Google+ To Φανάρι : Τι άλλο θέλει επιτέλους;

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Τι άλλο θέλει επιτέλους;

Ο παρανοϊκός Σόιμπλε μπλόκαρε όλες τις λύσεις για το χρέος

Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Οι εμμονές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τορπίλισαν την προσπάθεια συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο χθεσινό Eurogroup, από το οποίο η Ελλάδα έφυγε χωρίς καν να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης...

. Τόσο το χρέος όσο και η εκταμίευση της εκκρεμούς δανειακής δόσης μετατέθηκαν για τις 15 Ιουνίου, καθώς εκκρεμούν πάνω από 20 προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ αναφορικά με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μόνο που κατάφερε να αποκομίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένα... κοστούμι λιτότητας έως το 2060. Ολα τα σενάρια που εξετάστηκαν στην οκτάωρη συνεδρίαση του Eurogroup προβλέπουν ότι έως το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και από κει και πέρα ο στόχος διαμορφώνεται στην περιοχή του 2%-2,2% έως το 2060!

Το μεγάλο χαστούκι για τη χώρα μας ήρθε από την αμετακίνητη θέση του Eurogroup (την οποία έχει επιβάλει ο δρ Σόιμπλε) ότι οποιαδήποτε απόφαση ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και εφόσον τότε κριθεί αναγκαία. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 και το οποίο δεν δίνει δραστική λύση στο πρόβλημα, αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση και παράταση περιόδων χάριτος.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, εμφανώς προβληματισμένοι για την αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα, έδωσαν τελεσίγραφο τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και επιχείρησαν να πείσουν ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά απόψε δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε την απόσταση ανάμεσα στο τι θα έπρεπε να γίνει και τι μπορεί να γίνει. Μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα τον Ιούνιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Είχαμε την πρώτη σε βάθος συζήτηση για το χρέος, εξετάσαμε προσεκτικά κάθε εναλλακτική, αλλά δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες και θα καταβληθεί προσπάθεια να καταλήξουμε σε τρεις εβδομάδες σε συμφωνία». Επανέλαβε δε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί στόχο των Ευρωπαίων και ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να προσδιορίσει τι θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο ελάφρυνσης», ώστε το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ να δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική εμμονή από το... πρωί φάνηκε

Πολυεπίπεδες προσπάθειες, που δεν απέφεραν όμως καρπούς στο θέμα του χρέους, βρίσκονταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από χθες το πρωί έως την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις 4 το απόγευμα.
Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) εξέταζαν επί τέσσερις ώρες σενάρια για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2021 και για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, αλλά «σκόνταψαν» στην άκαμπτη στάση του Βερολίνου και περιορίστηκαν στο να πιστοποιήσουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Euro Working Group (EWG) εξέτασε χθες το πρωί και επικύρωσε την έκθεση συμμόρφωσης που συνέταξαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οπως αποκάλυψε το μεσημέρι ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, η Κομισιόν είναι θετική για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Το EWG επεξεργάστηκε ακόμα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και επιχείρησε να περιορίσει τις διαφορές Γερμανίας - ΔΝΤ για το χρέος, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το πρώτο τετ α τετ με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ, στο οποίο κυριάρχησε το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Λεμέρ επισήμανε αμέσως μετά ότι στόχος του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ο εμμονικός Β. Σόιμπλε δήλωσε μεν ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν τη χώρα μας και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες», αλλά έσταξε πάλι δηλητήριο, λέγοντας ότι «στόχος είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα».

Χαμήλωσαν απότομα τον πήχη των προσδοκιών Βόλφγκανγκ και Γερούν

Ψυχρολουσία με το «καλημέρα» επιφύλαξαν χθες στην ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τελική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

«Στο τέλος»

«Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν από το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του (γερμανικού) Κοινοβουλίου» προεξόφλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επέμεινε στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του» τόνισε. Από το πλαίσιο που έθεσε ο δρ Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Προσπαθώ και δουλεύω για μια συμφωνία σήμερα (σ.σ.: χθες), που όμως δεν θα είναι “η συμφωνία”. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος».

Τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε κλήθηκε να σχολιάσει ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος απάντησε διπλωματικά: «Οι συζητήσεις αφορούν τον Γ. Ντάισελμπλουμ και άλλους 19 υπουργούς Οικονομικών. Εκτιμώ πως η συμφωνία είναι επιθυμητή από όλους και γι' αυτό πρέπει να γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό». Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε, πάντως, ότι η Ελλάδα δικαιούται να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, εφόσον έχει πλέον έλλειμμα χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα γίνει μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

Τρία σενάρια από το Βερολίνο για το δημοσιονομικό στην Αθήνα!

Τρία σενάρια για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 έχει θέσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ως βάση διαπραγμάτευσης για το χρέος, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές, την οποία έχει δει το Bloomberg, αναπτύσσονται ένα αισιόδοξο, ένα απαισιόδοξο και ένα ενδιάμεσο σενάριο. Το πρώτο προβλέπει ανάπτυξη 1,3% μακροπρόθεσμα και πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να καταλήγει στην πρόβλεψη ότι το χρέος θα είναι μικρότερο από 60% του ΑΕΠ το 2060.

Στο δεύτερο σενάριο το χρέος εκτινάσσεται στο 226% του ΑΕΠ το 2060, γιατί η ανάπτυξη είναι ασθενική και περιορίζεται στο 1%, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Bloomberg, μια μέση λύση που πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου