Google+ To Φανάρι : Το ΔΝΤ εμποδίζει τη συμφωνία Τσίπρα - δανειστών λόγω... ρωσικού αγωγού;

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Το ΔΝΤ εμποδίζει τη συμφωνία Τσίπρα - δανειστών λόγω... ρωσικού αγωγού;

Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με ανώτερο εμπειρογνώμονα των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Gal Luft -ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ-, σε μια συνέντευξη...
... με το Πρακτορείο Anadolu, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το τουρκικό σχέδιο για το φυσικό αέριο, ένα πρότζεκτ που θα ωφελήσει τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιμένουν το ΔΝΤ για να ανταμείψει την Ελλάδα, εννοώντας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Αυτό θα μπορούσε κατά κάποιους να ερμηνευτεί ως ένας μίνι εκβιασμός προς την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την υλοποίηση του ελληνικού αγωγού αερίου φυσικού, θα μπορούσαν, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων μέσω του ΔΝΤ, να χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους στον οργανισμό και να επιβάλλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας τη θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία. Σημειώνεται ότι η πολιτική κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας κλιμακώνεται, καλώντας τις χώρες να επιλέξουν πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 16 Ιουνίου πριν την έλευση του πρωθυπουργού. Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 18-20 Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη διέλευση των ρωσικών συμφερόντων αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα.

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο υπουργός κ. Λαφαζάνης -προκειμένου να υποστηρίξει την σύσταση της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ» που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού- είπε πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπογράμμισε ότι ίσως αυτή η συμφωνία να έχει την υπογραφή από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη. (Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου