Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Το ΔΝΤ «απεφάνθη», η τρόικα διατάζει, η Ελλάδα αγωνιά πάλι!

Προτάσεις-σοκ για πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ιδιωτικοποίηση των εφοριών, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται στην έκθεση-εφιάλτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Στο παρά πέντε της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα (για τον έλεγχο της οικονομίας), το ΔΝΤ δημοσιοποίησε μια έκθεση γεμάτη απαιτήσεις. Οι «ειδικοί» του Ταμείου προχωρούν σε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα, τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν αύριο με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται εφιαλτικές εισηγήσεις για… μέτρα όπως η ιδιωτικοποίηση των εφοριών, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 6,5% και του μεσαίου 13%, που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ:

-Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
-Ζητά την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014.
-Εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
-Επαναλαμβάνει την πρόταση για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ.
-Χαρακτηρίζει εμπόδιο στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων τη μονιμότητα στο Δημόσιο και ζητά να γίνουν υποχρεωτικές απολύσεις σε αυτό.
-Πιέζει για να αναθεωρηθεί το Πτωχευτικό Δίκαιο.
-Απαιτεί την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από το τέλος του Αυγούστου. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η σημερινή αναστολή των πλειστηριασμών θα πρέπει να διακοπεί όταν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα είναι πλήρως λειτουργικό και σαφώς όχι πέραν του τέλους Αυγούστου 2013.
-Θέτει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού! Αφού καυτηριάζει την «πολύ απογοητευτική πρόοδο στο μέτωπο της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και της πάταξης της φοροδιαφυγής, σημειώνει ότι, σε περίπτωση που αποτύχουν όλα τα μέχρι τώρα προταθέντα μέτρα, «οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο δραστικές αλλαγές, όπως η δημιουργία μιας υπηρεσίας εσόδων εκτός της αρμοδιότητας του Δημοσίου»!

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αναλυτών του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει κι άλλα μέτρα για την περίοδο 2015-2016.

Σε μια ειδική έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού φορολογικού συστήματος, οι ειδικοί του ΔΝΤ ζητούν να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%.

Το ΔΝΤ ζητά να αυξηθούν και ορισμένοι από τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα. Θεωρούν ότι ο κατώτατος συνεκτελεστής ΦΠΑ 6,5%, όσο και ο μεσαίος που ανέρχεται σε 13%, πρέπει να αντικατασταθούν από έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%! Εάν η πρόταση αυτή προχωρήσει, τότε:

-Θα αυξηθεί από 6,5% σε 19%-21% ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις πωλήσεις φαρμάκων, στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, στις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.
-Θα αυξηθεί από το 13% στο 19%-21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.

Η έκθεση καταγράφει ακόμη τις διαστάσεις και τα αίτια των φαινομένων της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έκθεση, κάθε χρόνο χάνονται έσοδα:

-2,5% του ΑΕΠ από τις φοροαπαλλαγές στον ΦΠΑ, στη φορολογία εισοδήματος και τη φορολογία κεφαλαίου,
-4%-5% του ΑΕΠ από τη μη δήλωση εισοδημάτων από εργασία και ελευθέρια επαγγέλματα, τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την αποφυγή δήλωσης ή την ανειλικρινή δήλωση οικονομικών συναλλαγών,
-5% του ΑΕΠ από τον ασαφή προσανατολισμό των προσπαθειών για την είσπραξη φορολογικών οφειλών
-0,1% του ΑΕΠ από τους ελλιπείς φορολογικούς ελέγχους.

Οι συνολικές απώλειες εσόδων φθάνουν δηλαδή το 12,6% του ΑΕΠ ή τα 24 δισ. Ευρώ!
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου