Google+ To Φανάρι : ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ!! Στο υπερταμείο η κυριότητα των 71.500 ακινήτων της ΕΤΑΔ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΑ!! Στο υπερταμείο η κυριότητα των 71.500 ακινήτων της ΕΤΑΔ

 Το 100 % των ΔΕΚΟ σε ξένα χέρια
 Λένε ψέμματα όσοι δηλώνουν ότι «απλώς μεταβιβάζονται» (!) στο Κατοχικό Ταμείο!
 Το κείμενο στο Μνημόνιο 3 είναι σαφές!
  Η Βουλή ψήφισε χθες την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας στους δανειστές, με τον Τσίπρα και τον Κυριάκο εντελώς σιωπηλούς!
  Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής χθες, για τα «μάτια του κόσμου» (και των... Οικολόγων), παραμένει στο Δημόσιο το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα!
Στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ περνάνε όλες οι ΔΕΚΟ... η κυριότητα 71.500 ακινήτων του Δημοσίου, 597 νησιά και 538 αρχαιολογικοί χώροι... μεταξύ τόσων άλλων!
Δημόσια περιουσία... δηλαδή ιδρώτας και αίμα του ελληνικού λαού... 
 
 
 
Ανεξάρτητα από την ομοβροντία -ενίοτε, αλληλοαναιρούμενων- δηλώσεων από υπουργούς για την τύχη των ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο Κατοχικό Ταμείο, την υπό ίδρυση Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ Α.Ε.), η νομοθεσία είναι σαφής:
Το Κατοχικό Υπερταμείο αποκτά τον πλήρη έλεγχο των κρατικών εταιριών όπως και της κρατικής ακίνητης περιουσίας, και η διοίκησή του (που ελέγχεται από τους δανειστές) θα αποφασίζει για την τύχη τους.
 Ακόμα και στην περίπτωση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η διοίκηση του Κατοχικού Υπερταμείου διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή και να πωλήσει μειοψηφικό ποσοστό, αφού -με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)- η πλειοψηφία πρέπει να παραμένει στην κατοχή του.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, για παράδειγμα, το Κατοχικό Υπερταμείο θα ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό, αφού θα αποκτήσει το 34%, που κατέχει σήμερα άμεσα το Δημόσιο, αλλά και το 17%, που έχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς το τελευταίο θα είναι μία από τις «θυγατρικές» εταιρίες/οργανισμούς. Το ίδιο ισχύει και για άλλες εταιρίες, των οποίων τμήμα των μετοχών έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το άλλο οδεύει προς το Κατοχικό Ταμείο.

Η διοίκηση του Κατοχικού Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε μέθοδο που κρίνει κατάλληλη για την αξιοποίησή των περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρονται σε αυτό. Ο νόμος του περασμένου Μαΐου για το το τρίτο Μνημόνιο επιτρέπει στη διοίκηση της ΕΕΣΠ Α.Ε. να χρησιμοποιεί μεθόδους αξιοποίησης, που ξεκινούν από την πώληση (δηλαδή την ιδιωτικοποίηση...), τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, τη μίσθωση, την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησης, την ανάθεση της διαχείρισης και φτάνουν έως την τιτλοποίηση απαιτήσεων και τη μετοχοποίηση, μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (γνωστή ως bookbuilding). Θα ορίζει, επίσης, και τις διοικήσεις όλων των κρατικών εταιριών.

Μέχρι στιγμής, έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Τα ακίνητα
Οι συμμετοχές στις ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ Α.Ε.), ενώ θυγατρική του Κατοχικού Υπερταμείου θα είναι και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της περί τα 70.000 κρατικά ακίνητα. Ο τρίτος βραχίονας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ο τέταρτος το ΤΑΙΠΕΔ.


Στο υπερταμείο η κυριότητα των 71.500 ακινήτων της ΕΤΑΔ

Η πλήρης κυριότητα και όχι μόνον η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου περνά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και μέσω αυτής στο νέο υπερταμείο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίου ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196 του πολυνομοσχεδίου και τις προβλέψεις του για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αυτό απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά.

 Υπό μια έννοια υποθηκεύονται όλα αυτά ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν και τoυ ESM.

Τα 71.500 ακίνητα προκύπτουν από το μητρώο της ΕΤΑΔ και αυτά που μεταβιβάζονται τώρα σε αυτήν από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κρατήσει κατά κυριότητα μόνον 91 αλλά επιλεγμένα ακίνητα προς αποκρατικοποίηση.

Ποια είναι όμως αυτά τα ακίνητα που περνούν στον έλεγχο του υπερταμείου; Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μεγάλα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, δεκάδες χιλιάδες τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου αλλά και πολλές ακόμα εκμεταλλεύσεις και φιλέτα όπως αυτά στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα.

Η ΕΤΑΔ ιδρύθηκε το 1998, (Ν. 2636/1998) και το 2011 απορρόφησε την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους απορρόφησε και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου Α.Ε. Το 2015 απορρόφησε και την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. Μέχρι τώρα είχε όπως προαναφέρθηκε μόνον τη διαχείριση, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και αξιοποίηση όλων των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων. Τώρα, στο πολυνομοσχέδιο οι ειδικές διατάξεις σχετικά με την ΕΤΑΔ αναφέρουν ότι «η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με το ν. 2636/1998, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα». Ως εξαιρέσεις προσδιορίζονται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar και Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής».

Αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται πως εάν μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του που δεν εμπίπτει μεταβιβάζεται ούτως ή άλλως στην ΕΤΑΔ. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ θα μπορεί να κάνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ίδιας ή θυγατρικής της και το κόστος αυτό θα καλύπτεται από τα ποσά του υπερταμείου που προορίζονται για επενδύσεις δυνάμει του σχετικού άρθρου 17 του νόμου. Ως σκοπός της ΕΤΑΔ προσδιορίζεται η αξιοποίηση των ακινήτων με κάθε πρόσφορο μέσο.

Τι παραμένει υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν παύει να κατέχει ακίνητα ούτε αναστέλλεται το πρόγραμμα αξιοποίησής τους. Εκχωρεί πολλά από αυτά που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά κρατά 91 που προσδιορίζονται ένα προς ένα στο σχετικό παράρτημα του νομοσχεδίου.

Μεταξύ αυτών είναι, βέβαια, όλα τα μεγάλα ακίνητα που τελούν ήδη υπό αποκρατικοποίηση όπως η έκταση του Ελληνικού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ποσείδι Χαλκιδικής, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο, το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Λητώ στη Μύκονο και η έκταση στη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι.

Επιπλέον, κρατά πλήθος εκτάσεων κάμπινγκ, ιαματικών πηγών, παραδοσιακών αρχοντικών, αγροκτημάτων, πρώην ειρηνοδικείων, ξενοδοχείων, τη ΒΙΠΕ Βόλου, τρία ακίνητα εξωτερικού, το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά, το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ στη Θέρη Θεσσαλονίκης, την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης, την Πουνταζέζα στο Λαύριο και πολλά ακόμα.
Πηγή εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου