Google+ To Φανάρι : Στα «χαρακώματα» οι σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης για τη θέση του Περιφερειάρχη

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Στα «χαρακώματα» οι σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης για τη θέση του Περιφερειάρχη

Τρίτος από αριστερά ο εκλιπών Γιώργος Παυλίδης
Ίντριγκες, «συντροφικά» μαχαιρώματα και παζάρια συνθέτουν το σκηνικό των εκλογών – Μειονέκτημα για τον Μέτιο η ύπαρξη των μειονοτικών συμβούλων
Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης καλούνται να εκλέξουν τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ μετά τον αδόκητο χαμό του Γιώργου Παυλίδη...

Το σκηνικό που έχει στηθεί όλο αυτό το διάστημα, από την ημέρα ακόμα που ο Γιώργος Παυλίδης εισήχθη στην εντατική του Νοσοκομείου Ξάνθης, περιλαμβάνει ίντριγκες, «συντροφικά» μαχαιρώματα αλλά και παζάρια με πολλά ανταλλάγματα μεταξύ των υποψηφίων.

Ήδη μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τη θέση του Περιφερειάρχη έχουν εκδηλώσει ο Χρήστος Μέτιος (Αντ/ρχης Ροδόπης), ο Δημήτρης Πέτροβιτς (Αντ/ρχης Έβρου), ο Κώστας Ζαγναφέρης (Αντ/ρχης Ξάνθης), ο Θόδωρος Μαρκόπουλος (Αντ/ρχης Καβάλας), ο Αργύρης Πατακάκης (Αντ/ρχης Δράμας) αλλά και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης.

Με τις «πλάτες» του… Μητσοτάκη
Στον δικό του ξεχωριστό προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησε, κάνοντας εδώ καιρό τις κατάλληλες επαφές, ο Χρήστος Μέτιος αυτοπαρουσιάζεται στους υπόλοιπους συμβούλους ως το απόλυτο φαβορί για την θέση του Περιφερειάρχη ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντος του μιλάνε για σίγουρη νίκη. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης προκειμένου να ισχυροποιήσει την υποψηφιότητα του παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον εκλεκτό του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το μειονέκτημα ωστόσο για τον Χρήστο Μέτιο είναι η ύπαρξη των μειονοτικών συμβούλων στον συνδυασμό της Περιφερειακής Αναγέννησης στην Ροδόπη. Ήδη αυτή τη στιγμή από τους εφτά (7) συνολικά συμβούλους, οι έξι (6) είναι μουσουλμάνοι και μόλις ένας, ο Νίκος Τσαλικίδης, είναι χριστιανός.

Το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ημέρες αναφέρει ότι σε περίπτωση εκλογής Μέτιου, την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης θα καταλάβει ο Νίκος Τσαλικίδης με αποτέλεσμα όμως οι μουσουλμάνοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Ροδόπη να γίνουν εφτά (7) κατέχοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία.

Το ενδεχόμενο αυτό εκμεταλλεύονται ήδη πολιτικοί αντίπαλοι του Χρήστου Μέτιου, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για εθνικούς λόγους, για τους οποίους καλούν τους συμβούλους της Περιφερειακής Αναγέννησης να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης.

Φαβορί Μαρκόπουλος – Ζαγναφέρης
Την ίδια ώρα ως φαβορί για την θέση του Περιφερειάρχη παρουσιάζονται επιπλέον ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο Κώστας Ζαγναφέρης καθώς ο Χρήστος Μέτιος δεν φαίνεται να έχει αρκετές προσβάσεις σε συμβούλους εκτός Ροδόπης.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει ήδη το χαρτοφυλάκιο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ως νόμιμος αναπληρωτής Περιφερειάρχης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης πολλών συμβούλων καθώς θεωρείται όχι μόνο ικανός αλλά και άριστος γνώστης όλων των θεμάτων κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση εκλογής του δεν θα υπάρξει καμία κωλυσιεργεία ή στασιμότητα σε αποφάσεις που χρειαστεί να πάρει η Περιφερειακή Αρχή.

Από την άλλη ο Κώστας Ζαγναφέρης ποντάρει στο γεγονός ότι προερχόμενος από την Ξάνθη αποτελεί τον φυσικό διάδοχο του Γιώργου Παυλίδη, όντας στενός συνεργάτης του, ενώ άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του αλλά και εφημερίδες της Ξάνθης αναφέρουν ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης έχει ήδη τη στήριξη του 60% του εκλογικού σώματος και ως εκ τούτου η εκλογή του θεωρείται σίγουρη.

Πέτροβις και λοιποί…
Η πιο αδύναμη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι αυτή του Δημήτρη Πέτροβιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αλεξανδρούπολη, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη ούτε καν των δικών του συμβούλων που στην πλειοψηφία τους έχουν αποφασίσει να στηρίξουν άλλες υποψηφιότητες. Μάλιστα, ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης κάνουν λόγο για άσχημες σχέσεις μεταξύ του Πέτροβιτς και ορισμένων περιφερειακών συμβούλων του Έβρου κάτι το οποίο αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητα του.

Τέλος, όσον αφορά τις υποψηφιότητες των Αργύρη Πατακάκη και Μιχάλη Αμοιρίδη πολλοί είναι αυτοί που τις χαρακτηρίζουν ως υποψηφιότητες «λαγών» που θα λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» έναντι κάποιου υποψηφίου και που στην επαναληπτική ψηφοφορία θα στηρίξουν μια άλλη υποψηφιότητα παίζοντας έτσι τον δικό τους σημαντικό ρόλο.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου η εκλογή Περιφερειάρχη
Η εκλογή του νέου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης» στο κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσεις στις 12:00 ενώ σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι 36 περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης. Τέλος, να σημειώσουμε ότι δικαίωμα υποψηφιότητας και εκλογής έχουν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου