Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η τρόικα έρχεται (αγριεμένη) για νέο αίμα 5 δισ. €!

Μέτρα ύψους 5 δισ. Ευρώ θα απαιτήσει η τρόικα από την κυβέρνηση, για να εγκρίνει την επόμενη δόση ύψους 8,8 δισ. Ευρώ. Από αυτά τα μέτρα, το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψει τις αστοχίες του φετινού Προϋπολογισμού, ενώ τα υπόλοιπα 4,2 δισ. ευρώ (γνωστά από το τρίτο Μνημόνιο) θα πρέπει να εξειδικευτούν και να καταμεριστούν αναλυτικά στη διετία 2014-2015.

Οι επικεφαλής των δανειστών μας, οι οποίοι επιστρέφουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, πιέζουν: Για 7.000 άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, νέο «ψαλίδισμα» των κοινωνικών παροχών (επιδόματα, ενισχύσεις κ.λπ.), χρονική επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. Επίσης θέλουν να συνεχιστεί η επιβολή και το 2013 του γνωστού χαρατσιού στα ακίνητα, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η τρόικα θα επιμείνει ακόμη στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στην περικοπή των επιδομάτων και του εφάπαξ, αλλά και στην αύξηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ.

Από την έκβαση των προσεχών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί (αν εγκριθεί) στο Eurogroup της 12ης Απριλίου. Στο πόσο της δόσης συμπεριλαμβάνονται: Τα 2,8 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από την υπερδόση του περασμένου Δεκεμβρίου και τα 6 δισ. ευρώ που αφορούν τις καταβολές του πρώτου τριμήνου του 2013. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι ασφυκτικό, ενώ οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάζονται εφεξής και από το θέμα της Κύπρου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα βρεθούν τα εξής θέματα:

- Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και αυτή λήγει τυπικά το 2015.
- Εφεδρεία και «στοχευμένες» απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα περιμένει να παραλάβει από την κυβέρνηση αναλυτικό κατάλογο με τουλάχιστον 7.000 δημόσιους υπάλληλους που θα αποχωρήσουν άμεσα. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν δώσει σαφείς... οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσει τις απολύσεις από τους επίορκους υπαλλήλους και ειδικά από όσους έχουν εντοπιστεί να χρηματίζονται ή να εμπλέκονται σε υποθέσεις με πλαστά παραστατικά κ.λπ.
- Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.
- Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.
- Νέο «ψαλίδι» στις παροχές υγείας.
- Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
- Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.
- Αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ώστε οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται από την Εφορία «κατά βούλησιν».
- Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα απαγορεύει πλέον την κρατική επιδότηση ή επιχορήγηση των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.

Οσον άφορα το χαράτσι Βενιζέλου που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ για το 2013 η κυβερνήτη ετοιμάζεται να παρουσιάσει ενα σχέδιο για «έκπτωση» της τάξεως του 20% σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Αν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, τότε σε ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ, το ειδικό τέλος θα υπολογίζεται με 2,4 ευρώ το μέτρο αντί για 3 ευρώ, στο επόμενο κλιμάκιο από 501 έως 1.000 ευρώ, το χαράτσι πέφτει στα 3,2 από 4 ευρώ, μειώνεται στα 4 από 5 ευρώ για τιμή ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ και στα 4,8 από 6 ευρώ για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τριμερούς δείχνουν ότι οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας πολιτών και επιχειρήσεων και οι αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ενδέχεται να οδηγήσουν σε «μαύρη τρύπα» πλέον του 1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Το σύνολο των εσόδων που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1,67 δισ. ευρώ και υπερέβη κατά 120 εκατ. ευρώ τον στόχο του Προϋπολογισμού, όμως αυτή η εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι τον περασμένο μήνα «πάγωσαν» οι επιστροφές φόρου!

Σημαντικά υστέρηση παρουσιάζουν και οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς ανέρχονται σε μόλις 4% έναντι στόχου 14%.
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου