα προσφύγες από τη Συρία, τρεις
γυναίκες και εννέα βρέφη και μικρά παιδιά.
Μουίζνιεκς: Σοκ
Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων κάλεσε την Ελλάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.
«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση» σημειώνει ο Μουίζνιεκς τονίζοντας πως την «περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έθεσε νέες παραμέτρους για τις συνθήκες του ναυαγίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριο κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν προέκυψε το συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής, με τους ανθρώπους μάλιστα να φωνάζουν για βοήθεια, δεδομένου ότι υπήρχε στο πλοιάριο μεγάλος αριθμός παιδιών. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.
Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Ν. Ευρώπη, Λόρενς Τζολς, κάλεσε τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.
Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων» καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Βαρβιτσιώτης: Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα
Οι επικρίσεις σε βάρος των ελληνικών αρχών με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά .
«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα» υπογράμμισε.
«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, (σ.σ με τους μετανάστες) περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν αλλά αλλοι χάθηκαν» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα» δήλωσε.
Σκληρές μαρτυρίες
Για «δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι» κάνει λόγο η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» επικαλούμενοι τις μαρτυρίες των προσφύγων. Όπως σημειώνει: «Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν, μάλιστα ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους που πνίγηκαν, και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους».
Το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δε διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους για τη διάσωση των αλλοδαπών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλήρωμα παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.
ΣΥΡΙΖΑ: Κυνικό έγκλημα, ανακαλέστε τις εντολές
Για κυνικό έγκλημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαιρόταν πρόσφατα στη Βουλή».
«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης - Φρούριο».
Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης και Β. Κατριβάνου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αναφέρουν πως «για το διαρκές αυτό έγκλημα υπάρχουν υπεύθυνοι και οι ευθύνες, διοικητικές και ποινικές, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα», ενώ επισημαίνουν πως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.
Αποστάσεις παίρνει το ΠΑΣΟΚ από Βαρβιτσιώτη
«Ατυχή» χαρακτήρισε η Ιπποκράτους τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και άλλοι δέκα αγνοούμενοι.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το ΠΑΣΟΚ τονίζει «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος».
Την αναγκαιότητα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης έθεσε η ΔΗΜΑΡ., υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης.
«Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας» ανέφερε το ΚΚΕ ζητώντας να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.
Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας και την αξιοποίηση των καταγγελιών και μαρτυριών ζήτησαν από την κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Στον Πειραιά οι επιζώντες
Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι 16 επιζώντες από το ναυάγιο του Φαρμακονησίου.
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά είναι συγκλονιστικές. Δύο από αυτούς ανέφεραν ότι στο ναυάγιο έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους.
Οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Τις προηγούμενες ημέρες φιλοξενούνταν στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.
Και συνεχίζουν να εισβάλουν...
Μ.Σ.
Σε δηλώσεις του στη Lifo σχετικά με την τραγωδία που συνέβη στο Φαρμακονήσι με αποτέλεσμα να πνιγούν δύο πρόσφυγες και να αγνοούνται δέκα, ο αντιδήμαρχος Λέρου, Ι. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει ότι « είναι αδικία να χτυπάνε το Δήμο και το Λιμενικό».
Όπως είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας, η τραγωδία αυτή «ήταν μια περίπτωση ατυχής, κόστισε ανθρώπινες ζωές, αλλά όχι εξαιτίας αμέλειας δικης μας».
Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι το θέμα πήρε έκταση εξαιτίας των θανάτων, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια χρόνια κατάσταση με την εισροή μεταναστών, για την οποία ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά αυτή δεν έρχεται ποτέ. «Δεν υπάρχει καμία φύλαξη ή τουλάχιστον δεν είναι επαρκής» σημειώνει και τονίζει ότι στο παρελθόν ακόμη και τα εισιτήρια μεταναστών που έχουν διασωθεί τα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες μεταναστών ότι το Λιμενικό προκάλεσε την τραγωδία λέει: «Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει με τις βάρκες. Ο ίδιος ο οδηγός την βουλιάζει σε σημείο που θεωρεί κατάλληλο και θεωρητικά ασφαλές, μπλέκεται με τους μετανάστες για να μην μπορεί να εντοπιστεί και όλοι μαζί περιμένουν να διασωθούν από το Λιμενικό. Αυτή τη φορά υπήρχαν παιδιά και αρκετοί δεν ήξεραν κολύμπι».
Όπως σημειώνει επίσης ο κ. Κωνσταντινίδης δεν υπήρξε κάποια ολιγωρία, πόσο μάλλον πράξεις βίαιης απώθησης του Λιμενικού ή καιρικές συνθήκες που ο ίδιος τουλάχιστον να γνωρίζει και που να οδήγησαν στην τραγική εξέλιξη.
«Το σενάριο είναι παράλογο»
Πηγή που είναι κοντά στο Λιμενικό και επιθυμεί να παραμένει ανώνυμη ισχυρίστηκε στη LIFO ότι η ιστορία είναι εξωφρενική και παράλογη. Όπως λέει, έχουν υπάρξει χιλιάδες αποστολές διάσωσης και σε καμία δεν υπήρξε καταγγελία για κάτι αντίστοιχο.
Όπως λέει, δεν θα είχε καμία λογική 4 μόνο άτομα ενός πληρώματος, που υποθετικά θα ήθελαν να προχωρήσουν σε τέτοια βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά, να επιλέξουν να αφήσουν τους άντρες στο σκάφος και να συμπεριφερθούν έτσι στα γυναικόπαιδα.
Τονίζει ότι αυτή η κίνηση «δεν βγάζει λογική». Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «σαν ιστορία ακόμη και ψυχασθενείς να ήταν το τετραμελές πλήρωμα δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη. Θα ήταν απλά παράλογο».
Αναφέρει επίσης ότι καιρικά εκείνη την ημέρα τα μποφόρ ήταν πέντε και ο κυματισμός δεν ήταν πολύ μεγάλος και ισχυρίζεται, όπως και ο αντιδήμαρχος Καρπάθου, ότι οι ίδιοι οι μετανάστες τρυπάνε τα σκάφη και τα βουλιάζουν. Υποστηρίζει ότι αυτό έγινε και εκείνη την ημέρα.
Το σόου
συνεχίζεται, ακροαριστεροί, μπουρδολόγοι και λοιποί παρανοϊκοί, έχουν ο
καθένας μία γνώμη επί του συμβάντος στο Φαρμακονήσι: Προσοχή, ακολουθούν προπαγανδιστικές δηλώσεις...
Μουίζνιεκς: Σοκ
Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων κάλεσε την Ελλάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.
«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση» σημειώνει ο Μουίζνιεκς τονίζοντας πως την «περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έθεσε νέες παραμέτρους για τις συνθήκες του ναυαγίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριο κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν προέκυψε το συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής, με τους ανθρώπους μάλιστα να φωνάζουν για βοήθεια, δεδομένου ότι υπήρχε στο πλοιάριο μεγάλος αριθμός παιδιών. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.
Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Ν. Ευρώπη, Λόρενς Τζολς, κάλεσε τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.
Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων» καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Βαρβιτσιώτης: Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα
Οι επικρίσεις σε βάρος των ελληνικών αρχών με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά .
«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα» υπογράμμισε.
«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, (σ.σ με τους μετανάστες) περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν αλλά αλλοι χάθηκαν» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα» δήλωσε.
Σκληρές μαρτυρίες
Για «δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι» κάνει λόγο η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» επικαλούμενοι τις μαρτυρίες των προσφύγων. Όπως σημειώνει: «Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν, μάλιστα ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους που πνίγηκαν, και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους».
Το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δε διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους για τη διάσωση των αλλοδαπών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλήρωμα παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.
ΣΥΡΙΖΑ: Κυνικό έγκλημα, ανακαλέστε τις εντολές
Για κυνικό έγκλημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαιρόταν πρόσφατα στη Βουλή».
«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης - Φρούριο».
Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης και Β. Κατριβάνου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αναφέρουν πως «για το διαρκές αυτό έγκλημα υπάρχουν υπεύθυνοι και οι ευθύνες, διοικητικές και ποινικές, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα», ενώ επισημαίνουν πως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.
Αποστάσεις παίρνει το ΠΑΣΟΚ από Βαρβιτσιώτη
«Ατυχή» χαρακτήρισε η Ιπποκράτους τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και άλλοι δέκα αγνοούμενοι.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το ΠΑΣΟΚ τονίζει «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος».
Την αναγκαιότητα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης έθεσε η ΔΗΜΑΡ., υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης.
«Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας» ανέφερε το ΚΚΕ ζητώντας να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.
Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας και την αξιοποίηση των καταγγελιών και μαρτυριών ζήτησαν από την κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Στον Πειραιά οι επιζώντες
Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι 16 επιζώντες από το ναυάγιο του Φαρμακονησίου.
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά είναι συγκλονιστικές. Δύο από αυτούς ανέφεραν ότι στο ναυάγιο έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους.
Οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Τις προηγούμενες ημέρες φιλοξενούνταν στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.
Και συνεχίζουν να εισβάλουν...
Σαράντα επτά λάθρομετανάστες περισυνελέγησαν από στελέχη
του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου κάτω από
εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντός των τουρκικών χωρικών
υδάτων.
Η επέμβαση έγινε έπειτα από συνεννόηση με τους Τούρκους, (οι οποίοι χαχάνιζαν) τα πλοία των οποίων αργούσαν να φτάσουν στο σημείο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.
Συνολικά, οι άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν 31 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά.
Η επέμβαση έγινε έπειτα από συνεννόηση με τους Τούρκους, (οι οποίοι χαχάνιζαν) τα πλοία των οποίων αργούσαν να φτάσουν στο σημείο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.
Συνολικά, οι άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν 31 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά.
Στους μετανάστες δόθηκαν ρούχα και
τρόφιμα από τους άνδρες του Λιμεναρχείου, ενώ την Παρασκευή (24/1) θα
μεταφερθούν στο κέντρο πρώτης υποδοχής του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου