Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ,Διζωνική: Παράνομη, αναχρονιστική κατασκεύασμα των Βρετανών, όνειρο του νεο-οθωμανισμού

Δεν υπάρχει σωστό περιεχόμενο σε ένα μοντέλο διακρίσεων

Δικοινοτισμός:  οθωμανικός τρόπος διοίκησης

Ο γνωστός και διακεκριμένος  καθηγητής Δρ. Βαγγέλης Κουφουδάκης, Ομότιμος Πρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κύπρου, Ομότιμος Κοσμήτορας του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα-και Πανεπιστημίου PurdueFortWayne και Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών
και ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης, Ανώτερος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του
Hertfordshire Αγγλίας και μη εξασκούμενος δικηγόρος, Σχολή Νομικών,....
μίλησαν χθες βράδυ (24.1.2013) ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο Κεντρικό Λονδίνο σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Λόμπυ για την Κύπρο με θέμα την λύση διζωνικής και πόσο ξεπερασμένη και παράνομη είναι. Συντονιστής ο  κ. Κώστας Φραγκεσκίδης, δικηγόρος και μέλος της επιτροπής του Λόμπυ για την Κύπρο.

Ο Δρ. Κουφουδάκης ξεκίνησε θυμίζοντας ότι πριν εννέα χρόνια, μαζί με τον Δρ. Κλέαρχο Κυριακίδη είχαν ξαναμιλήσει εδώ στο Λονδίνο και πάλιν σε σεμινάριο του Λόμπυ για την Κύπρο, εναντίον του Σχεδίου Ανάν, το οποίο ο λαός στην Κύπρο με το δημοψήφισμα απέρριψε ελεύθερα και αποφασιστικά. Το σχέδιο εκείνο νομιμοποιούσε την διχοτόμηση της Κύπρου, νομιμοποιούσε τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, επέκτεινε τα δικαιώματα της Βρετανίας και Τουρκίας πάνω σε μια κυρίαρχη χώρα μέλος της ΕΕ, θα απέκλειε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων που τους τα εγγυάται η Ευρωπαική Συνθήκη και θα νομιμοποιούσε τις δημογραφικές αλλαγές που γίνονται με την εισροή παράνομων Τούρκων εποίκων. Οι Ελληνοκύπριοι είπε, στις 24 Απριλίου 2004 σοφά και ελεύθερα απέρριψαν την ούτω καλούμενη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως μοντέλο για βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Σήμερα είπε, παρόλη την απόρριψη εκείνη, αντιμετωπίζουμε ένα νεκραναστημένο Ανάν με μία πιο επικίνδυνη παραλλαγή της λεγόμενης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως αποτέλεσμα των 4 χρόνων συνομιλιών της απερχόμενης κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό την αιγίδα του ειδικού αντιπρόσωπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.  ΄Οπως γινόταν από το 1975 με άλλες συνομιλίες,  το βάρος των παραχωρήσεων έπεσε πάνω στους Ελληνοκύπριους δίχως καμία ανταπόκριση από τους Τούρκους.
Η απερχόμενη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Δρ. Κουφουδάκης,  μαζί με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ προώθησαν την μυθολογία των Ηνωμένων Εθνών ότι, αντίθετα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ 2002-2004, οι σημερινές συνομιλίες ήσαν «κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης». Αυτό,  στόχο είχε να δείξει ότι η νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν δεν είχε σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη αλλά με τις δύο κοινότητες. Υπό τις οδηγίες του Αλεξάντερ Ντάουνερ,  οι Ελληνοκύπριοι συνέχισαν μία πολιτική παραχωρήσεων,  όπως, φαίνεται στο 26σέλιδο έγγραφο με τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο νέο γύρο των συνομιλιών, και το ούτω λεγόμενο έγγραφο συγκλίσεων ημερ 29 Ιανουαρίου 2012.
Η Τουρκία ακολουθεί πολιτική με συνοχή και η ανακήρυξη της ούτω καλούμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου το 1983 έθεσε τα θεμέλια για λύση δύο κρατών στην Κύπρο κάτω από συνομόσπονδες διευθετήσεις.  Τέτοια λύση διασφαλίζει την διχοτόμηση της Κύπρου και τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλη την Κύπρο και η απαίτηση τους για τερματισμό της απομόνωσης, που είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, χρησιμοποιείται από την Τουρκία για ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων.

Όπως αναμενόταν ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών κατέληξε σε αδιέξοδο. Συνοπτικά,  λέω τούτο,  είπε ο καθηγητής: Η αποδοχή συνομιλιών στη βάση του Αγγλο-αμερικανικού μοντέλου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ισοδυναμεί με αποδοχή νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου, κάτι που ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ,  ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους κατά την αποστολή του στην Κύπρο το Μάιο του 1998.

Το μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ένα άνευ προηγούμένου συνταγματικό κατασκεύασμα που δημιούργησαν οι Βρετανοί και που προωθήθηκε από την αγγλοαμερικανική διπλωματία ειδικά μετά την επίσκεψη Κλάρκ  Κλίφφορτ στην Κύπρο το 1977.  Αυτό το άνευ προηγουμένου συνταγματικό κατασκεύασμα έχει ενσωματωθεί και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η. ΕΘνών, (649/90)  που γράφτηκαν από Βρετανούς διπλωμάτες. Όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα γράφονται από  Βρετανούς διπλωμάτες.

Οι υποστηρικτές της διζωνικής, συνέχισε ο Δρ. Κουφουδάκης δεν έχουν δώσει προσοχή στο βιβλίο του Δρ. Ντέιβιντ Χάνει για την Κύπρο ο οποίος με αρκετό κυνισμό περιγράφει πως ο ίδιος και οι Αμερικανοί συνάδελφοί του βασίστηκαν πάνω σε «εποικοδομητικές ασάφειες» για να παραπλανήσουν τους Ελληνοκύπριους από τις πραγματικές προθέσεις τους και τη πραγματική ερμηνεία των προτάσεων στις διαπραγματεύσεις. Το κατασκεύασμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι δυσλειτουργικό, πρωτοφανή, διαιρετικό, γεμάτο διακρίσεις. Γι΄αυτό και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αποτύχει να το επιβάλει όπως απέτυχε και ο Κόφι Ανάν το 2004.

Στην πραγματικότητα,  πρόσθεσε, το μοντέλο της διζωνικής προωθεί συνομοσπονδία μεταξύ δύο αυτόνομων κρατών στην Κύπρο. Πιο σημαντικά, η διζωνική παραβιάζει απευθείας την Ευρωπαική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βασικό νόμο της Ευρωπαικής Ένωσης, το κατασκεύασμα αυτό είναι βασισμένο στις διακρίσεις εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας. Δεν χρειάζεται  να πώ ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Κύπρος επικύρωσαν την Ευρωπαική Σύμβαση και ως νομοταγές μέλος η Κυπριακής Δημοκρατία,  δεν μπορεί να δεχθεί αυτό το συνταγματικό κατασκεύασμα που παραβιάσει τους νόμους και τη δημοκρατία.

Κλείνοντας ο Δρ. Κουφουδάκης είπε – Κυρίες και Κύριοι, δεν υπάρχει σωστό περιεχόμενο σε ένα μοντέλο διακρίσεων που στοχεύει να καταστρέψει μια Δημοκρατία 53 χρόνων. Αυτό το μοντέλο θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση της Κύπρου, στη διχοτόμηση και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων σύμφωνα με την Ευρωπαική Συνθήκη. Βρισκόμαστε απόψε εδώ γιατί ανησυχούμε για το μέλλον της Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού. Μην σας ξεγελούν  τις σειρήνες που προωθούν την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως μοντέλο για επανένωση της Κύπρου. Το μοντέλο αυτό θα καταστρέψει την Δημοκρατία και θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμησή της.  Η μόνη λύση βρίσκεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004. Η μόνη λύση είναι εκείνη που προβάλει το θέμα ως συνεχιζόμενης κατοχής και παραβιάσεως ανθρώπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση όταν παραβιάζει τους νόμους και τη Δημοκρατία. Αν οι ίδιοι οι Κύπριοι δεν σταθούν στις βασικές αυτές αρχές, κανένας άλλος δεν θα το κάνει.  Ο κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να επιβιώσει με παραχωρήσεις και καλοπιάσματα προς τον τουρκικό επεκτατισμό, και με προσπάθειες να ευχαριστήσει ξένες δυνάμεις. Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να δέχεται την αυτοκαταστροφή της για να ικανοποιήσει άλλους.  Με αίσθημα ευθύνης για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, απορρίψετε όλα τα σχέδια κάτω από αυτό το πρωτοφανή κατασκεύασμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που υποθηκεύει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στο τουρκικό όνειρο του νεο-Οθωμανισμού.

Ο Δικοινοτισμός είναι οθωμανικός τρόπος διοίκησης

Ο Δρ. Νέαρχος Κυριακίδης, ασχολήθηκε από  νομικής πλευράς με την διζωνική, για να τεκμηριώσει με μια σειρά από επιχειρήματα και νομικές αποφάσεις, ότι ο δικοινοτισμός και η θεωρία της διζωνικότητας είναι αναχρονιστικές,  ηθικά ύποπτες και νομικά αμφίβολες.  Η Τουρκία επίσημα επιδιώκει μια διζωνική διευθέτηση που να αποκλείει τις τρίς ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας.  Η έννοια του δικοινοτισμού προέρχεται, τόνισε, από τον οθωμανικό τρόπο διοίκησης. Και απέδειξε με διαφάνειες τις φυλετικές διακρίσεις που επιβάλλονται με την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που δεν υπάρχει αντίστοιχη της πουθενά στον κόσμο ούτε στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο δρ. Κυριακίδης επίσης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει γεωγραφικά η Κύπρος, περιτριγυρισμένη από μουσουλμανικές χώρες που αντιμετωπίζουν ταραχές και προβλήματα,  και την εισροή προσφύγων από όλες αυτές τις χώρες στην Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά είπε,  όταν το 18% του νόμιμου κυπριακού πληθυσμού σήμερα στην Κύπρο είναι ξένοι.

Αμφότεροι ομιλητές υποστήριξαν ότι τα κείμενα, των κατευθυντηρίων γραμμών του 1977 και 1979, που δεν ήταν συμφωνίες αλλά κείμενα (texts) έτσι καταγράφτηκαν στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Δρ. Κυριακίδης, έπρεπε να είχαν πεταχτεί προ πολλού.  Πρόταξαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ευθυγράμμισή του με το Ευρωπαικό Δίκαιο.

Έγινε επίσης εισήγηση από μέλος του Λόμπυ για την Κύπρο, δικηγόρο κ. Νίκο Κουνούπια, που υποστηρίχτηκε από το ακροατήριο με θέρμη, όπως η δική μας πλευρά εγκαταλείψει πλέον όλα όσα συζητήθηκαν μέχρι σήμερα, εφόσον για 38 χρόνια δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, και να δοθεί στα Ηνωμένα ΄Εθνη ΔΙΚΟ ΜΑΣ έγγραφο από τη δική μας πλευρά, από μηδενική βάση, θέτοντας το  θέμα ως έχει, ως θέμα εισβολής και κατοχής και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Και απέρριψαν την μέχρι σήμερα δικαιολογία που παραθέτουν οι Κύπριοι πολιτικοί στην ατολμία τους,  όταν τους τεθεί αυτό το θέμα,  ότι τάχατες θα μας αγνοήσει η διεθνής κοινότητα αν κάνουμε κάτι τέτοιο.
Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο
25.1.2013 
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου