Των Νίκης Ζορμπά- Δημήτρη Κατσαγάνη
Την ώρα που η διαπραγμάτευση Αθήνας- Θεσμών κρέμεται από μια κλωστή, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σύμφωνα με πληροφορίες  την απόφαση να προχωρήσει σε "μονομερή ενέργεια",  δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται  να καταθέσει ακόμα και αύριο....
στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο δεν φέρει την έγκριση των δανειστών.
Συνεργάτες του υπουργού εργασίας με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr, δεν επιβεβαίωσαν ότι θα κατατεθεί αύριο το νομοσχέδιο και παρέπεμψαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, όπου ο κ. Τσίπρας είχε εμμέσως προαναγγείλει την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με 'όσα είπε ο κ. Τσίπρας στις 6 Ιουνίου "θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες την τελική πρόταση, η οποία θα έρθει και θα νομοθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι κυρίαρχο και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα".
Το βαρύ κλίμα μεταξύ "Αθήνας- Θεσμών", αποτυπώνεται πάντως και στις δηλώσεις του Νίκου Παππά, μετά την αποστολή των αντιπροτάσεων της ελληνικής πλευράς.
Με σχόλιό του στα Social Media, ο υπουργός Επικρατείας, ζήτησε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν τονίζοντας δηκτικά: "Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο".
Το σχόλιο του κ. Παππά, ολόκληρο:
"Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν
Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς.
Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο".
Οι 22 που πήραν το "όπλο" τους
Στο μεταξύ, ούτε ένας ούτε δύο, αλλά εικοσιδύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "πήραν" το όπλο τους και ζητούν με επιστολή τους από τον Πρωθυπουργό, να αψηφήσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και να καταθέσει εδώ και τώρα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Η κίνηση των 22, η οποία κατά πληροφορίες είναι πρωτοβουλία του βουλευτή Γ. Σταθά, αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποιητική βολή προς το κυβερνητικό επιτελείο, ότι οι εν λόγω βουλευτές (τουλάχιστον) που υπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι προσανατολισμένοι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την κυβέρνηση σε τυχόν μνημονιακή της στροφή.
Αναλυτικά η επιστολή των 22 έχει ως εξής;:
ΠΡΟΣ:
-Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα Αλέξιο
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
  κ. Σκουρλέτη Παναγιώτη
-Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
 κ. Στρατούλη Δημήτριο
-Γενικό Γραμματέα Κυβέρνησης, κ. Σαγιά Σπυρίδωνα
Παρακαλούμε όπως κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Οι αιτούντες βουλευτές
    Σταθάς Ιωάννης
    Βέττας Δημήτριος
    Γαϊτάνη Ιωάννα
    Δελημήτρος Κωνσταντίνος
    Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
    Ζάννας Ζήσης
    Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
    Κυρίτση Αγλαΐα
    Λεουτσάκος Ευστάθιος
    Μακρή Ραχήλ
    Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
    Μιχαλάκης Νίκος
    Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
    Ουρσουζίδης Γεώργιος
    Παπαδόπουλος Αθανάσιος
    Πετράκος Αθανάσιος
    Πολάκης Παύλος
    Σκούμας Αθανάσιος
    Σωτηρίου Ελένη
    Τσανάκα Αλεξάνδρα
    Χαραλαμπίδου Δέσποινα
    Ψαρρέα Ελένη

Πηγή