Google+ To Φανάρι : Κατοχικές στερήσεις για 230.000 παιδιά

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Κατοχικές στερήσεις για 230.000 παιδιά

 Δραματικά στοιχεία για φτώχεια και ανεργία! Το ψωμί ψωμάκι για εκατομμύρια πολίτες
 Κρέας στο φαγητό ούτε για δείγμα! Δοξάζονται το ρύζι και τα (φθηνά) ζυμαρικά
 ΕΒΕΘ: Κόβουν απο παντου τα νοικοκυρια της Θεσσαλονικης για να επιβιωσουν
 Σοκάρουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, καθώς 230.774 παιδιά μεγαλώνουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και 1.052.802 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 60 ετών, που ζουν σε νοικοκυριά με μηδενικό εισόδημα (αφού δεν εργάζεται κανένα μέλος της οικογένειάς τους) και δίνουν σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους....

Οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών παραπέμπουν σε χώρα υπό κατοχή και αποτυπώνουν πλήρως την απελπισία της μέσης ελληνικής οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 35,7% του πληθυσμού (3.828.500 άτομα!) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών κόβει ακόμα και το ψωμί, με τη μέση μηνιαία κατανάλωση να έχει μειωθεί κατά περίπου 90% (!) σε σύγκριση με το 2008.

Δοξάζεται το ρύζι
Μειωμένη εμφανίζεται και η κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και τυριού, ενώ ιδιαιτέρως δημοφιλή (λόγω χαμηλότερου κόστους) είναι τα ζυμαρικά και το ρύζι. Ολο και περισσότεροι Ελληνες στρέφονται πλέον σε οικονομικές λύσεις θέρμανσης (μόλις το 35,5% χρησιμοποιεί καλοριφέρ με πετρέλαιο, έναντι 68,2% προ κρίσης), το 14,2% του πληθυσμού δεν πραγματοποιεί, για οικονομικούς και άλλους λόγους, τις απαραίτητες για την υγεία του ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες (έναντι 4,7% το 2007), ενώ θεαματική είναι η πτώση και στην αγορά τσιγάρων, που ξεπερνάει το 50% σε σύγκριση με το 2008.
Οι επιπτώσεις της κρίσης, η βαριά φορολογία και οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν δραματικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού, με το 39,9% των πολιτών (πάνω από 4.000.000 άτομα!) να στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω αγαθά: διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά, δυνατότητα πληρωμής ενοικίου και λογαριασμών, ικανοποιητική θέρμανση, τηλέφωνο, έγχρωμη τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων, αυτοκίνητο, διακοπές μίας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, το... τέρας της ανεργίας ρίχνει βαριά τη σκιά του στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, με ποσοστό 24,9% στο σύνολο του πληθυσμού και 40,9% στους νέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η χώρα μας εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. (ακολουθούν οι Ισπανία με 22,1%, Κροατία με 16,3% και Κύπρος με 15,1%), ενώ η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στη Γερμανία (4,6%).

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις στους 10 περιόρισαν και τα έξοδα διατροφής τους
Κόβουν ακόμα κι απ' το φαγητό οι Θεσσαλονικείς, για να τα βγάλουν πέρα μέσα στην κρίση. Τέσσερις στους δέκα έχουν περιορίσει τα έξοδα για είδη διατροφής, ενώ εννέα στους δέκα κάνουν οικονομία παντού.
Η μαύρη αυτή εικόνα προκύπτει από τις ad hoc ερωτήσεις που τέθηκαν σε καταναλωτές παράλληλα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας «Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ» στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Επτά στα δέκα νοικοκυριά έχουν μειώσει τα έξοδα για ένδυση - υπόδηση, ενώ σχεδόν τέσσερα στα δέκα τα ταξίδια, αλλά και τις εξόδους για φαγητό. Ενα 30% μάλιστα στερείται την ψυχαγωγία, τον κινηματογράφο, τα καφέ και τα μπαρ.
Εν τω μεταξύ, 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους αρκετά έως πολύ, ενώ ένας στους δύο χρησιμοποιεί πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Οι στάσεις του ΟΑΣΘ
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Θεσσαλονικείς (53%) δηλώνουν ότι η καθημερινή ζωή τους επηρεάστηκε από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ, όμως θεωρούν πως η ευθύνη για την κατάσταση αυτή μοιράζεται τόσο στη διοίκηση του οργανισμού (31%) όσο και στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (30%). Είναι εντυπωσιακό δε πως μόλις το 3% αποδίδει την ευθύνη στους εργαζομένους στον ΟΑΣΘ.

Οσον αφορά τις ad hoc ερωτήσεις της έρευνας για τις επιχειρήσεις, αυτή που τέθηκε αφορά στις εταιρίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πτώχευσης. Ειδικότερα, το 57% των επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης διάκειται θετικά στη διάσωση εταιριών που κινδυνεύουν με πτώχευση, μέσω ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και τις τράπεζες. Ωστόσο, το 44% εξ αυτών σημειώνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.
Μαρία Μαθιοπούλου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου