Google+ To Φανάρι : Από την κατεχόμενη Λευκωσία στις …Βρυξέλλες: Η παγίδα του Ερντογάν στον Αναστασιάδη

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Από την κατεχόμενη Λευκωσία στις …Βρυξέλλες: Η παγίδα του Ερντογάν στον Αναστασιάδη

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Για την παγίδα που έστησαν στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν με συνεργούς τους Ακκιντζί-Έιντε, στο Ν. Αναστασιάδη, ο εκδότης της εφ. «Αφρίκα» στα κατεχόμενα, Σενέρ Λεβέντ (Φωτο) υπήρξε καταπέλτης.
Με το γραφείο του έναντι της λεγόμενης Τουρκικής πρεσβείας, ο Λεβέντ απευθύνεται στο Ν. Αναστασιάδη «που πήγε σε ‘ανθρωπιστική σύνοδο κορυφής’ σε μια χώρα στην οποία δεν έμεινε ανθρώπινο δικαίωμα που να μην έχει παραβιαστεί. Επιπλέον....
αυτή η χώρα κατέχει την πατρίδα του για 42 χρόνια. Σε μια χώρα που επιβραβεύεται η βία κατά των γυναικών, όπου αθωώνονται οι βιαστές των παιδιών, όπου ρίχνονται στη φυλακή έντιμοι ακαδημαϊκοί και συγγραφείς και όπου προστατεύονται οι σφαγείς της Συρίας.»

Γράφει και σπαράζει ο Λεβέντ: «δεν θα βγει κανένας ηγέτης που νοιάζεται για την αξιοπρέπεια του λαού από αυτό το καταραμένο νησί;» Και αλλού συνεχίζει, «ενώ εμείς είμαστε ακόμα κάτω από τις διαταγές της Τουρκίας…ως Τουρκοκύπριος λέω όχι σε αυτούς τους [τουρκικούς] όρους. Ούτε εγώ θέλω εγγυήσεις. Θέλω να απαλλαχτώ από την Τουρκία… Θέλω να εφαρμοστούν οι τέσσερεις ελευθερίες χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Δεν πιστεύω ότι η διζωνικότητα εξυπηρετεί την απόλυτη ειρήνη στο νησί. Θεωρώ ότι στο περιουσιακό τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιουσίας”.

Καθώς δημοσιεύονταν τα πιο πάνω, στις Βρυξέλλες έγινε συζήτηση για την παρούσα συγκυρία γύρω από το Κυπριακό (από το Ευρωκοινοβούλιο συμμετείχαν ως ομιλητές η ευρωβουλευτής K. Piri, εισηγήτρια για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας και εγώ, ενώ από την Κύπρο υπήρξε εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και εκπρόσωπος του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου). Συνοπτικά, εξήγησα ότι το Κυπριακό θα λυθεί όταν η Τουρκία το αποφασίσει επειδή η ουσία του προβλήματος είναι η παράνομη κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, ο εποικισμός μέρους της Κύπρου, καθώς και άλλα καθοριστικά ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο της λύσης που δεν μπορεί να αποφασίσει ο επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επίσης, προέβαλα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως βάση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ίδια που παραθέτει ο Λεβέντ. Ήταν ωστόσο φανερή η μανιακή επιδίωξη των Τουρκοκυπρίων να αποκτήσουν αναγνώριση ως ξεχωριστό κράτος-οντότητα (με τη λύση ή χωρίς). Αυτά, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν στόχο ένα κοινό ευρωπαϊκό κράτος! Για αυτό, ξεκαθάρισα ότι “στην ΕΕ υπάρχουν κράτη-μέλη και όχι κοινότητες μέλη. Βρισκόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες ως ευρωπαίοι πολίτες, τόσο εσείς ως Τουρκοκύπριοι όσο και εγώ, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ ως πλήρες μέλος το 2004 με όλα της εδάφη περιλαμβανομένων και των κατεχομένων”.
Παρεμπιπτόντως, λόγω των αγώνων του Σ. Λεβέντ υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών με κίνδυνο της ζωής του, τον προτείναμε για το ετήσιο βραβείο 2015 του Ευρωπαίου πολίτη της Κύπρου, αλλά απορρίφθηκε από το ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Επειδή ο Λεβέντ παραμένει απτόητος, επανέφερα το θέμα σε κάποιον «επαγγελματία της χρηματοδοτούμενης επαναπροσέγγισης», ρωτώντας γιατί τον αγνοούν. Αυτή τη φορά υπήρχε προμελετημένη απάντηση:

– «Ο Λεβέντ είναι πράκτορας της Τουρκίας, διότι αν δεν ήταν θα τον είχαν σκοτώσει»! Κι εσένα που μπαινοβγαίνεις στα κατεχόμενα διεξάγοντας … αντικατοχικό αγώνα, γιατί δεν σε σκότωσαν, ρώτησα…

Την ώρα λοιπόν που ο Λεβέντ διασώζει την αξιοπρέπεια όλων μας, οι «επαγγελματίες της επαναπροσέγγισης» συνωστίζονται για τις χρηματοδοτούμενες εκδηλώσεις και μελετούν πως να τον «εξαφανίσουν». Ωστόσο, απάντηση γιατί δεν σκότωσαν τον Λεβέντ υπάρχει σε κάποιους στίχους του Τ. Λειβαδίτη:

«Μας φοβούνται και μας σκοτώνουν
φοβούνται το πεζούλι που ακουμπάμε
φοβούνται το αδράχτι της μητέρας μας και το αλφαβητάρι του παιδιού μας
φοβούνται τα λόγια που λέμε οι δυό μας με φωνὴ χαμηλωμένη
φοβούνται τα λόγια που θα λέμε αύριο όλοι μαζὶ.
Και όταν μας σκοτώνουν, νεκροὺς μάς φοβούνται πιο πολύ.»
Ναι φίλε μου Σενέρ, νεκρό σε φοβούνται πιο πολύ.
  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου