Google+ To Φανάρι : Αύξηση τιμών σε ρεύμα και τρόφιμα ζητεί το ΔΝΤ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Αύξηση τιμών σε ρεύμα και τρόφιμα ζητεί το ΔΝΤ

Θέλει ως ισοδύναμο αναπροσαρμογή του ενδιάμεσου ΦΠΑ από το 13% στο 14%
Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος
Η αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, η οποία θα προκαλούσε καταιγίδα ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα ξενοδοχεία, είναι η νέα αντιπρόταση-βόμβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την κυβέρνηση, προκειμένου να διασωθεί η «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις....


Οπως πρώτη ανέφερε χθες η «δημοκρατία», οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως ο μόνος τρόπος να περισώσει την «προσωπική διαφορά» και να αποφύγει την περικοπή συντάξεων που θα προκαλούσε η κατάργησή της είναι να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν πιέσει ασφυκτικά να αυξηθεί ο εν λόγω συντελεστής στο 14% κατά τη μαραθώνια πρώτη διαπραγμάτευση για το 3ο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015. Τότε το μέτρο, που εκτιμάται ότι θα απέφερε πρόσθετα έσοδα έως 500.000.000 ευρώ, δεν προχώρησε.

ΑποδοχήΕντούτοις, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και έγινε μια ευρεία σειρά μετατάξεων προϊόντων στον βασικό συντελεστή.

Οι αδίστακτοι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επανέρχονται τώρα, ξαναθέτοντας το ζήτημα του μεσαίου συντελεστή και συνδέοντάς το με την απαίτησή τους για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στο 14% θα προκαλούσε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικό νερό), στα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και στις συσκευές ορθοπεδικής αλλά και στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα επηρέαζε αρνητικά την τουριστική βιομηχανία, καθώς θα αυξάνονταν οι τιμές και για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

Επιστρέφουν οι δανειστές για την αξιολόγηση στη σκιά των πρωθυπουργικών παροχών!
Με αναταράξεις, εξαιτίας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, αρχίζουν πάλι την επόμενη εβδομάδα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών.

Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα, έχοντας ως αποστολή να ελέγξουν σχολαστικά όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, καθώς βεβαίως και να συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη της προσεχούς διετίας.

Προς το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στη χώρα μας και οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

 Αλλαγή δεδομένωνΤα 617.000.000 ευρώ που θα διανεμηθούν από την υπεραπόδοση των εσόδων στους χαμηλοσυνταξιούχους και η απόφαση για τον ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για τα τελικά μεγέθη του φετινού Προϋπολογισμού όσο και για εκείνα του 2017.

Πλέον, το «μαξιλάρι» ασφαλείας για την επίτευξη του επιδιωκόμενου φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% του ΑΕΠ ή 919.000.000 ευρώ) περιορίζεται από 1,032 δισ. ευρώ σε περίπου 350.000.000-400.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει, πάντως, ότι το ποσό αυτό επαρκεί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου, ακόμα κι αν ορισμένα από τα δημοσιονομικά μεγέθη αναθεωρηθούν αργότερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και τη Eurostat. Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να γίνουν γνωστά τον Απρίλιο και να οριστικοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί πια να σπάσει στα δύο τη δεύτερη αξιολόγηση, παρότι μέχρι πρότινος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζε ότι «ή θα κλείσουν όλα ή δεν θα κλείσει τίποτα». Επιπλέον, ποντάρει στη διατήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ως τεχνικού συμβούλου. Σε πρώτη φάση η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει τα εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια, τα ενεργειακά και τους Προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018, ενώ επιδιώκει να παραπεμφθούν στη δεύτερη φάση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα νέα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ.

Ρέγκλινγκ: Ιανουάριο η εφαρμογή των μέτρων
Από τον προσεχή Ιανουάριο μπορεί να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε χθεσινή συνέντευξη στην ιστοσελίδα capital.gr. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα αυτά «δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση αναφορικά με την ανάγκη εξόδου της χώρας μας στις αγορές στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 - και, σε κάθε περίπτωση, προτού λήξει το τρίτο Μνημόνιο.

Ερωτηθείς για την πορεία της αξιολόγησης, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ισχυρίστηκε: «Κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να εξασφαλιστούν η οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Για την «τρύπα» που εντοπίζουν οι δανειστές στα δημοσιονομικά του 2018 περιορίστηκε στην επισήμανση ότι «υπάρχει ακόμα ένα μικρό έλλειμμα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων», ενώ για το Ασφαλιστικό άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να χρειαστούν και νέα μέτρα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου