Google+ To Φανάρι : Ξαφνική ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού απείλησε με κατάρριψη αμερικανικά αεροσκάφη

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ξαφνική ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού απείλησε με κατάρριψη αμερικανικά αεροσκάφη

του Βασίλη Καπούλα
Νέα επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ καθώς παραλίγο να υπάρξει κατάρριψη ευρωπαϊκών επιβατικών αεροσκαφών από αμερικανικό αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή κατασκοπείας στα ρωσικά σύνορα με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού να προχωρά σε διάβημα στον Αμερικανό ακόλουθο Άμυνας και να τονίζει ότι την επόμενη φορά θα υπάρξει κατάρριψη αν απειληθούν ξανά οι ζωές πολιτών!...
 
Χαρακτηριστικό του σοβαρού περιστατικού είναι ότι ανέλαβε ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΑΜ, Σ.Σοιγκού, να ζητήσει εξηγήσεις  από τον Αμερικανό ακόλουθο Άμυνας στη Μόσχα ενώ από την όλη διαδικασία απείχε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών!
 
Του τονίστηκε ότι «οι αντιεπαγγελματικές πράξεις» ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας είχαν θέσει σε κίνδυνο επιβατικά αεροσκάφη κοντά στα ρωσικά σύνορα.
 
«Ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ενημερώθηκε ότι η ρωσική αεράμυνα εντόπισε στις 22 Μαΐου ένα αμερικανικό RC-135 που εκτελούσε κατασκοπευτική αποστολή πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας δίπλα στο ρωσικό εναέριο χώρο» ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
 
«Το αμερικανικό αεροσκάφος πετούσε με κλειστό τον αναμεταδότη χωρίς να έχει ενημερώσει για το σχέδιο πτήσης τον περιφερειακό πύργο ελέγχου. To αεροσκάφος χρησιμοποιούσε τον ίδιο αεροδιάδρομο με τα πολιτικά αεροσκάφη" ανέφερε η ανακοίνωση.
 
Το αμερικανικό αεροσκάφος πετούσε στο ίδιο υψόμετρο με τις πολιτικές πτήσεις και υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης στον αέρα. Ο Σ.Σοϊγκού ζήτησε από τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει τέτοια περιστατικά στα ρωσικά σύνορα στο κοντινό μέλλον.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δύο αεροσκάφη που ανήκαν σε μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες κινδύνεψαν από το αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο πετούσε σε ύψος 11.000 μέτρων και δεν απαντούσε στις κλήσεις.
 
Οι Ρώσοι εναέριοι ελεγκτές κυκλοφορίας αναγκάστηκαν να αλλάξουν την πορεία ενός KLM Boeing-777, το οποίο βρισκόταν στην ίδια περιοχή και πετούσε από Ιαπωνία προς Ολλανδία.
 
Οι πιλότοι ενός άλλου αεροπλάνου ελβετικών αερογραμμών που κατευθυνόταν στην Ελβετία από την Ιαπωνία ανέφεραν «οπτική επαφή με ένα αεροσκάφος το οποίο βρισκόταν σχεδόν δίπλα με το αεροσκάφος τους και δεν απαντούσε».
 
Ευτυχώς το κέντρο ελέγχου άλλαξε την πορεία του ελβετικού αεροσκάφους.
 
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πλησίασαν τα ρωσικά σύνορα κοντά στο Καλίνινγκραντ 8 φορές!
 
Ταυτόχρονα όπως αποκαλύφτηκε βρετανικά μαχητικά Eurofighter Typhoon αναχαίτισαν τρία ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη AN-26 ‘Curl, AN-12 ‘Cub’ και IL-76 ‘Candid’ πριν λίγες ημέρες στην Βαλτική!
 
Τα βρετανικά μαχητικά απογειώθηκαν άμεσα από την αεροπορική βάση Amari στην Εσθονία και αναχαίτισαν τα ρωσικά αεροσκάφη.
 
«Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Baltic Air Policing Mission. Καταφέραμε να απαντήσουμε άμεσα σ’ αυτήν την ρωσική επιθετική ενέργεια- ένδειξη της αφοσίωσής μας στην συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
 
Ένας από τους πιλότους που εκτέλεσαν την αναχαίτιση δήλωσε:
 
«Η αποστολή εκτελέστηκε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί. Απογειώσαμε γρήγορα τα Typhoon και στην συνέχεια χρησιμοποιώντας τους προηγμένους αισθητήρες και τα συστήματά μας σε συνδυασμό και με την υποστήριξη από το προσωπικό εδάφους, αναχαιτίσαμε υποδειγματικά τα τρία αεροσκάφη».
 
Ο πτέραρχος Γκόρντον Μέλβιλ δήλωσε:
 
«Για ακόμα μία φορά αποδείξαμε την ικανότητά μας να καθιστούμε ασφαλείς τους ουρανούς των Χωρών της Βαλτικής και δείξαμε την στενή συνεργασία μεταξύ της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας και των εσθονικών και νατοϊκών μονάδων οι οποίες σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτήν την αμυντική αντίδραση με τόσο μεγάλη επιτυχία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ουρανών της Βαλτικής»
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου