Google+ To Φανάρι : Ξένοι οι νέοι επικεφαλής του ΤΧΣ, Τραπεζων - Με το ΦΕΚ, της 30ης Ιουνίου 2016, η διοίκηση του ΤΧΣ εξαναγκάζεται αποχώρηση

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ξένοι οι νέοι επικεφαλής του ΤΧΣ, Τραπεζων - Με το ΦΕΚ, της 30ης Ιουνίου 2016, η διοίκηση του ΤΧΣ εξαναγκάζεται αποχώρηση



Στο σκηνικό αυτό πάντως, δεν είναι καθόλου τυχαία – τουναντίον άλλωστε- η προχθεσινή εμπλοκή του προτεινόμενου για τη θέση του ceo στην Τράπεζα Πειραιώς, κ. Χ. Παπαδόπουλου, μέσω του οποίου οι μεγαλοεπενδυτές ( εν προκειμένω ο J. Paulson ) ακούν βέτο στις προτάσεις του ΔΣ, ουσιαστικά, σαν ένα χτύπημα κάτω από τη μέση με αποδέκτη τον πρόεδρο της Τράπεζας, κ. Μιχ. Σάλλα....


Με το ΦΕΚ, της 30ης Ιουνίου 2016, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαναγκάζεται σε πιθανή αποχώρηση, λόγω των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 9/1/17.5.2016 απόφασης που περιγράφει τα κριτήρια αξιολόγησης
 Περίεργα σκηνικά στήνονται τις τελευταίες ημέρες, σε ότι αφορά τον έλεγχο των τραπεζών. Οι «ελληνικές δυνάμεις», που εδώ και καιρό κρίνονται από ενδελεχείς και συνεχείς αξιολογήσεις απειλούνται από….περιορισμό, αν όχι από εξαφάνιση.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια εξασφαλισμένη συνέχεια, τουλάχιστον για όποιους πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια σε επιτελικές θέσεις τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες, σχεδιάζεται μια…ανατροπή.

Προφανώς με στόχο να περάσει ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών πλήρως εκτός Ελλάδος , πραγματοποιούνται βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα γίνουν αλλαγές σε…. «βαρύδγουπα» ονόματα, η συγκυρία έρχεται να επιβεβαιώσει το αντίθετο. 
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει μάλλον να αναμένονται και εκπλήξεις…

 Ριζικές αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) !
 Αυτό από μόνο του είναι περίεργο και ξαφνικό, δεδομένου ότι επιχειρείται ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την επίσημη παράδοση της τελικής αξιολόγησης.   

Η αξιολόγηση έχει φτάσει στο τέλος της. 
Την Τρίτη 5 Ιουλίου, (σε τρεις εργάσιμες), μετά τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, η αρμόδια Επιτροπή Επιλογής παραδίδει το πόρισμα της αξιολόγησης στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. 
 Και ξαφνικά, παραμονές της παράδοσης του πορίσματος, και ενώ δεν υπήρχε φημολογία ή αίσθηση για το αντίθετο, κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν την Επιτροπή να ωθεί σε έξοδο βασικά στελέχη του ΤΧΣ, προτείνοντάς τους εναλλακτικές που δεν φαίνεται να τους ικανοποιούν.
 Να τους πιέζουν εμμέσως έτσι, να αποχωρήσουν….

 Παράλληλα, στην υπό ολοκλήρωση αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, που διενεργεί για λογαριασμό του ΤΧΣ η Stuart Spencer,επίσης ετοιμάζονται εκπλήξεις. 
 Κυκλοφορούν διάφορα ονόματα τραπεζικών του εξωτερικού, σαν να μην υπάρχει πια εμπιστοσύνη στις ελληνικές διοικήσεις.
 Ο έλεγχος των τραπεζών- στις οποίες ήδη μετέχουν εκπρόσωποι θεσμών και στις οποίες ήδη μέλη του ΔΣ έχουν αντικατασταθεί από στελέχη του εξωτερικού – φαίνεται ότι χάνεται σιγά σιγά από τους δικούς μας τραπεζίτες.
Επιτροπή Επιλογής

 Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις , συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αντίστοιχα, δύο από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τα παραπάνω μέλη, Έλληνες είναι μόνο….δύο.
Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ξένοι. Προεδρεύει ο κ. Papadia.

    Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου