Google+ To Φανάρι : Ένας Άλυτος Γρίφος (Παραμύθι)

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ένας Άλυτος Γρίφος (Παραμύθι)

Ένας Άλυτος Γρίφος
(Σέρβια Κοζάνης - Μακεδονία)

Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη.
Δώσ’ της κλότσο να γυρίσει
παραμύθι να αρχινίσει.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια βασίλισσα η οποία ήθελε να παντρευτεί αλλά ήθελε να πάρει τον πιο έξυπνο άντρα του κόσμου. Γι’ αυτό το λόγο έβγαλε μια διαταγή στο βασίλειό της πως όποιος πάει και της πει το πιο δύσκολο αίνιγμα και δεν το βρει θα τον παντρευτεί. ...
Αλλά αν το έβρισκε θα τον αποκεφάλιζε και θα έχτιζε έναν πύργο από τα κεφάλια τους.
Ένας νεαρός αποφάσισε να πάει και είπε ότι θα πάω να πω ένα αίνιγμα. Λέει η μάνα του «Που θα πας παιδάκι μου! Θα το βρει η βασίλισσα και θα σε σκοτώσει». Γι’αυτό και η μάνα του τον έκανε μια πίτα και έβαλε δηλητήριο στην πίτα για να την φάει στον δρόμο για να μην τον σκοτώσει η βασίλισσα.
Ξεκίνησε να πάει και είχε ένα σκυλάκι που το έλεγαν Μορφούλα. Στο δρόμο που πήγαινε πείνασε αλλά προτού φάει αυτός έδωσε στο σκυλάκι να φάει. Μόλις έφαγε το σκυλί την πίτα ψόφησε και κατάλαβε ότι η μαμά του τον έβαλε δηλητήριο στην πίτα.
Στον δρόμο που πήγαινε πείνασε. Βλέπει ένα ελάφι το οποίο ήταν έγκυος.
Σκότωσε το ελάφι αλλά έφαγε αυτό που είχε μέσα στην κοιλιά του όχι το ίδιο.
Περπατούσε, περπατούσε δίψασε. Βρήκε μια εκκλησία. Πήγε στο καντήλι της εκκλησίας και ήπιε το νερό που είχε μέσα το καντήλι.
Έφτασε στην βασίλισσα και της λέει ήρθα να σου πω ένα αίνιγμα.
Της λέει… «Η Μορφούλα έφαγε την πιτούλα, κι η πιτούλα την Μορφούλα. Εγώ σκότωσα εκείνο που έβλεπα και έφαγα εκείνο που δεν έβλεπα, ήπια νερό που δεν ακουμπούσε ούτε στη γη ούτε στον ουρανό» .
Τι είναι;
Η βασίλισσα άνοιξε όλα τα βιβλία που είχε έψαξε και δεν το βρή-κε πουθενά.
Είπε ότι είναι πολύ έξυπνος γι’αυτό θα σε παντρευτώ και θα σε κά-νω άντρα μου.
Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Λίγα λόγια για την αφηγήτρια
Το παραμύθι που θα ακολουθήσει μου το διηγήθηκε η γιαγιά μου. Το όνομά της είναι Ψαρρά Πηνελόπη, είναι εξήντα εννέα χρονών. Έχει τε-λειώσει το Δημοτικό, είναι νοικοκυρά – συνταξιούχος και ζει στα Σέρβι-α. Η αφήγηση του παραμυθιού γινόταν από τη γιαγιά ή τη μαμά στα παιδιά της για να κοιμηθούν ή για να ηρεμήσουν. Έτσι και η γιαγιά μου το άκουσε από την μαμά της όταν ήτανε μικρή. Τα παραμύθια είχαν σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων πριν την ανακάλυψη της τη-λεόρασης. Ο χαρακτήρας τους ήταν παιδαγωγικός, ψυχαγωγικός και διδακτικός.
ΚΟΝΤΟΔΙΝΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
lefterisg4@googlemail.com

 ebooks4greeks.gr
 Δημοσθένης Το Φανάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου