Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τεχνητό πάγκρεας γλυτώνει τους διαβητικούς από τις ενέσεις

Η βρετανική εφεύρεση θα αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι έχουν να υπομείνουν ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά.   Οι εμπειρογνώμονες υγείας λένε ότι το τεχνητό πάγκρεας είναι τόσο αποτελεσματικό όσο μια θεραπεία, διότι οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να διαχειρίζονται οι ίδιοι την κατάσταση. Η συσκευή μικρού μεγέθους θα εμφυτεύεται χειρουργικά στην κοιλιακή κοιλότητα και...
θα απελευθερώνει μια συγκεκριμένη ποσότητα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Η συσκευή θα μπορεί να συμπληρώνεται μέσω ενός μικρού σωλήνα που θα περνά μέσα από το δέρμα.


Ενέσεις τέλος!

Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν το 2016 με τα πρώτα εμφυτεύματα να γίνονται μέσα σε 10 χρόνια. Ο εφευρέτης Joan Taylor, καθηγητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Leicester δήλωσε: «Λειτουργεί σαν ένα υγιές πάγκρεας, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα με την απελευθέρωση αρκετής ινσουλίνης στον οργανισμό μας . Δεν χρειάζεται να το γεμίζουμε κάθε μέρα, με αποτέλεσμα οι επώδυνες καθημερινές ενέσεις να αποτελέσουν παρελθόν».

«Είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές . Ελπίζουμε ότι μέσα σε μια δεκαετία να έχει γίνει μια διαθέσιμη επιλογή για όλους. Ο διαβήτης είναι ήδη μια επιδημία και πρόκειται να γίνει σύντομα μια μάστιγα για την κοινωνία», ολοκληρώνει ο καθηγητής. Το εμφύτευμα περιέχει μια δεξαμενή, η οποία θα περιβάλλεται από ένα ειδικό gel, που θα απελευθερώνει αργά την ορμόνη ινσουλίνη όταν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα, το gel θα στερεοποιείται, διασφαλίζοντας τη σωστή ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται. Η συσκευή και η χειρουργική επέμβαση μαζί θα κοστίζουν περίπου 6.000 ευρώ.

Το τεχνητό πάγκρεας θα βοηθήσει όλους τους τύπου 1 ινσουλινό-εξαρτώμενους διαβητικούς και κάποιους διαβητικούς τύπου 2, οι οποίοι χρειάζονται καθημερινά ενέσεις. Το πρωτότυπο δημιουργήθηκε μέσα σε 20 χρόνια και χρειάστηκε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για να δημιουργηθεί, με χρήματα από το κράτος, πανεπιστήμια, ιδιώτες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.


«Φανταστική διαφορά στις ζωές των διαβητικών»

Ο καθηγητής Taylor είπε ότι η ομάδα του χρειάζεται ένα ανάλογο ποσό για να βελτιώσει το προϊόν, το οποίο είναι δυόμισι εκατοστά σε διάμετρο. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαβήτη παγκοσμίως αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση στους διαβητικούς μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, μια αυτοάνοση νόσο, ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία.

Το τεχνητό πάγκρεας διατηρεί τα υγιή επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όλη τη μέρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας. Δεν τροφοδοτείται από μπαταρίες ή ηλεκτρονικά και δεν έχει κινούμενα μέρη, έτσι ώστε ο κίνδυνος της απόρριψης είναι πολύ χαμηλός. Ο καθηγητής Taylor συμπληρώνει: «Αυτή η συσκευή είναι φθηνή και απλή στη χρήση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο εδώ αλλά και σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες».

«Μετά από 20 χρόνια έρευνας είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε βρει μια λύση η οποία έχει τη δυνατότητα να φέρει ένα τέλος στην αθλιότητα των καθημερινών ενέσεων για τους διαβητικούς σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», ολοκληρώνει θριαμβευτικά ο Taylor.O δρ Ian Campbell δήλωσε: «Ο διαβήτης καταστρέφει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τύφλωση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η αντικατάσταση του αδένα του παγκρέατος με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει τη ζωή τους. Θα αργήσει λίγο αλλά θα κάνει μια φανταστική διαφορά στις ζωές αυτών των ανθρώπων».

Ο Δρ Alasdair Rankin, διευθυντής έρευνας στο κέντρο Diabetes στη Βρετανία δήλωσε: «Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερευνητικά έργα που ερευνεί πιθανούς τρόπους για να διαχειριστούν άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη την κατάστασή τους. Ανυπομονούμε να δούμε τα
αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών».

typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου