Google+ To Φανάρι : Λογαριασμοί στο έλεος χάκερ!

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Λογαριασμοί στο έλεος χάκερ!

Συναγερμός και στην Ελλάδα από τη σύλληψη 20χρονου που αγόρασε στο «σκοτεινό διαδίκτυο» κωδικούς
Μεγάλη αναστάτωση στις ελληνικές -αλλά και τις διεθνείς- Αρχές προκάλεσε η αποκάλυψη πως ευαίσθητα στοιχεία χιλιάδων πολιτών (ανάμεσά τους δεκάδες Ελληνες!), όπως οι κωδικοί πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων του επονομαζόμενου «σκοτεινού διαδικτύου» (dark web)!..
Πρόκειται ουσιαστικά για τη «μαύρη αγορά» του διαδικτύου, την οποία διαχειρίζονται χάκερ, κυρίως από τη Ρωσία, αγοράζοντας και πουλώντας τα προσωπικά δεδομένα (ήδη έχουν βγάλει σε... πλειστηριασμό 127.000 λογαριασμούς).

Το φαινόμενο «άγγιξε» και την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε η Ασφάλεια Λάρισας, με τη σύλληψη ενός 20χρονου -γόνος εύπορης οικογένειας-, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε αγοράσει στοιχεία δύο Ελλήνων στο «σκοτεινό διαδίκτυο». Τα δεδομένα αυτά πωλούνται μόλις από 8 έως 20 δολάρια.
Συγκεκριμένα, ο νεαρός από τη Λάρισα φέρεται ότι πήρε αντί συνολικά 40 δολαρίων τα δεδομένα μιας 30χρονης από τη Θεσσαλία και ενός 36χρονου από τον Πειραιά. Με αυτόν τον τρόπο ο 20χρονος φέρεται ότι προέβη συνολικά σε 20 ηλεκτρονικές συναλλαγές (αγόρασε φορητό υπολογιστή και άλλα συναφή), ύψους 4.000 ευρώ, μόνο σε μία εβδομάδα!

Σε ό,τι αφορά το θύμα από τον Πειραιά, ο νεαρός φέρεται ότι έκανε ανάληψη χρημάτων (900 ευρώ) μέσω χρεωστικής κάρτας που δεν είχε καν ενεργοποιηθεί!

Οι παθόντες έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι δεν προέβησαν σε αγορές ή ανάληψη χρημάτων. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν μέσω της ιστοσελίδας αγορών τη διεύθυνση παράδοσης των αγαθών και κατάφεραν να συλλάβουν τον 20χρονο.

 Να σημειωθεί ότι το «σκοτεινό» ή «παράλληλο διαδίκτυο» έχει τις ρίζες του στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αναζητούσε τρόπους ασφαλούς επικοινωνίας για τα υψηλόβαθμα στελέχη του. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε αργότερα από φατρίες μαφιόζων σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου