Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμιο βραβείο «Press Photo 2012» Η ιστορία πίσω από την “καλύτερη φωτογραφία του κόσμου”

12_gaza (1)Στο  Σουηδό φωτογράφο Πάουλ Χάνσεν,της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter,  απονεμήθηκε το Παγκόσμιο βραβείο «Press Photo 2012».  Η φωτογραφία με την οποία κέρδισε τον διαγωνισμό εμφανίζει Παλαιστίνιους να μεταφέρουν τα πτώματα δύο μικρών παιδιών που  σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων  στη Γάζα.
Η φωτογραφία του Πάουλ Χάνσεν επιλέχτηκε ανάμεσα σε συνολικά 103.481 φωτογραφίες  με τις οποίες συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό 5.666 φωτογράφοι από 124 χώρες.
Τα δύο νεκρά παιδιά στη φωτογραφία είναι η δίχρονη Σουχάιμπ Χιτζάζι και ο τετράχρονος αδελφός της,  Μοχάμεντ.  Οι άνδρες που τους μεταφέρουν είναι οι θείοι τους.  Το άψυχο σώμα του πατέρα τους φαίνεται να μεταφέρεται στο βάθος της φωτογραφίας.
“Η δύναμη των εικόνων έγκειται στον τρόπο που αναδεικνύει την αντίθεση της οργής και της θλίψης των ενηλίκων με την αθωότητα των παιδιών,” δήλωσε η Μάγιου Μοχάνα,  από το Περού, μέλος της κριτικής επιτροπής .   “Είναι μια εικόνα που δεν πρόκειται να ξεχάσω.”
12_gaza
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα μια μακρά έκθεση σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Όπως επεσήμανε ο Yousef Munayyer του Παλαιστινιακού Κέντρου,  σε ένα σημείο της η έκθεση  αναφέρεται στην οικογένεια  Χιτζάζι:
Στις 19 Νοεμβρίου γύρω στις 7:30 μ.μ., ισραηλινή επιδρομή χτύπησε το σπίτι της οικογένειας Χιτζάζι, στο Συγκρότημα 8 στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια. Το μικρό, διώροφο σπίτι  καταστράφηκε ενώ ήταν μέσα τα 10 μέλη της οικογένειας.  Ο βομβαρδισμός σκότωσε τον Φουάντ Χιτζάζι, έναν 46χρονο θυρωρό στο σχολείο  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Χάμαντ, μαζί με δύο από τα παιδιά του, τον Μοχάμεντ, 4 ετών, και την Σοχάιμπ, 2 ετών. Η σύζυγός του, Άμνα, τραυματίστηκε, όπως και  τρεις από τους γιους και μια κόρη του.
Ένας από τους επιζώντες, ο Χιτζάζι Νουρ, 18 ετών, είπε ότι ήταν στο σπίτι με τους γονείς τους, τους τέσσερις αδελφούς του και μια αδελφή του, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση:
“Ο Μοχάμεντ και η Σοχάιμπ ήταν με τον πατέρα μου σε  άλλο δωμάτιο. Η υπόλοιπη οικογένεια ήταν σε  άλλο δωμάτιο και έβλεπε τηλεόραση. Στις 7:30 είδα τα πάντα να γίνονται κόκκινα και ξαφνικά όλο το σπίτι κατέρρευσε πάνω στα κεφάλια μας. Βρέθηκα στο σπίτι του γείτονά μου και ένας από τους γείτονές  με μετέφερε σε ένα ασθενοφόρο. Ήμουν στο  για τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο Kamal Adwan. Έχω δύο κατάγματα στη σπονδυλική στήλη μου. Δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, αλλά πονάω πολύ. Οι γιατροί είπαν ότι θα πρέπει να παραμείνω στο κρεβάτι για ένα μήνα. “
Το Παρατηρητήριο συνάντησε επίσης τους τρεις από τους τραυματίες αδελφούς του Νουρ, τον Ασράφ, 17 ετών, που είχε τραυματιστεί στο στήθος του, στο άνω τμήμα του βραχίονα και πάνω από το δεξί του μάτι, τον Οσάμα, 13 ετών, που είχε έναν επίδεσμο στο κεφάλι του και τον Μουσάμπ, 2 ετών, που είχε ένα τραύμα στο κεφάλι του.
Ένα βίντεο από το σπίτι των Χιτζάζι μετά την ισραηλινή επίθεση, δείχνει πώς ανασύρθηκαν τα πτώματα του Φουάντ, του Μοχάμεν και της Σοχάιμπ.
Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε ότι το σπίτι των Χιτζάζι καταστράφηκε εντελώς από την ισραηλινή επίθεση, στις 28 Νοεμβρίου. Τα γύρω κτίρια στην πυκνοκατοικημένη περιοχή έπαθαν μόνο ελαφρές βλάβες, εκτός από μια πιο ουσιαστική βλάβη στην μία πλευρά  γειτονικού σπιτιού. Οι ζημιές αποδεικνύουν ότι προκλήθησαν από βόμβα που έριξε στο χώρο ισραηλινό αεροσκάφος. Το Παρατηρητήριο δεν βρήκε υπολείμματα πυρομαχικών στην περιοχή.
Ένας γείτονας που ζει σε ένα πολύ στενό δρόμο κοντά στο σπίτι των Χιτζάζι,  είπε ότι δεν είχε ακούσει άλλους βομβαρδισμούς στην περιοχή εκείνο το βράδυ ή  σε άλλες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της οκταήμερης ισραηλινής επίθεσης. Δεν υπήρχαν άλλες εκρήξεις στην περιοχή εκείνο το βράδυ, είπε. Αυτός και άλλοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν γιατί χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειας Χιτζάζι, λέγοντας ότι η οικογένεια δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε από τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα. Ένας από τους γιους του Φουάντ, που είχε επίσης σκοτωθεί από ισραηλινή επίθεση περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα,  ήταν  πολίτης που είχε σκοτωθεί κατά λάθος.
Ο Ισραηλινός Στρατός δεν έκανε καμιά ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο χτύπημα στην Τζαμπάλια.  Το ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για την Τρομοκρατία δήλωσε ότι τα τρία θύματα ήταν “μη εμπλεκόμενοι” άμαχοι.
Για φωτογραφία από την Παλαιστίνη  επίσης ,   παρέλαβε τιμητική διάκριση   ο Άμαρ Αουάντ  , στην κατηγορία του βραβείου “Γενικές Ειδήσεις” και τη φωτογραφία του με τίτλο “Συνοροφύλακες της Ισραηλινής Αστυνομίας Επιτίθενται με Σπρέι Πιπεριού Εναντίον Παλαιστίνιου Διαδηλωτή”.
roiter9_600_400_-229641693
Στην Ιερουσαλήμ, στις 30 Μαρτίου του 2012, ισραηλινοί συνοριοφύλακες ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού ένα τραυματισμένο παλαιστίνιο διαδηλωτή  κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σ την επέτειο της Ημέρας της Γης, έξω από την Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τις ομάδες των παλαιστινίων διαδηλωτών στις διαδηλώσεις για την επέτειο της Ημέρας της Γης. Η Ημέρα της Γης τιμά το θάνατο έξι Αράβων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 1976, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να κατασχέσει παλαιστινιακή γη στην περιοχή της Γαλιλαίας.
antikleidi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου